Nestvaran podatak dokazuje da se Šutalo nametnuo kao ključni igrač Ajaxa

Foto: Profimedia

HRVATSKI nogometni reprezentativac Josip Šutalo (24) odigrao je cijeli susret za Ajax koji je u drugom kolu nizozemskog prvenstva izgubio 2:1 na gostovanju kod NAC-a u Bredi. NAC je poveo golom Matthewa Garbetta u 58. minuti, a Jorrel Hato je ubrzo u 63. minuti poravnao na 1:1. Jan Van der Bergh početkom sudačke nadoknade osigurao je slavlje domaćim navijačima.

Ajax je tako upisao prvi kiks već nakon dvije utakmice prvenstva, ali Šutalo je odigrao jako dobru utakmicu i na početku sezone se nametnuo kao ključni igrač momčadi unatoč brojnim pričama o potencijalnom transferu ovog ljeta. Podsjetimo, iza Ajaxa je jedna od najgorih sezona u povijesti. Klub koji je sinonim za nizozemski nogomet i koji je četiri puta bio prvak Europe, prošlu sezonu je završio na petom mjestu (jedno vrijeme je čak bio i u opasnoj zoni) s čak 35 bodova iza prvaka PSV-a.

Grafika: Sofascore

Pisalo se da ga se Ajax želi riješiti pod svaku cijenu

Nizozemski mediji jednog od glavnih krivaca za jako lošu sezonu Kopljanika vidjeli su u Šutalu, za kojeg su početkom srpnja pisali da ga se Ajax želi riješiti pod svaku cijenu. Šutalo je prošlog ljeta u Amsterdam stigao za 21 milijun eura i predstavljen je kao veliko pojačanje. Nizozemski novinari Tim van Duijn i Lentin Goodijk pisali su kako je Hrvat stigao na velika vrata, ali da se nije uspio nametnuti te da je ispao žrtva očajne obrane Ajaxa u kojoj njegov loš engleski jezik nije pomagao da se stvari poprave komunikacijom na terenu. 

Nizozemci su pisali kako u Ajaxu planiraju prodati Šutala i dovesti kao zamjenu Danielea Ruganija iz Juventusa. ''To što Ajax želi Ruganija, dokaz je da se Šutalo ne uklapa u planove kluba. Ako i proda Hrvata ovog ljeta, Ajax može zaboraviti da će zaraditi na njemu. Upitno je hoće li ga uspjeti 'utopiti' za iznos koji je platio za njega zagrebačkom Dinamu."

Međutim, isti izvor je tvrdio da Šutalo ima druge planove, da nema namjeru otići i da se želi nametnuti novom treneru Francescu Farioliju navodeći da "želi osvetu" za lošu sezonu. Iako je i dalje moguće da Šutalo ode iz Ajaxa do kraja prijelaznog roka, zasad se pokazuje da ga Farioli (koji je otpisao Bornu Sosu i duboko na klupi zamrznuo Jakova Medića) vidi kao ključnog igrača momčadi.

Upisao je 158 dodira s loptom na utakmici

Šutalo je odigrao svaku dostupnu minutu u prvih šest utakmica ove sezone i dobio velike pohvale navijača koji su ga prošle sezone kritizirali. "A htjeli ste prodati Šutala. Nije on član hrvatske reprezentacije ni za što. Rast će iz utakmice u utakmicu. On je nevjerojatan stoper, samo mu dajte vremena", jedan je od mnogih komentara u kojima navijači hvale hrvatskog 24-godišnjeg braniča.

Protiv NAC-a je upisao nevjerojatnu brojku od 158 dodira s loptom na utakmici. Prema Sofascoreu, u posljednje dvije godine od 905.312 igrača u njihovoj bazi nalazi se na 237. mjestu (samo 236 igrača je imalo više dodira s loptom na jednoj utakmici). Znači da je u 0.03% igrača po broju dodira na jednoj utakmici u zadnje dvije godine.

Novi trener Farioli pokušava igrati s puno dodavanja u posljednjoj liniji kako bi navukao presing suparnika i tako stvorio više prostora u sredini terena i posljednjoj trećini, za što su mu potrebni stoperi koji su jaki na lopti, a Šutalo mu se pokazuje kao ključan igrač u toj ideji. Na utakmici je imao najviše dodavanja, najviše progresivnih dodavanja i najviše je centralno bio pozicioniran od svih igrača u momčadi. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.