HRVATSKA REPREZENTACIJA

Nema više skrivanja iza srebra. Hrvatska odavno nije ni sjena doprvaka svijeta

Foto: Pixsell

NEMA VIŠE švercanja ni skrivanja iza svjetskog srebra. Hrvatskoj ga nitko neće oduzeti, ali porazom 1:2 kod Mađarske u kvalifikacijama za EP samo osam mjeseci nakon najvećeg uspjeha potvrđeno je odavno poznato - ovo nije ni sjena momčadi iz Rusije.

Znamo to još od rujanskog debakla u Elcheu i onog koji se trebao dogoditi ali samo čudom nije mjesec dana kasnije na Rujevici.

Otrježnjenje nakon pijanstva od SP-a trebao je donijeti mamurluk u Ligi nacija. Međutim nije

Bilo je to dakle očito već i na kraju ljeta, kada je pijanstvo od SP-a naslijedio mamurluk u Ligi nacija. Nakon epohalnog svjetskog srebra, to je s pravom bilo gledano kao neusporedivo manje vrijedno, "eksperimentalno" natjecanje. Ali ono je Hrvatskoj trebalo donijeti brutalno otrježnjenje u vidu deset primljenih golova u tri utakmice sa Španjolskom i Engleskom i jedva izbjegnutom porcijom u riječkom meču s Englezima. Međutim nije. 

Ono je zato definitivno stiglo na pravom početku novog ciklusa, u kvalifikacijama za Euro

Ono je zato definitivno stiglo na pravom početku novog ciklusa, u kvalifikacijama za Euro. Iako se to tamo najmanje očekivalo, jer Hrvatska je dobila skupinu iz snova za prolazak do Eura. Zamislimo da je na primjer umjesto poklona u vidu Azerbajdžana, Mađarske, Slovačke i Walesa, dobila skupinu u kojoj su Njemačka, Turska, Kazahstan i Latvija ili pak Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju i Makedoniju?

Hrvatskoj je ždrijeb podario skupinu za prolazak, a izborniku idealnu za smjenu generacija

Danas doista "svatko igra nogomet" i "više nema lakih protivnika", ali neki ga i dalje igraju bolje, dok su neki ipak još uvijek lakši od drugih. Hrvatskoj je ždrijeb doslovno podario skupinu kao stvorenu za prolazak, a izborniku idealnu za ono što je mora napraviti i o čemu se ne želi govoriti iako je "slon u prostoriji" - eksperimentirati i izvršiti smjenu generacija.

Međutim, Dalić je već nakon teškom mukom iščupane pobjede protiv Azera na startu kvalifikacija odbacio eksperimente i pomlađivanje u vidu ljevokrilnog napadača Brekala na desnom beku i teškog centarfora i debitanta Petkovića. Umjesto toga je kod nejake i limitirane Mađarske nastupio i s opreznije postavljenom momčadi, ali nije mu pomoglo.

Viceprvak svijeta jedva je na svom terenu pobijedio skromni Azerbajdžan, a nekoliko dana kasnije neznatno manje slaboj Mađarskoj priuštio je jedan od najvećih uspjeha njenog nogometa još od ere Lake konjice, koja datira u pedesete godine prošlog stoljeća. 

Hrvatska je Mađarskoj priuštila jedan od najvećih uspjeha od pedesetih godina prošlog stoljeća

Obje ekipe odmah su krenule otvoreno, ali je Mađarska brzo postala opasnija. I u 13. minuti, usred njenih probijanja po lijevoj strani hrvatske obrane, gdje su Dzsudzsak i Lovrencsics radili nered Barišiću kojem nije pomagao Brozović, a ono što je prolazio jedva čistio Vida, povela je Hrvatska. Jedvaj je s desne strane dodao iz prve Modriću, koji također odmah podvaljuje loptu Kramariću usred kaznenog prostora. On ne uspijeva zahvatiti loptu kako je htio nego se baca na travu kako bi je barem potkopao. Usput je lopta udarila mađarskog braniča i došla do Rebića, koji usamljen lagano poentira s pet metara. 

