Od Biblije i krunice do divljačkih prijetnji u dva sata. SHNL se spasio od Zrinskog

Foto: Index

ŠIBENIK se pobjedom od 2:0 nad direktnim rivalom Zrinskim Osječko nakon jedne sezone igranja na drugoligaškim terenima vratio u elitni rang hrvatskog nogometa. Momčad Marija Carevića je impresivnim nizom pobjeda u drugom dijelu sezone u zadnjem dvoboju prestigla klub kontroverznog Ivana Komaka i zasluženo slavila na gostovanju na Gradskom vrtu, stadionu koji Zrinski privremeno koristi jer svoj nema.

Ne sjećamo se da je ikad bila ovako napeta sezona u drugom rangu, oba vodeća kluba su rijetko prosipala bodove i rasplet smo morali čekati sve do zadnjih 90 minuta. Na prvu, rekli bismo idealan scenarij za kraj. Gledajući logiku, najpoštenije je da direktan sraz između dva najbolja kluba odluči tko će biti prvak druge lige i tko će od ljeta igrati u društvu Dinama, Hajduka i Rijeke. 

Da, tako bi to bilo u nekom idealnom svijetu, ali hrvatski nogomet, pogotovo u nižim ligama, daleko je od utopije. Koliko god rezultatski zanimljivo bilo pratiti utrku dva kluba, puno toga se ružnog i mučnog događalo tijekom čitave sezone, a događaji s Gradskog vrta u nedjelju predvečer bili su samo kulminacija nečega što ni po čemu ne bi smjelo imati veze sa sportom. 

Komak je granicu dobrog ukusa odavno prešao

Već smo puno puta pisali o podbadanjima između Zrinskog i Šibenika, žestokim izjavama koje su često prelazile granice dobrog ukusa i međusobnom provociranju. Načelno, u sportu takve stvari nisu od jučer niti su strane. Njima se služe mnogi, pogotovo treneri i vlasnici klubova kako bi prebacili pritisak na rivala, kako bi protivnika izbacili iz takta i kako bi vlastitu momčad lišili psihološkog bremena. 

No, za sve postoji granica, a istu je Ivan Komak odavno prešao. Posljednjih nekoliko mjeseci Komak se često pojavljivao u medijima, davao je eksplozivne i mamićevske izjave kako će Zrinski u dvije godine iz treće lige odvesti do naslova prvaka Hrvatske i kako će njegov klub igrati Ligu prvaka.

U redu, čovjek je na to imao pravo i koliko god luckasto zvučalo, nikome nije zabranjeno da sanja i najluđe snove. Problem je nastajao u trenucima - a to je Komak radio od početka - kad je u neimanju bilo kakvih argumenata u diskusijama i raspravama posezao za dva alata - pozivanjem na vjeru u Boga i vrijeđanjem protivnika.

Paradoksalno, jer bi religijska poniznost i fanatično isticanje Isusovog nauka trebali biti u apsolutnoj diskrepanciji s onime što je Komak radio otkako je prisutan u hrvatskom nogometu, a samim tim i medijima. No, to je njegova stvar. Ono što nije njegova stvar je činjenica da je ionako maksimalno i radikalno podijeljenu hrvatsku sportsku javnost pokušavao dodatno zatrovati nizom uvredljivih, prostačkih te čak i opasnih verbalnih vratolomija. 

Vjera u Boga, a onda divljačko vrijeđanje 

Kako smo već napisali, nikad nije znao način da jasno i direktno odgovori na bilo koje problematično pitanje koje bi mu bilo postavljeno. Kad bi se našao u nezgodnoj situaciji, služio se onom da je napad najbolja obrana.

Kad smo mu u veljači u velikom intervjuu, između ostalog, postavili pitanje kako komentira činjenicu da je prije dvije godine, nakon stalnog pisanja Indexa o skandaloznim događajima u borbi za direktan plasman u SuperSport Prvu NL, sad već bivši šef hrvatskih sudaca Bruno Marić s liste izbacio dvojicu sudaca i na zadnjih par ključnih dvoboja poslao elitne hrvatske suce da spase što se spasiti da, Komak nije znao što bi odgovorio pa je prst optužbe prebacio na neke imaginarne neprijatelje, a sebe zaštitio pozivajući se na nebesa.

