Odgođen plov za medalje. Braća Fantela imala poziciju za broncu

Foto: PETTER ARVIDSON/Bildbyran/Sipa USA

HRVATSKI jedriličari Šime i Mihovil Fantela ipak će se u plovu za olimpijska odličja boriti u petak nakon što je završna regata discipline 49er u Marseilleu dvaput prekidana i otkazana u četvrtak.

Zadarska braća su u prvom plovu za odličja nakon odličnog starta, koji je na polovici utrke vodio do bronce, ostali bez vjetra u trenutku kada su bili vodeći u floti od deset 49era. Nakon dva sata uslijedio je novi start i novi prekid utrke na nesreću braće Fantela koja su u četvrtak sjajno jedrili u obje poništene regate.

U ovoj klasi su trebale biti dodijeljene prve jedriličarske medalje na Igrama, a još nije poznato novo vrijeme početka finala u petak.

Braća Fantela bila na korak do bronce

Fantele su prvi plov za odličja po vjetru od osam čvorova startali na lijevoj strani, dok su gotovo svi ostali favoriti bili na desnoj strani regatnog polja. Prvu oznaku okrenuli su kao treći iza Španjolaca i Urugvajaca, a Zadrani su potom prešli u vodstvo i u tom trenutku su bili brončani, no potom je vjetar posve stao i regatni odbor je prekinuo utrku.

Malo prije prekida, kada su Šime i Mihovil izbili na prvo mjesto, Irci su bili tek osmi. Dakle, u ukupnom su poretku tada hrvatska i irska posada bile poravnate na trećem mjestu s po 89 negativnih bodova, s tim da bi Fantele odnijele broncu jer su slavili u jučerašnjem zadnjem plovu.

Nakon dva sata pokušan je drugi start sa skraćenim regatnim poljem, Fantele su opet sjajno okrenuli kao drugi, ali je utrka opet prekinuta zbog preslabog vjetra u trenutku kada je hrvatska posada bila treća.

Španjolci su vodeći

Vode Španjolci Diego Botin le Chever i Florian Trittel sa 68 negativnih bodova, drugi su Irci Robert Dickson i Sean Waddilove sa 73 boda, a treći Novozelanđani Isaac McHardie i William McKenzie (75). Fantele su šeste s 85 negativnih bodova.

Šime i njegov mlađi brat Mihovil su u 49eru bili osmi u Tokiju, a Šimi su ovo već četvrte Olimpijske igre. U Riju je s Igorom Marenićem došao do najvećeg uspjeha hrvatskog jedrenja osvojivši zlato u klasi 470.

Na ovim Igrama braća se nisu snašla prvoga dana natjecanja ispred Marseillea, u zahtjevnim uvjetima s vrlo slabim i promjenjivim vjetrom. Ta prva tri kvalifikacijska plova su oduzela Fantelama mogućnost ulaska u utrku za medalju s puno bolje pozicije od šeste.

Inače, braća Fantela, ali i ostali članovi hrvatske jedriličarske ekipe, po prvi put su na ovim Igrama imali i svog meteorologa. U marini Marseille se kao tehnička podrška nalazi i meteorolog DHMZ-a Dragoslav Dragojlović, koji je zadužen za izradu prognoza.

Fantele u finale ulaze s 85 negativnih bodova

Jedrenje se boduje negativnim bodovima. Primjerice, posada koja u plovu završi prva dobije jedan negativni bod, posada koja bude druga dobije dva negativna boda i tako dalje. Što posada ima manje negativnih bodova, to je bolja u ukupnom poretku.

Braća Fantela u finale su ušli s 85 negativnih bodova, devet više od tada trećeplasiranih Novozelanđana. Bitno je naglasiti da se u utrci za medalju, u koju ide najboljih 10 posada, negativni bodovi udvostručuju.

Braća Fantela svjetski su prvaci iz 2018. godine, a 2022. su na Svjetskom prvenstvu osvojili brončanu medalju. Dosad nisu uspjeli osvojiti i olimpijske medalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.