Odlazak još jednog nogometnog besmrtnika: Cesarea Maldinija, velikog oca dostojnog nasljednika

Foto: Guliver Image/Getty Images

CESARE MALDIN, bivši igrač, kapetan i trener Milana i talijanske nogometne reprezentacije, preminuo je  u 85. godini od posljedica srčanog udara.

Maldini je rođen 5. veljače 1932. u Trstu, gdje je u Triestini i započeo vrlo uspješnu nogometnu karijeru. Najveći dio igračke proveo je u Milanu za koji je igrao od 1954. do 1966. godine te  osvojio četiri naslova prvaka Italije, a 1963. godine i europski Kup prvaka, kada je kao kapetan predvodio Milan do pobjede 2:1 nad Benficom u finalu na Wembleyju.

Maldini se 1970. godine prekvalificirao na klupu, gdje će biti također uspješan i trofejan. Krenuo je kao pomoćni trener u Milanu. Bio je pomoćnik izborniku Enzu Bearzotu kada je 1982. Italija u Španjolskoj postala svjetski prvak. 
 
Od 1986. do 1996. godine vodio je talijansku reprezentaciju do 21 godine, koja je triput zaredom, od '92. do '96. osvajala naslov europskog prvaka. U pobjedničkoj momčadi iz 1996. glavne su zvijezde bili kasniji seniorski svjetski prvaci Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro i Francesco Totti.

Cesare Maldini dvije godine vodio je i A reprezentacije Italije, među ostalim i na SP-u 1998. u Francuskoj, gdje je kapetansku vrpcu povjerio svom sinu Paolu. Italija je bila prva u skupini s Čileom (2:2), Kamerunom (3:0) i Austrijom (2:1), u osmini finala je izbacila Norvešku (1:0), a u četvrtfinalu ispala od domaćina Francuske (0:0) nakon jedanaesteraca.
 
Osim Italije, Cesare Maldini je na Svjetskom prvenstvu vodio i Paragvaj, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, gdje su Paragvajci u skupini s Južnoafričkom Republikom (2:2), Španjolskom (1:3) i Slovenijom (3:1) izborili osminu finala. Tamo ih je zaustavila Njemačka golom Neuvillea u 89. minuti.
 
Bio je to posljednji Maldinijev trenerski angažman, a na tom je prvenstvu kao 70-godišnjak bio najstariji među izbornicima. 
 
U mirovini nije mirovao, radio je kao stručni komentator za nekoliko televizijskih kuća.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.