liga nacija

NIZOZEMSKA - BOSNA I HERCEGOVINA 3:1 BiH ispala u drugu ligu

Foto: Gulliver / Getty Images

NIZOZEMSKA - BiH 3:1 u petom kolu elitne skupine Lige nacija. Strijelci: Wijnaldum u 6. i 14. te Depay u 55. minuti za Nizozemsku, a Prevljak u 63. za BiH.

BiH se vraća u drugi razred Lige nacija

Nizozemska je pobjedom kolo prije kraja ostala u konkurenciji za prvo mjesto i odlazak na Final Four, a BiH je porazom u Amsterdamu ispala iz prve u drugu jakosnu skupinu ili Ligu B Lige nacija. Večeras od 20:45 preostalu utakmicu pretposljednjeg kola ove grupe u Reggio Emiliji igraju Italija i Poljska.

Na Grbavici će se odlučivati o vrhu skupine

Oranje će se u posljednjem kolu napeto boriti s Poljskom i Italijom za prvo mjesto grupe, koje vodi na završni turnir. Nizozemska za tri dana gostuje kod Poljske, a BiH, koja više nema motiva, u isto vrijeme će ugostiti Italiju. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

BiH je i bez Džeke bila hrabra, ali i nevjerojatno nonšalantna

BiH je za odlučujuću utakmicu bila teško hendikepirana pandemijom koronavirusa, zbog koje joj nije igrao kapetan i najbolji strijelac Edin Džeko. Osim njega zaraženi su Ajdin Hasić, Haris Hajradinović i Samir Zeljković.

Usprkos tome i gostovanju kod teškog protivnika (s kojim je prošlog mjeseca u Zenici igrala 0:0), sjajno je otvorila meč, bez respekta ili straha prema Nizozemskoj. Međutim, loša strana takvog pristupa ili njegovo naličje je nevjerojatna nonšalancija koju je BiH pokazala u fazi obrane jer je sva tri gola primila tako što su njeni igrači gledali suparničke. 

Prije nego što je primila prvi gol BiH je propustila dvije velike prilike. Gojak je bio u sjajnoj poziciji u kaznenom prostoru, ali lopta mu je pobjegla, a zatim je Pjanić pucao, a lopta otišla uz okvir gola. Iznimno uzbudljivih prvih pet minuta zaokružila je stativa Nizozemske. Wijndal je pogodio okvir gola BiH, ali sretno jer je htio centrirati.

U prvih 15 minuta BiH je promašila velike prilike i gledala kako joj Nizozemska zabija

Minutu kasnije Nizozemska je pogodila mrežu. Domaćini su lijepom akcijom, ali ipak prelako izigrali cijelu suparničku momčad, a nakon što ga je poslužio Dumfries, Wijnaldum zabija u prazan gol.

U 13. minuti Gojak odlično prolazi po lijevoj strani i savršenom povratnom loptom poslužuje Pjanića, ali kapetan BiH iz odlične pozicije puca visoko preko gola.

Minutu kasnije Berghuis glavom spušta za Wijnalduma koji lako zabija. Opet Wijnaldum pogađa i ponovno tako kažnjava nevjerojatno nonšalantnu igru obrane Bosne i Hercegovine. Još nešto podsjeća na prvi gol domaćina - postigao ga je u dijelu utakmice kada su gosti igrali bolje. 

Do kraja poluvremena obje momčadi su imale po jednu veliku priliku. Prvo je Hodžić probio lijevu stranu i tražio Višću, koji je sam na drugoj stativi. Lopta je išla prema njemu i gol se činio izvjestan, ali Krul je jedva spasio svoj gol. Zatim je Wijnaldum u odličnoj šansi pucao. Međutim, Šehić je obranio.

Nizozemska u 55. minuti riješila utakmicu

Nizozemska je u prvom dijelu nastavka bila bolja. Depay je sjajnom minijaturom riješio obranu BiH te odličnom loptom gurnuo Berghuisa samog pred Šehića, ali golman gostiju obranio je očekivani gol. BiH je odmah odgovorila. Pjanić je lijepo našao Gojaka, ali on je iz jako dobre pozicije loše pucao glavom. 

Utakmica je riješena u 55. minuti. I treći gol Nizozemska je postigla tako što su igrači BiH samo gledali što im domaćini rade. Dumfries je lako prošao po boku pokraj Kolašinca i poslao loptu na peterac, gdje Depay zabija za potvrdu pobjede. 

BiH je postigla barem počasni gol. U 63. minuti Edin Višća je centrirao s desne strane, a pred golom je loptu pokupio Smail Prevljak, napadač koji je ušao minutu ranije i zabio.

BiH je zabila počasni gol i propustila još dvije prilike za povratak

Gosti su do kraja propustili još dvije izgledne šanse za povratak u meč. U 66. minuti u kontri je imala više igrača od Nizozemske, ali je dolaskom u opasnu zonu izgubila loptu, a desetak minuta kasnije dodavač i pucač bili su isti kao prilikom gola gostiju. Višća je ubacio, Prevljak pucao, ali uz stativu.

Sastavi:

NIZOZEMSKA

Krul; Dumfries, De Vrij, Blind, Wijndal - Klaassen, Wijnaldum, De Jong - Berghuis, De Jong, Depay.

BiH

Šehić; Todorović, Saničanin, Hadžikadunić, Kolašinac - Cimirot, Pjanić, Višća - Gojak, Hodžić, Krunić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.