OD "BRATA PARAZITA" DO HEROJA Onaj drugi Donnarumma spasio Milan protiv Intera

Foto: Guliver Image/Getty Images

GOLMAN Milana debi ne može zamisliti boljim nego da završi pobjedom nad najvećim rivalom Interom te da pri tome sačuva mrežu sjajnom obranom. I to podvigom vrijednim ne samo pobjede 1:0 nad gradskim suparnikom nego i njegovom eliminacijom iz natjecanja.

Sve to napravio je Antonio Donnarumma, ali tek u 27. godini. Tada je u četvrtfinalu talijanskog Kupa prvi put branio vrata kluba u kojem je prošao omladinsku školu. Međutim, od tamo je prije sedam godina otpisan krenuo u turneju po talijanskim drugoligašima. Istina, proveo je tri godine u Genoi u Serie A. Ali i tamo je bio ono što je od ljeta u Milanu - treći golman, ispred kojeg su i djeca i starci. Odnosno mladi, perspektivni vratari, ali i oni u veteranskim godinama čak i za golmane.
 
Očito nedovoljno dobar za išta više od statusa vratara koji brani samo ako su oba ispred njega ozlijeđeni, prošlu sezonu proveo je ipak kao prvi izbor. Ali, to je završilo tako da je njegov Asteras sezonu završio samo dva boda od ispadanja iz prve grčke lige.
 
Antonio Donnarumma nastavio bi se potucati po Serie B ili zagrijavati kolege koji doista brane, da mu nije brata, devet godina mlađeg i neusporedivo talentiranijeg Gianluigija.
 
Donnarumma je ljetos nakon dugog natezanja i prijetnji odlaskom iz kluba, kojima je mahao njegov agent Mino Raiola, ipak potpisao novi ugovor uz plaću od šest milijuna eura godišnje. Milan je uz to morao u klub vratiti i njegovog devet godina starijeg brata Antonija. Jedini razlog za ovaj transfer bio je što je on Gigiov brat.
 
Ali, Donnarumma i to onaj kojeg su proglasili Buffonovim nasljednikom, ove sezone brani onako kako njegovi kolege igraju, dakle nikako. U 27 utakmica primio je 30 golova, pa su mu prije dva tjedna, na utakmici osmine finala Kupa protiv Verone, navijači velikim transparentom poručili da ga više ne žele u klubu:
"Vrijeđaš nas. Šest milijuna eura godišnje i dolazak tvojeg brata parazita u klub? Gubi se, nemamo više strpljenja", pisalo je na transparentu.
 
Nedavno je Raiola otkrio da u Donnarumminom ugovoru nema otkupne klauzule koja je ranije dogovorena - 40 milijuna eura ako se Milan ne plasira u Ligu prvaka, odnosno 70 ako izbori nastup u LP. Raiola je zbog toga najavio tužbu protiv Milana kojom bi Donnarumma mogao postati slobodan igrač i napustiti San Siro bez odštete. Zato su navijači zviždali Donnarummi tijekom utakmice s Veronom. Tinejdžer se nakon toga slomio i rasplakao u svlačionici. Procurila je snimka na kojoj ga tješi i bodri zapovjednik obrane Leonardo Bonucci.
 
U takvom raspoloženju čekao je Gigio Donnarumma utakmicu za spas sezone. 

U ovoj fazi kupa nema uzvrata, tako da Rossoneri nisu imali ni priliku za popravni, dok su u prvenstvu odavno ostali bez te mogućnosti. Jer na polovici sezone u Serie A, Milan je tek na 14. mjestu, čak 14 bodova ispod zone Lige prvaka i 16 manje od rivala s kojim je igrao u Kupu. Uostalom, u kakvom je stanju Milan čekao ključni meč, najbolje govori što je daleko bliži ispadanju iz lige (devet bodova) nego poziciji koja jamči LP.
 
Šok-terapija smjenom Montelle i dovođenjem Gattusa nije uspjela. Milan je do sinoć, od sedam utakmica pod novim trenerom, pobijedio u samo dvije. Glasoviti ratnik kao trener je daleko zapaženiji po bombastičnim izjavama nego po djelima. Jednom takvom najavio je i večerašnje polufinale:
 
"Za nas je to finale Svjetskog prvenstva!"
 
A u tom "finalu SP-a" Milan je ostao bez svog "Buffona", onog koji je već proglašen nasljednikom jednog od najvećih golmana u povijesti.
 
Na dan ključne utakmice objavljeno je da Gianlugi Donnarumma neće braniti na derbiju zbog ozljede bedra. Zamijenit će ga 40-godišnji Marco Storari, koji je to već napravio ove sezone na dvije jedine utakmice koje je Gigio propustio u sva tri natjecanja, dok je igrao svih ostalih 27. Ali, ovaj Derby della Madonnina neopisivo je važniji od gostovanja kod Shkendije i Rijeke u nebitnim utakmicama kvalifikacija i skupina Europa Lige.
Milan ove sezone nikako nema dosta šokova i nesreća, pa ga je na zagrijavanju za milanski derbi zadesila još jedna. Storari je otpao jer je ozlijedio fibulu i tako ironijom sudbine treći Milanov golman, koji ni to ne bi bio da mu nije malog brata, ekspresno postaje prvi. "Brat parazit" ionako potonuli Milan mora spašavati na debiju u 27. godini, poptuno psihički nespreman za najteži zadatak protiv raspucanog najvećeg rivala. 
 
Vidjelo se to u 23. minuti kada mu je Perišić iz mrtvog kuta poslao loptu kroz noge u mrežu. Ali, "onog drugog" Donnarummu spašava videotehnologija, koja vidi da je prilikom Antonijevog kiksa, suparnik Ranocchia bio u ofsajdu.
I onda je u 53. minuti došao trenutak slave starijeg brata Donnarume. Vecino je sjajno povukao Interovu kontru i s desne strane ubacio za Icardija, koji savršeno glavom spušta Joau Mariu. On pak ima perfektnu priliku za postići gol jer ostaje sam na pet metara od vrata. Puca, ali u šut mu ulazi Milanov golman i brani neobranjivo.
 
Tako je Milan zadržao nulu sve do produžetaka, kada Cutrone zabija za veliku pobjedu.
 
Rossoneri slave iznenađujući trijumf, ali i senzacionalnog junaka koji ga je omogućio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.