Jednako tako, kad smo pokušali saznati što se događalo s misterioznim odlaskom kapetana Zrinskog Marija Tadića u Vukovar, dobili smo odgovor da je još bolje da je igrač otišao jer se bavio nečasnim radnjama i "pokušajem nekog namještanja." Komak je, naravno, bez ikakvog dokaza za takvu tvrdnju, optužio i svog bivšeg trenera Antuna Labaka da je namjestio jednu utakmicu i smijenio ga je pet minuta prije početka utakmice. Ni na to pitanje nismo dobili odgovor.

Za Šibenik je rekao da su nesposobnjakovići, lopovi i šverceri

Prije nekoliko dana Zrinski je u 95. minuti slavio kod Jaruna golom postignutim iz dvometarskog zaleđa. S ta tri boda je zadržao prednost ispred Šibenika, a tom pogotku su se rugali i malobrojni navijači slavonskog kluba. Na naš upit je li po njemu strijelac Dominik Dogan bio u zaleđu, Komak je bez da i da barem nekakav suvisao komentar, lopticu prebacio na stranu Šibenika optuživši ih da su ''nesposobnjakovići, lopovi i šverceri." Naravno, opet bez ikakvog dokaza. 

"Smatram potpuno neprimjerenim, nekulturnim i primitivnim slaviti gol svoje ekipe držeći se za međunožje i okretati se prema našoj klupi, pa još i dodatno pokazivati 'bosanski grb'. Takvo ponašanje ne priliči nikome, a pogotovo čelniku jednog kluba koji želi u 1. HNL i još to radi na kultnom mjestu kao što je Gradski vrt. Degutantno je i bogohulno (toliko o vjeri znam), nakon stiskanja muda, istim tim rukama stiskati krunicu", prije mjesec i pol dana rekao je trener BSK Bijelog Brda Denis Krstanović nakon poraza od Zrinskog 1:0. Umjesto isprike, Komak je Krstanoviću zaprijetio tužbom, dodavši da pet puta tjedno ide u crkvu.

I sad dolazimo do zadnje utakmice sezone. One nakon koje ćemo dobiti novog člana SHNL-a. Danima prije susreta Komak je na presicama papagajski ponavljao samo jednu stvar - kako se utakmica ne treba ni igrati jer da je i više nego jasno da će njegov klub kao od šale proći Šibenik i plasirati se u viši rang.

Nimalo opreza u njegovim riječima nije bilo, još manje poniznosti u koju se stalno zaklinje, a nimalo poštovanja prema rivalu. Pred sam početak susreta, dok se sudačka postava predvođena Franom Jovićem spremala povesti igrače na centar igrališta, Komak se pojavio i nametljivo, s osmjehom na licu, pokušavao dati ruku djeliteljima pravde.

Neviđen i opasan performans u Osijeku

Nakon toga je otišao na klupu gdje ga je čekala Biblija, a čitav susret je grčevito stiskao krunicu. Nadajući se pomoći od onoga čije ime u svakoj prilici spominje. Samo stotinjak minuta kasnije, dok su Šibenčani sa svojim Funcutima slavili veliku pobjedu, gazda Zrinskog je u nečuvenom performansu Indexovom novinaru u bijesu pričao o brojnim urotama protiv sebe, izdajama iz samog vrha HNS-a i močvari lopovluka zbog koje će hrvatska reprezentacija na Euru ispaštati. Niti jednom riječju nije spomenuo da njegova ekipa protiv Šibenika nije došla igrati nogomet, nego mlatiti se, a za poraz mu je bio kriv baš svatko. 

U zapisniku nakon utakmice delegat Ivan Vukojević napisao je da se Komak sucima obratio riječima više prihvatljivijim za zatvorsko okruženje nego nogometno: "Sve ću vas poskidati s liste, lopovi, jebat ćemo vas."

Pobjeda Šibenika je velik rezultat za klub sa Šubićevca. No, u pitanju je klub s ogromnom tradicijom i jedan od rijetkih koji je prvu sezonu 1992. igrao elitni rang zahvaljujući statusu koji je imao još u bivšoj državi.

Tako da, ako se želimo poslužiti čuvenom izjavom, onda možemo reći kako je ovo mali korak za Šibenik, ali ogroman za hrvatski nogomet. Posebice za njegovo zdravlje i mentalnu higijenu. Jer, zaista, kome treba ovakav Zrinski u prvoj ligi?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.