Nizozemske legende: Šutalo vrhunski branič? Pitanje je je li on uopće branič

Foto: EPA

JOSIP ŠUTALO (23) prije dva mjeseca postao je četvrti najskuplji igrač u povijesti Ajaxa, koji ga je od Dinama kupio uz odštetu od 20 milijuna eura. Ajax ga je jako želio i mjesecima licitirao za njega s nizom klubova. Na kraju je platio povijesno bogatstvo za kriterije štedljivog velikana, a koliko cijeni Šutala pokazao je i time što je novom igraču, koji ne zna jezik i zemlju, već u debiju dao kapetansku traku. No s tim je završila idila Šutala i Ajaxa.

Ajax je za Šutala licitirao cijelo ljeto i kupio ga za bogatstvo

Klub je odmah na svim razinama potonuo u nezapamćeni kaos. Ajax je sinoćnjim porazom kod Brightona (2:0) u Europa ligi niz bez pobjede razvukao na nezapamćenih devet utakmica, od čega je čak šest poraza. Rekorder po broju naslova u Eredivisie sada je na dnu, a na istom mjestu je i u Europa ligi.

Šutalo je jako skup stoper, a Ajax prima gotovo tri gola po utakmici i upravo se njegov hrvatski branič ističe očajnim reakcijama. Zato je Šutalo na udaru navijača Ajaxa, nizozemskih medija i u njima zaposlenih analitičara i komentatora. Na njega su se nakon Brightona kao televizijski komentatori obrušili trenerska i igračka legenda Dick Advocaat i Wim Kieft.

"Šutalo vrhunski branič? Pitam se je li on uopće branič!"

"Možda najveći u nizu Ajaxovih problema je striktno pokrivanje najopasnijih suparničkih igrača. Po tome se ističe Šutalo. Nije mi jasno kako netko uz njegovo ime može izgovoriti 'vrhunski stoper'? Pozorno ga pratim otkako je došao u Ajax i nakon svega što sam vidio, pitam se je li on uopće stoper?! Pa, on ne može zaustaviti ili obraniti nikoga i ništa. Baš ništa!" na Šutala se ljuti Advocaat, bivši izbornik Nizozemske, Belgije, Rusije i Srbije te osvajač trofeja s PSV-om, Rangersima i Zenitom.

"Njegovo pozicioniranje i reagiranje kod Fatijevog gola pokazuju koliko je loš"

Advocaat je dao primjer zašto je tako kritičan prema Šutalu: "Pogledajte njegovo pozicioniranje i reakciju kod gola koji je Ajaxu zabio Ansu Fati. Šutalo je u opasnoj zoni stao metar od njega i dao mu vremena i mjesta da puca iako zna da je ispred njega jedan od najopasnijih suparničkih igrača. Umjesto toga, trebao je biti na njemu i blokirati ga. Dobar branič ne daje protivniku toliko prostora za šut u opasnoj zoni."

"Pažljivo gledam Ajax, ali kod Šutala nijednom nisam vidio klasu"

Wim Kieft, koji je kao napadač osvajao duple krune s Ajaxom i PSV-om, a s potonjima i reprezentacijom Nizozemske i europske naslove, na riječi sukomentatora vrtio je glavom, ali ne da bi izrazio neslaganje, nego nevjericu Šutalovim očajnim reakcijama i partijama. "Naravno da se svakome s vremena na vrijeme dogodi loš dan, ali čak se i na takvim utakmicama vidi ima li onaj koji kiksa kvalitete ili ne. Pokaže se to i tijekom takve partije potezom, kretnjom... Međutim, koliko god detaljno pratio Ajax, ja to kod Šutala nisam vidio nijednom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.