HNL

Navijači se pitaju gdje će iduće sezone gledati HNL. Ovo je najvjerojatnija opcija

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

NAKON raskida ugovora s tvrtkom Endorphin Magine, rukovodstvo HNS-a održalo je sastanke s tvrtkama zainteresiranima za kupnju TV i medijskih prava, nakon kojih su stigle tri službene ponude za kupnju TV prava. Istodobno, stigla je ponuda SuperSporta za medijska prava.

Vrlo unosan ugovor

Prema neslužbenim izvorima, HNS je dobio više ponuda. Navodno je A1 ponudio deset milijuna eura po sezoni, ali onda je u priču ušao Hrvatski Telekom koji je ponudio 11. Od toga dio otpada na ponudu Supersporta za medijska prava u iznosu od 1.5 milijuna eura po natjecateljskoj godini za sponzorska prava te 500.000 eura po natjecateljskoj godini za prava klađenja.

HNS-u će tako pripasti 44 milijuna eura prema novom ugovoru. Dva su ključna pitanja. Jedno je ono kako će novac biti raspodijeljen. Postoji opcija da svi klubovi zarade jednako, ali i ona prema kojoj će se pri dodjeli novca vrednovati uspjeh u prvenstvu.

Također, jedan manji dio novca otpada i na druge HNS-ove proizvode, poput futsal lige i ženskog nogometa. Neslužbene procjene govore kako bi prvoligašima moglo ostati između osam i devet milijuna eura po sezoni.

Postoje i neslužbeni izvori koji tvrde kako bi se ugovor mogao poboljšati prije proteka čitave četiri godine, na koliko je potpisan. Naime, postoji mogućnost da će se ugovor povećati nakon prve dvije godine ugovora.

Gdje će navijači moći gledati HNL?

Pojavile su se informacije kako će HT otvoriti dva nova TV programa za emitiranje domaće lige. Dobre vijesti za one koji već koriste njihove usluge je što će se ti programi vjerojatno nalaziti unutar trenutnih paketa.

HNL se nakon dugo vremena vraća na HRT. Naime, HNS je u svojem priopćenju naveo kako bi na nacionalnoj televiziji mogla biti emitirana po jedna utakmica u svakom kolu. Moguće je da će se raditi o utakmici koju HRT odabere.

Dio navijača se pitao kako se HT-u isplati davati toliko novca, koliko će prema neslužbenim izvorima dati. Jedna od informacija kaže kako će se naplatiti prodajom TV prava u inozemstvu, a novi kanali trebali bi biti ponuđeni domaćim TV kućama. Ostaje i vidjeti hoće li se i omogućiti aplikacija ili druga platforma za gledanje HNL-a za navijače koji nisu iz Hrvatske.

Kustić: Ovo će osigurati napredak HNL-a i drugih natjecanja

"Kao što smo najavili prošloga tjedna, brzo smo pronašli najbolje rješenje za hrvatske klubove i cjelokupni hrvatski nogomet. Pregovori sa zainteresiranim tvrtkama pokazali su veliko zanimanje koje postoji za hrvatskim klupskim nogometom, a prihvaćene ponude HT-a i SuperSporta najbolje potvrđuju tu veliku vrijednost.

Drago nam je što nastavljamo suradnju s Hrvatskim Telekomom koji je već niz godina sjajan partner hrvatskog nogometa, pa stoga ne dvojimo da će i ova suradnja biti vrlo uspješna. Ovo je izniman iskorak za Savez i naše klubove te sam uvjeren da će ovih 44 milijuna eura osigurati daljnji napredak Prve lige i svih ostalih natjecanja", izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.