NBA draft za povijest? Prva dva izbora mogli bi biti Europljani

Foto: Profimedia

OVOGODIŠNJI draft NBA lige bit će po mnogočemu poseban i povijestan. Za početak, prvi put se održava tijekom dva dana - prva runda večeras, u dva sata u noći po srednjoeuropskom vremenu, a druga u četvrtak u 22 sata. Drugu godinu zaredom, nakon Victora Wembanyame, prvi bi pick mogao biti Francuz, a čak bismo mogli dočekati dva Europljana na prva dva mjesta, također prvi put u povijesti.

Od ove generacije ne treba očekivati velike buduće zvijezde, ali u ligu će ući mnoštvo kvalitetnih mladića koji bi mogli imati vrlo dugačke i uspješne karijere kao igrači uloga. Američki mediji najviše pažnje posvećuju sinu LeBrona Jamesa Bronnyju, za kojeg je upitno ima li uopće potencijal za NBA ligu, a pratit će se i sudbina Zacha Edeya, 224 cm visokog Kanađanina i najboljeg sveučilišnog igrača.

Tko bira prvi i zašto neki uopće ne žele birati?

Na lutriji prošlog mjeseca određeno je da prvi na draftu 2024. biraju Atlanta Hawksi, iako su imali samo tri posto šanse da se izvuče njihova kombinacija, odnosno čak devet momčadi imalo je veće šanse. Washington bira drugi, a treći pick imat će Houston Rocketsi, koji su ga dobili od Brooklyn Netsa u trejdu Jamesa Hardena.

Četvrti pick imaju San Antonio Spursi, koji će birati i osmi zahvaljujući razmjeni Jakoba Pöltla u Toronto, a tek peti Detroit Pistonsi, najlošija momčad prošle sezone. Osim Spursa, dva će lottery picka (7. i 14.) imati i Portland Trail Blazersi.

S obzirom na to da je ovo jedna od slabijih generacija u novijoj povijesti, za koju američki analitičari vole reći da je "kao normalan draft iz kojeg je izuzeto sedam najboljih igrača", neki klubovi radije bi se riješili visokog picka ili se barem spustili u redoslijedu jer prema rookie ljestvici prvi će pick u startu zarađivati više od 10 milijuna dolara, a teško da je ijedan od kandidata vrijedan tolikog novca.

Hawksi su k tome na raskrižju i istražuju moguće trejdove najboljih igrača Traea Younga i Dejountea Murraya, još nesigurni u kojem smjeru ići dalje, i zadnje što im treba u takvoj situaciji je skupi rookie na čiju produkciju ne mogu računati od prve sezone.

Osim toga, među najvećim kandidatima za prvi pick su centri Alex Sarr i Donovan Clingan, a Atlanta na toj poziciji već ima dva igrača startnog kalibra - Clinta Capelu i Onyeku Okongwua. Zato bi se, iako je Francuz Sarr dugo kotirao kao prvi pick, Hawksi mogli odlučiti za njegova sunarodnjaka Zacchariea Risachera, ako u konačnici zadrže pravo na prvi izbor.

Memphis se nakon sezone upropaštene ozljedama želi vratiti u borbu za vrh te bi rado deveti pick zamijenio za igrača koji mu odmah može pomoći, a na isti način Sacramento percipira svoj 13. pick. U svakom slučaju, za očekivati je da će večer drafta, osim novih igrača, donijeti i nekoliko trejdova.

Tko su kandidati za prvi pick?

Dva Francuza - Alex Sarr i Zaccharie Risacher (na naslovnoj fotografiji) - dugo su kotirali kao potencijalni prvi i drugi izbor, a neko se vrijeme činilo da bi čak tri europska igrača mogla na vrh, ali sezonu Srbina Nikole Topića zaustavile su ozljede koljena i ohladile mnoge momčadi od njega. 

Nakon testiranja i privatnih workouta sve veće šanse za prvi pick daju se Donovanu Clinganu, centru sveučilišnog prvaka UConna, a sve je bolja reputacija i njegova suigrača Stephona Castlea te još jednog beka, Reeda Shepparda s Kentuckyja.

Sarr je 19-godišnji Francuz koji je kao 14-godišnjak došao u Real Madrid, nakon dvije godine otišao u Ameriku i razvijao se u tamošnjoj privatnoj ligi za nadarene klince Overtime Elite, a prošle je sezone seniorsko iskustvo sakupljao u Australiji, igrajući za Perth Wildcatse, za koje je postizao 9.4 poena, 4.3 skoka i 1.5 blokada.

Alex Sarr (Profimedia)

Radi se o 213 cm visokom centru kojem su najveći aduti potencijal i izuzetni defenzivni instinkti, ali i u fizičkom i u tehničkom, pa čak i u skakačkom smislu daleko je od NBA razine. 

