Novi prosvjed zbog boksačice koju optužuju da je muškarac. Ovo je pokazala poražena

Foto: Profimedia

I DRUGA boksačica koja se nalazi u središtu spolnog ili rodnog spora izborila je finale Olimpijskih igara. Nakon što je Imane Khelif došla do finala turnira za žene u kategoriji do 66 kilograma, meč za zlato izborila je i Lin Yu-ting. Tajvanka je u polufinalu kategorije do 57 kilograma jednoglasnom sudačkom odlukom svladala Esru Yildiz Kahraman iz Turske i tako stigla do finala.

Nakon tog meča najviše se priča o sceni neposredno poslije završetka borbe. Poražena Kahraman, koja je prije borbe pozdravila suparnicu te joj nakon fajta čestitala na pobjedi, prstima je napravila znak "X" te ga pokazivala publici na Roland Garrosu. 

Turkinja je potezom, kojim se nakon poraza od Yu-ting u četvrtfinalu bunila i Svetlana Staneva iz Bugarske, izrazila nezadovoljstvo i ukazala na razliku između ženskih XX i muških XY kromosoma.

Imane Khelif i Lin Yu-ting bile su diskvalificirane sa ženskog Svjetskog prvenstva 2023. godine jer je testovima "dokazano da imaju XY kromosome", objasnili su iz Međunarodne boksačke asocijacije (IBA).

No, kako IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu, Međunarodni olimpijski odbor je potvrdio da je zadovoljan što se obje borkinje mogu natjecati prema manje strogim pravilima o spolnoj podobnosti koja su bila na snazi za Igre u Tokiju 2021.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.