ABA LIGA

Deset godina od Kecmanove trice Ciboni: Bilo je to šest najdužih desetinki ikad

Foto: Hina

HRVATSKA košarka posljednjih 25 godina, otkad je reprezentacija osvojila posljednju medalju na velikim natjecanjima, pamti mnoge bolne poraze. 

Posebno se to odnosi na reprezentaciju, čiji popis uključuje tricu Saše Đorđevića u zadnjoj sekundi na Europskom prvenstvu 1997., raspad protiv Turske 2001., sudačku pljačku protiv Španjolske 2005., Planinićeva promašena bacanja 2007., raspad protiv Slovenije 2009., okliznuće Davora Kusa protiv Srbije 2010. i druge šokove u posljednjim sekundama.

Ali najšokantniji poraz u tih 25 godina nije doživjela reprezentacija, nego Cibona, na današnji dan prije točno 10 godina. Tada je u zagrebačkoj Areni pod nevjerojatnim spletom okolnosti izgubila finale ABA lige 75:74 u posljednjoj sekundi tricom Dušana Kecmana preko cijelog terena.

Marko Tomas i Jamon Gordon zabili su po 31 koš, odnosno 62 od ukupno 74 Cibonina, ali uloga kratkotrajnog junaka pripala je tada 20-godišnjem Bojanu Bogdanoviću, kojem je to bila prva sezona u hrvatskoj košarci nakon povratka iz Real Madrida.

Nakon što je Amerikanac Roberts promašio oba slobodna bacanja, kojima je gostima mogao osigurati tri poena prednosti, Ciboni je ostalo samo nekoliko sekundi za pobjednički šut, bez time-outa. U brzoj akciji lopta je došla do Bogdanovića, koji je s desne strane pogodio tricu za 74:72 i izazvao delirij u krcatoj Areni.

Ne samo među navijačima, nego i igračima. Cijela klupa, na čelu s trenerom Perasovićem i ozlijeđenim kapetanom Rozićem, uletjela je u teren. No do kraja je ostalo šest desetinki, i dok su Hrvati slavili, Srbi su izveli loptu ispod svoga koša, predali je Kecmanu, koji je s dvadesetak metara zabio šut kakav se pogađa jednom u životu, a uglavnom ni tada.

Srpski novinari priznali su da nema šanse da bi se takav rasplet dogodio u Beogradu jer bi zapisnički stol pustio vrijeme da iscuri. No nije bilo sporno je li vrijeme trebalo biti zaustavljeno, nego je li trebalo ranije krenuti kad je Kecman primio loptu.

Naime, srpski košarkaš je, nakon što ju je primio u ruke, loptu približio prsima i zatim je izbacio prema košu, sve za tih šest najdužih desetinki u povijesti sporta. I deset godina kasnije djeluje neizvedivo to učiniti u tako kratkom vremenu.

Je li sat trebao krenuti ranije nego što je? Jesu li suci smjeli dopustiti nastavak igre dok je pola Cibonine klupe bilo u terenu? Je li uopće moguće da se tako nešto opet dogodilo hrvatskoj košarci?

"Ja radim ovaj posao već 26 godina i odgovorno tvrdim da je sve bilo u redu. Da sam pustio da vrijeme iscuri, suci bi ga vratili, a oni su se trebali konzultirati sa zapisničkim stolom prije nego što su dopustili da se utakmica nastavi", branio se tada Saša Ekart, dugogodišnji mjeritelj vremena na Ciboninim utakmicama kojeg su mnogi okrivili za poraz.

Cibona se žalila da je koš neregularan jer je taj šut "tehnički nemoguće izvesti za 0,6 sekundi", što je pokušavao i znanstveno objasniti ondašnji sportski direktor Mihovil Nakić, ali uzalud. Partizanu je ostala kruna, a Ciboni nevjerojatna gorčina.

Ona je donekle isprana četiri godine kasnije u beogradskoj Areni. Naime, na isti datum, 25. travnja, Cedevita je na sličan način šokirala Partizan u polufinalu ABA lige dalekometnom tricom Nolana Smitha upućenom - šest desetinki prije kraja. Cibona je u drugom polufinalu pobijedila Crvenu zvezdu, a zatim u svehrvatskom finalu u Beogradu, zahvaljujući prvenstveno Dariju Šariću i Jerelu Blassingameu, konačno osvojila svoju prvu titulu ABA lige, jedini trofej koji joj je nedostajao u riznici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.