Njegov sunarodnjak i vršnjak, sin bivšeg francuskog reprezentativca i srebrnog olimpijca iz Sydneyja Stephanea Risachera, imao je konvencionalniji put: kao dječak probijao se kroz mlađe selekcije ASVEL-a, a prošle je sezone bio na posudbi u drugom francuskom prvoligašu Bourgu.

On je 205 cm visok krilni igrač koji je također najpoznatiji po obrambenim sposobnostima, ali minule je sezone drastično popravio šuterske postotke i skočio u sam vrh u prognozama gotovo svih analitičara.

Topića koštala ozljeda

O Nikoli Topiću još početkom sezone pisali smo kao o novom srpskom čudu, dok je tada 17-godišnji 198 cm visoki razigravač blistao u ABA ligi u dresu Mege, da bi se na polusezoni vratio u matičnu Crvenu zvezdu i vrlo brzo ozlijedio koljeno. Prerano se vratio kako bi pred draft skautima pokazao da je zdrav, a onda obnovio i pogoršao ozljedu istog koljena.

Neko vrijeme ga se gledalo kao na top 3 izbor, ali ponovljena ozljeda nedvojbeno će uplašiti neke klubove i odvratiti ih od ulaganja u riskantnog igrača, pa bi se moglo dogoditi da klizne čak i iz prvih 10 na draftu. Topić je sjajan u prodorima, visina mu pomaže u izvrsnom pregledu igre, ali još nema pouzdan šut i upitno je koliko je limitiran kao defenzivac.

Nikola Topić (Dragana Stjepanovic / ABA League j.t.d.)

Među prvih 10 mogao bi biti izabran još jedan Europljanin, odnosno litvanski Amerikanac Matas Buzelis, svestrani 19-godišnji krilni centar od 206 cm, koji je dobar u svemu, a odličan ni u čemu. Na draft izlazi nakon sezone u Razvojnoj ligi, u G-League Igniteu.

Donovan Clingan (20) i Stephon Castle (19) vodili su UConn do naslova NCAA prvaka, a sad bi obojica mogla biti izabrana među prvih pet na draftu. Štoviše, 218 cm visokog Clingana, izvrsnog blokera s rasponom ruku od preko 230 cm, sve se češće spominje i kao potencijalno prvi pick. Castle je također izuzetan defenzivac, ali nije jasno na kojoj mu od bekovskih pozicija leži budućnost.

Posebna priča drafta je Zach Edey, 224 cm visoki Kanađanin kineskog podrijetla i dvostruki najbolji sveučilišni igrač godine, koji će s Victorom Wembanyamom biti najviši igrač lige. No, Edey nema ni približno takvu pokretljivost, već je staromodni teški centar, dominantan na postu, ali sporih nogu, zbog čega ga neki smatraju neiskoristivim u današnjoj NBA obrani.

Jedan od igrača s kojim ga se uspoređuje je Ivica Zubac, koji je u ranijoj fazi NBA karijere također imao problema s preuzimanjem vanjskih igrača, ali razvio se u vrlo respektabilnog startera i jednog od najpouzdanijih igrača Clippersa. Nema razloga da ovaj 22-godišnji div ne krene istim putem, pogotovo zbog veće visine i razvijenog napadačkog repertoara oko obruča.

Slučaj Bronny

Ipak, među svima njima najveća je zvijezda Bronny James, 19-godišnji LeBronov sin, kojeg mnogi ne smatraju ni NBA potencijalom, a kamoli igračem koji bi mogao pridonositi momčadi. Bronny nije izrastao poput oca, ostao je na 187 cm, a najveće igračke kvalitete su mu u obrani.

Lakersi imaju 55. pick ovogodišnjeg drafta i očekuje se da ga iskoriste za ujedinjavanje oca i sina, odnosno ostvarivanje davnog sna najboljeg strijelca u NBA povijesti, a čini se da i njihov zajednički agent Rich Paul čini sve da se to dogodi jer je Jamesu Junioru dogovorio samo dvije probe (s Lakersima i Phoenixom) kako bi ostale odvratio od ideje da ga draftiraju.

I među ostalim igračima naći će se mnoštvo onih koji bi mogli imati dugačku karijeru, ali zbog malih razlika u potencijalu i igračkim kvalitetama nemoguće je predvidjeti njihov poredak na draftu, pa ne bi bila tolika senzacija ni kad bi prvi pick postao netko potpuno neočekivan, poput Anthonyja Benneta 2013. godine.

Uostalom, sezona trejdova već se počela zahuktavati, što se pokazalo jutrošnjom razmjenom Bojana Bogdanovića iz New Yorka u Brooklyn za Mikala Bridgesa. Ako ne zbog novih superzvijezda, kojih neće biti, isplatit će se pratiti ga barem zbog novih migracija aktualnih NBA igrača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.