"Neshvatljivo mi je što je napravio Mmaee, greška na razini amaterizma"

Photo: Matija Habljak/PIXSELL/Marko Lukunic/PIXSELL

HAJDUK je u derbiju 6. kola SuperSport HNL-a pobijedio Dinamo 1:0 sjajnim golom Marka Livaje u 70. minuti susreta. Hajduk je ovom pobjedom skočio na prvo mjesto tablice i sad ima bod više od Dinama. Hajduk je slavio na Maksimiru samo nekoliko dana nakon drame na Poljudu kad je uprava smijenila sportskog direktora Nikolu Kalinića i Modri su pred derbi bili veliki favorit. Ipak, Hajduk je slavio i iznenađujuće je preuzeo vrh ljestvice. Za Index je pobjedu Hajduka u Zagrebu komentirao Ilija Lončarević. 

Nakon dugo vremena gledali smo pravi derbi 

Niti je očekivano, niti je neočekivano, a još manje šokantno. Ovo je derbi, a nakon dugo vremena gledali smo derbi koji je opravdao taj status. Ne bih želio reći da je Hajduk zabio slučajan gol, zabio ga je iz neshvatljive pogreške stopera Dinama Mmaeea, ali da je svaka ekipa zabila još pokoji gol, mogli bismo onda reći da smo gledali vrlo dobru, pa čak i odličnu utakmicu. 

U usporedbi s nekoliko posljednjih utakmice Dinama i Hajduka, vidljiv je napredak, i u trci i u pas igri. Nedostaje još dubine, ali to je stara boljka i Modrih i Bijelih. Posebice Dinama i na tome se treba još puno raditi. Dinamu kronično nedostaje zadnji pas u posljednjoj trećini protivnika, lopta koja će dubinom probiti protivnikovu obranu i dovesti napadača u mat-poziciju.

Dinamu kao i prije fali dubine i zadnji pas 

U redu, imao je Dinamo dvije fantastične prilike Roga u drugom poluvremenu, ali ti su ziceri bili više plod pada koncentracije u obrani Hajduka, nego onoga o čemu pričam. U prvom poluvremenu su Baturina i Pjaca u dva navrata bili su situaciji da zadnjim pasom stvore gol šansu, ali nisu to napravili. 

Hajduk je nakon dugo vremena odigrao odličnih 90 minuta. Bili su koncentrirani, maksimalno nabrijani i uz pomoć Torcide, koja je po tko zna koji put napravila bakljadu kad je Hajduku to odgovaralo, zasluženo su pobijedili.

Ne znam trebam li ja to reći, ali ovakav scenarij s bakljadom Torcide u trenucima kad se susret lomi, vidjeli smo puno puta. Dinamo je tražio izjednačenje, bio je u naletu i prekid mu je zaustavio ritam. No to nimalo ne daje alibi Dinamu i Hajduk je zasluženo pobijedio.

Sučić i Ademi ne mogu ono što može Mišić

Ponavljam, Splićani su prve taktičke pogreške počeli raditi nakon što su zabili gol. Do tada su doslovce savršeno čuvali pozicije i nisu Dinamu dozvolili da pokuša nametnuti svoju igru. U prvih 45 minuta, Dinamo je bio prilično spor i bezopasan, ali i tu treba skinuti kapu Hajduku.

Igrači u bijelom su bili puni elana, energije, jako su dobro pazili na sredinu terena, a vidjelo se da Sučić i Ademi ne mogu dati ono što može Mišić. Ipak, sve u svemu, iako sam dinamovac, ne mogu biti nezadovoljan Dinamom. Hajduk je većinu utakmice bio u podređenom položaju i ne bih me ljutilo da je zabio nakon one akcije Pukštasa kad ga je blokirao Ristovski ili nakon one gužve poslije kornera.

Nevjerojatna pogreška Mmaeea, na razini amaterizma. Užas jedan. 

Bože moj, takve stvari se događaju. No Dinamo je primio gol ni iz čega. Bila je to taktička katastrofa. Neshvatljivo mi je što je napravio Mmaee. Ničim izazvan je napustio svoju poziciju, Livaja je ostao sam, Theophile više nije mogao stići i Livaja je to znalački kaznio. Nevjerojatna pogreška, na razini amaterizma. Užas jedan. 

Ne bih rekao da je Dinamo podcijenio Hajduk i da se čuvao za utorak i za Bayern. Gattuso je Talijan, zna kako se igra disciplinirana obrana i zna kako taktički na to pripremiti ekipu. U tome je uspio i treba mu čestitati. Hajduku će biti puno veći problem od Dinama one utakmice koje volimo zvati malima.

Kad je on taj koji treba napadati, kreirati i kad mu igrači sigurno neće biti ovako fokusirani cijelu utakmicu kao protiv prvaka. Uspije li Hajduk u tome, uspije li riješiti taj problem, onda možemo čak reći da može kandidirati za naslov. Ipak, Dinamo je puno jača ekipa, ima puno veću širinu i trebat će Hajduku još puno toga da ga dostigne. 

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.