Nikog (osim nas i Maroka) nije briga za ovu utakmicu

Foto: EPA

HRVATSKA reprezentacija od 16 sati drugi put u svojoj povijesti igra utakmicu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Nakon što je 1998. u Francuskoj pobijedila Nizozemsku 2:1, ovaj put u Kataru protivnik joj je Maroko. Za jednu će momčad bronca biti lijepa utjeha za poraz u polufinalu, a za drugu će ishod samo predstavljati bolnu činjenicu da su izgubili dvije utakmice zaredom i da su jedini polufinalist koji se kući vraća bez medalje.

Okršaji za treće mjesto u većini su sportova sasvim normalna stvar. Na Olimpijskim igrama utakmice za broncu redovita su pojava u svim loptačkim sportovima i u većini borilačkih. Na brojnim se natjecanjima igraju čak i utakmice za plasman od petog do osmog mjesta, koje mogu imati vrijednost samo ako odlučuju o plasmanu na neko iduće natjecanje. 

No, je li to nužno u nogometu? Na Euru se, recimo, utakmica za treće mjesto ne igra. Pamti se prvak, poraženi u finalu sjećaju se propuštene prigode, a tužni polufinalisti? Sjeća li se itko utakmice za treće mjesto na bilo kojem dosadašnjem SP-u, osim možda onih najsvježijih i, naravno, onog na kojem je broncu uzela Hrvatska?

U Hrvatskoj ova utakmica nema težinu kao 1998., a kamoli 2018.

Marokancima bi bronca zasigurno puno značila jer su ostvarili povijesni uspjeh kao prva afrička reprezentacija u polufinalu SP-a i žele ga nadograditi osvajanjem medalje. Hrvatska je tu broncu već osvojila prije 24 godine, a prije četiri bila je još i bolja i normalno bi bilo da ne bude motivirana kao tada.

U hrvatskoj javnosti ne vlada ni približna euforija kao 1998., kada je pobjedom nad Nizozemcima reprezentacija zapečatila fantastičnu seriju u kojoj je upoznala svijet s crveno-bijelim kvadratićima i zaludjela neutralne navijače diljem svijeta radeći najveću promociju tek nastale države, još izmučene ratom.

"Najbeznačajnija utakmica u svijetu nogometa"

U svijetu? Malo je koga briga. Čitajući komentare ispod raznih najava današnjeg ogleda Hrvatske i Maroka dominiraju ocjene kako se radi o najbeznačajnijoj i najdepresivnijoj utakmici u svijetu nogometa te pozivi FIFA-i da je ukine. 

🥉 The battle for third place! 🇭🇷🇲🇦 Coverage of Croatia v Morocco is live on BBC iPlayer and BBC One from 14:30 GMT.

Posted by BBC Sport on Saturday, December 17, 2022

Britanski BBC, koji na dan svake utakmice od jutra drži najavu na naslovnici i ažurira je novim podacima, u naslovu ima Hrvatsku i Maroko, na fotografiji Luku Modrića, ali do tri sata prije početka utakmice sav je sadržaj bio posvećen nedjeljnom finalu između Francuske i Argentine.

"Najbeznačajnija utakmica na svijetu", najčešći je komentar ispod njihove najave na Facebooku, a dojam je da su se i najzagriženiji nogometni fanovi zasitili utakmica i da samo jedva čekaju veliko finale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.