Ovakva Hrvatska gol može dati samo na silu 

Mađarska je izjednačila u 34. minuti zahvaljujući očajnoj reakcija cijele hrvatske obrane osim Jedvaja. Dzsudzsak je jednim dodavanjem iz igre izbacio Leovca, koji je pet minuta ranije ušao umjesto ozlijeđenog Barišića, pa Vidu, kojeg još i lako pretrčava teretni Szalai. Njega ne uspijeva uhvatiti ni Lovren, nakon čega Szalai iz teške situacije, iz kuta i sa čuvarem na leđima, prizemno probija Kalinića, koji je ovo trebao obraniti. Hrvatska i drugi meč u kvalifikacijama za Euro prima gol kakav ne bi smjela reprezentacija njenog renomea

Sudac i propovjednik smilovao se užasnoj Hrvatskoj 

Vjerojatno zahvaljujući tom ugledu Hrvatska četiri minute kasnije nije ostala s igračem manje, iako je trebala. Willie Collum, škotski sudac i propovjednik, inače iznimno lak na obaraču, pomilovao je Hrvatsku i teško oštetio Mađare tako što je Lovrena poštedio crvenog kartona. Stoper Hrvatske se kao zadnji čovjek obrane prvo na rubu kaznenog prostora rukama naslonio na Nagya, nakon čega je mađarskog krilnog napadača nagazio tako da ga je raskrvario i ozlijedio, zbog čega je Nagy morao biti zamijenjen. Sudac međutim nije pokazao niti prekršaj za Mađarsku, što mu je donijelo zvižduke tribina. 

Hrvatska je stvorila samo jednu priliku 

Jedina prava prilika Hrvatske na ovoj utakmici dogodila se u 58. minuti. Kramarić je pravovremeno odigrao za Perišića, koji s lijeve strane ulazi u kazneni prostor, važe suparničkog stopera Baratha i prolazi ga, ali i odlazi isuviše ukoso te s pet metara puca pokraj gola. 

Užasnoj Hrvatskoj nije bilo spasa u 75. minuti. Ubačaj iz kornera dolazi pred sam gol. Kalinić to gleda ukopan na gol-crti, a Leovca je nadskočio Mate Patkai i pucao prvi put neuspješno, ali drugi put uspijeva zabiti za preokret Mađarske.

Mađarska je propustila dotući Hrvatsku, a Kalinić je barem nešto uspio obraniti

Mađarska je čak propustila i dotući Hrvatsku pet minuta prije kraja. Opet su Mađari ostavljeni u najopasnijoj zoni. U posljednji čas je uklizavanjem spasio Rakitić, nakon čega Kalinić skida udarac s dva metra. 

Obrana je bila grozna, ali nepošteno je po lošem isticati samo golmana i igrače iz zadnjeg reda

Golovi koje je Hrvatska primila u obje dosadašnje utakmice kvalifikacija za Euro doista su nevjerojatni i to po barem dva kriterija: zato što ih pušta viceprvak svijeta te zbog toga što joj ih zabijaju reprezentacije s dna europske kace. 

Međutim, postoji razlog zašto je Lovre Kalinić već dugo rezerva u Aston Villi, kao i za to što je ona nakon njegovog odlaska s vrata na klupu prestala primati golove te od osrednjeg drugoligaša postala ozbiljan kandidat za proboj u Premier League. 

Pogledajmo istini u oči što se tiče i stopera: Vida i Lovren su junački odigrali SP-a, ali prvi nikada nije bio ekstraklasa, dok je pored drugog iznimno teretni Szalai jurio kao da je Mbappe pa ga je Lovren pratio tek pogledom ili rušio prekršajima. Osim toga je, ponavljamo, morao biti isključen prije poluvremena. Lovrenu je k tome ovo bila prva utakmica nakon gotovo tri mjeseca pauze zbog ozljeda. Međutim, prošlo je već neko vrijeme kako se oporavio, ali je u Liverpoolu i dalje rezerva.

