"Nisam ispred Cro Copa, on je bio na vrhu dok je kickbox bio ono što je danas MMA"

Foto: Hana Kajari/Index

NAKON deset i pol godina idućeg će se vikenda u Hrvatskoj održati priredba vodeće svjetske kickboxing organizacije Glory. U ožujku 2014. glavna zvijezda eventa Glory 14 bio je Mirko Filipović, a 21. rujna u borbi večeri Gloryja 95 u zagrebačkoj Areni trebao je sudjelovati Antonio Plazibat, zbog kojeg je nizozemska organizacija i odlučila ponovno upriličiti priredbu kod nas.

No Plazibat je nekoliko tjedana uoči predviđene borbe s Levijem Rigtersom za ulogu glavnog izazivača nedodirljivom teškaškom prvaku Ricu Verhoevenu morao otkazati nastup zbog ozbiljne ozljede lakta, od koje će se još mjesecima oporavljati. Tako je najjače hrvatsko ime na fight cardu ostao Mladen Brestovac, koji će se boriti s 35-godišnjim Nijemcem Vladimirom Toktasynovim (51-20).

Ako vam je to ime "zazvonilo", ali odavno niste za njega čuli, to nije ništa neobično. Brestovcu je danas 40 godina, uskoro će napuniti 41, a posljednji je put u ringu bio još 2018., kad je svojim najjačim oružjem, lijevim high-kickom nokautirao Brazilca Jhonatu Diaza i obranio naslov teškaškog prvaka FFC-a.

 

Nakon toga je prekinuo karijeru, što zbog zasićenosti, što zbog obitelji i posla, a odluku je pospješio nespretni pad na dopinškom testu, zbog kojeg bi ionako morao odraditi suspenziju. 

Odradio je 70 profesionalnih borbi ostvarivši 55 pobjeda (37 nokautom), 14 poraza i jedan remi, a dvaput se borio za naslov Gloryjeva teškaškog prvaka i oba puta odlukom sudaca izgubio od Verhoevena, koji je neporažen već devet godina.

No Gloryjev event u Zagrebu bio je izazov koji se ne propušta, a ujedno prilika za službeni oproštaj od navijača u svom rodnom gradu. Ali Plazibatov otkaz znači da je legenda koja nakratko izlazi iz mirovine nakon šest godina ostala najjače hrvatsko ime na priredbi jer ostala su redom mladi talenti koji nastupaju u uvodnim borbama.

S Brestovcem smo na Gloryjevu Media Dayu razgovarali o odluci o povratku, najljepšim trenucima karijere, njenom završetku i dopinškom testu koji je pospješio tu odluku, o Mirku Filipoviću i njegovom utjecaju na njega te o Plazibatu i njegovim šansama da jednog dana učini ono što on nije uspio - pobijedi Verhoevena i konačno ga skine s trona.

Provedite nas kroz odluku o povratku nakon šest godina. Tko vas je pozvao, je li vas ikako kopkala misao o nekoj novoj borbi?

Prve četiri i pol godine nije, ali kad sam čuo da se Glory vraća u Zagreb, to me zaintrigiralo, pa sam počeo trenirati. Malo-pomalo sam opet ulazio u kickbox vode. Ovog proljeća javili su mi se iz Gloryja i molili me da se borim, Plazibat je trebao biti glavna borba, a ja sam trebao biti na fight cardu kao još jedno popularno ime iz Hrvatske.

Čak sam se nećkao jer ipak sam već u godinama, idućeg mjeseca napunit ću 41, ali na kraju su me slomili. Osjećao sam grižnju savjesti ako ne nastupim, vuklo me da opet nastupim pred domaćom publikom, Glory nije bio tu 10 godina i pitanje je kad će opet doći. Ovo mi je bio zadnji vlak.

U kakvom ste stanju u usporedbi s primeom? Jesu li vam ove pripreme donijele flashbackove na ta vremena?

Sigurno su donijele flashbackove, da. Počeo sam pripreme u šestom mjesecu, kad je potvrđeno da ću se boriti. Morao sam prilagoditi treninge godinama jer kad sam krenuo trenirati onako kako sam prije trenirao, osjećao sam kao da ću se raspasti.

Zato sam morao malo popustiti s treninzima, malo pametnije trenirati, pa sam ih prilagodio da se opet dovedem u top formu.