Ali koga da Dalić stavi umjesto njih na stopere - Jedvaja koji u klubu igra lijevog beka ili Ćaleta-Cara koji je teško griješio protiv Azerbajdžana?

Gdje je "najbolja veza na svijetu" i napad pred kojim drhti Bundesliga?

I dok su u obrani problem loša forma i neigranje ključnih figura i njihovih zamjena, u vezi bi Dalić u tom pogledu trebao imati slatke brige. Umjesto toga, neugledni Mađari pojeli su kreatore igre Reala i Barcelone, kao i "najboljeg šestog igrača" i presretača SP-a i Serie A.  Napad je bio bezopasan i predvidljiv.

Više nema Hrvatske sa SP-a jer je izgubila temeljne vrline koje su je tamo dovele do finala

Agresije, želje i borbenosti, koje su Hrvatsku na SP-u krasile i dovele do srebra, u Budimpešti nije bilo, ali nema ih već mjesecima. Reprezentacija koja se u Rusiji toliko puta vraćala iz mrtvih, u Ligi nacija i na početku kvalifikacija za Euro izgleda bezvoljno, demotivirano i pročitano.

Hrvatska će otići na Euro, ali ovaj poraz je stvarni i simbolički kraj srebrene generacije 

Nema govora dakle da je ovo prekomjerno kritiziranje "nakon samo jednog poraza". Hrvatska će otići na EP bez obzira na debakl od rezultata, ali daleko više debakl od igre i pristupa u Budimpešti. Ali ovaj poraz je stvarni i simbolički kraj srebrene generacije. Međaš nakon kojeg se podvlači crta.

Niti godinu dana nakon svjetskog srebra Hrvatska izgleda zrela za remont, ali kako i s kim?

Opći je dojam nakon prve dvije utakmica kvalifikacija za Euro, ali i nakon pada u Ligi nacija, da je ova Hrvatska nevjerojatno brzo nakon slavlja svjetskog srebra zrela za generalni remont. Ali kako i s kim?

Reprezentacija nakon SP-a nije samo ostala bez omiljenih senatora i kičme momčadi Subašić- Ćorluka - Mandžukić, nego su i njeni preostali nositelji igre u Rusiji emotivno ispražnjeni nakon što su dosegli vrhunac za koji znaju da mu se više neće približiti.

Doći do kraja SP-a je blagoslov, ali i prokletstvo

To je problem s velikim natjecanjima, a posebno sa SP-om, koji je najveći. U tih ludih mjesec dana nogometaši koji odu do kraja prožive više nego mnogi u cijeloj karijeri i teško je nakon toga naći motiva i snage za dalje, posebno kada godine pritisnu. Ne zaboravimo i da je Hrvatska u finalu SP-a izgubila, nakon čega se igračima još teže vratiti znajući da nisu u cvijetu mladosti.

Na SP-u su izgarali jer su ga shvatili kao životnu misiju i posljednji juriš: Prema onome kako igraju nakon SP-a, čini se da žale što nisu postupili kao trojac koji se umirovio

Kad smo kod toga, Modrić će u vrijeme predstojećeg Eura biti na pragu 35. godine, Rakitić će zagaziti u 33. Vida, Lovren i Perišić imat će po 31 godinu. 

Na SP-u su izgarali jer su ga shvatili kao životnu misiju. Posljednji juriš sitih, bogatih i trofejnih u klubovima, koji su u isto vrijeme dogurali do pred penziju a da s reprezentacijom nisu napravili ništa. 

Prema onome kako igraju nakon SP-a, čini se da žale što nisu postupili kao trojac koji se poslije srebra umirovio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.