Neki kažu da ste naš najveći kickboksač jer se Mirko Filipović ipak kraće time bavio, a i lijevi high-kick vam je bio prepoznatljiv udarac, kao i njemu. Kako to objašnjavate?

Ja sam skroman i dosta realan tip i moram reći da je Mirko sigurno bolji kickboksač od mene i uopće se ne bih htio gurati ispred njega. Mislim da je on napravio rezultate u kickboxu kad je taj sport bio na jednakom nivou kao MMA danas. MMA je danas ipak razvijeniji nego kickbox, koji je malo spustio norme kvalitete, više nije kao prije. 

Ali mislim da je Mirko u tom razdoblju napravio veće rezultate nego ja kroz cijelu karijeru i glupo je uopće uspoređivati se s njim i njegovim high-kickom. Sigurno je on utjecao na moj high-kick, ali svaki ljevak radi na isti način, najviše se rade lijeva ruka i lijeva noga, bio to middle-kick ili high-kick, ovisi i o tome koliko je borac visok, koliko je razgiban. Meni su noge dosta fleksibilne, gipke, pa mi nije to bio problem izvesti. 

Ali svaki borac koji je odrastao u Hrvatskoj gledao je Mirka kako izvodi high-kick, utjecao je na sve borce u Hrvatskoj, ne samo na mene.

Imali ste veliku karijeru, ali i dva poraza u borbama za Gloryjev naslov od Rica Verhoevena, koji je već devet godina neporaženi vladar. Što ga čini tako dominantnim?

Mislim da je njegova psiha najbolja. On je talentiran fizički iako nije velik udarač, ali ima strašan mentalni sklop kad uđe u borbu, pokazuje ogromno srce. Fizički je strašno spreman. Čak i kad je umoran, neće to pokazati, nego nastavlja u istom tempu kao dok je bio svjež. Njegov mentalni sklop je iznad svih u ovom sportu.

Antoniju Plazibatu velika je želja borba protiv njega. Kako vidite taj matchup?

Mislim da je to borba iz snova. Mislim da Plazibat ima odlične šanse da ga pobijedi, strašno je talentiran borac, samo nema sreće s ozljedama. Pitanje je koliko će ga ozljede maziti u karijeri, ali ako dođe do tog meča, ako bude zdrav, ima vrhunske šanse da ga pobijedi.

Koju borbu smatrate svojom najvećom pobjedom u karijeri?

Borbu protiv Hesdyja Gergesa u Amsterdamu, mislim da mi je to bio najljepši nokaut. Borba je bila na njegovu domaćem terenu, na kojem je bio neporažen. Svi su mislili da ću jako teško pobijediti u tom meču, a završio je u prvoj rundi nakon dvadesetak sekundi.

Karijera vam je naglo prekinuta nakon pada na dopinškom testu. Što se dogodilo?

Da, ali karijeru nisam prekinuo zbog toga. Dobio sam dijete, posvetio se malo više obitelji, na poslu sam napredovao, glava mi je otišla u drugim smjerovima, već sam bio malo zasićen od dugog niza godina borbi, priprema... Taj pad na dopinškoj kontroli samo me pogurao u mirovinu.

Bio sam pozitivan na meldonij. Smiješno mi je i govoriti o tome kako sam to uzimao nekoliko mjeseci prije. Iz radoznalosti sam uzimao te tablete da pokušam poboljšati kardiološko stanje i općenito stanje tijela. Nije mi nešto pomoglo, ali nisam znao da toliko dugo ostaje u organizmu, pa sam bio pozitivan na dopinškom testu.

Kažete da ste se više posvetili poslu. Čime se bavite?

Bavim se marketingom, radim u Media Sales Houseu. Prodajemo medijski prostor na televizijama, već sam preko 10 godina u tome, završio sam fakultet u tom smjeru. Odlično je, miran, uredski posao, potpuna suprotnost od mog sporta.

Što očekujete od Gloryjeva eventa u Zagrebu i svoje borbe?

Moja borba je moj oproštaj od publike i sporta. Možete očekivati vrhunsku borbu i nadam se vrhunski prekid. Nadam se da će biti puna dvorana, bilo bi mi žao da bude poluprazna kad Glory dolazi tako rijetko, to bi bila velika šteta. Vjerujem da će biti vrhunska zabava za sve gledatelje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.