Odlučujuća etapa Toura: Schleck mora napasti!

U ČETVRTAK bi moglo biti riješeno pitanje pobjednika Tour de Francea 2010. godine. Luksemburški biciklist Andy Schleck ima posljednju priliku napasti Španjolca Alberta Contadora.

Sedamneasta (od 20) etapa 97. izdanja najslavnije i najteže svjetske biciklističke utrke vozi se u duljini od 174 kilometra od Paua do Col du Tourmaleta. Nazvana je "kraljevskom etapom" jer je najteža na ovogodišnjem itinereru, s tri iznimno strma uspona, redom jednim strmijim od drugog.

Završava na Tourmaletu, najvišem vrhu, koji za razliku od prethodnih dvaju, 1. kategorije, nema težinske kategorije. Nalazi se na 2115 metara nadmorske visine, a do njegova vrha i ciljne ravnine na njemu vodi 18.6 kilometara duga cesta koja se prosječno uspinje za 7.5%.

Contador (27), koji je ranije ove sezone rekao je penjanje na Tourmalet njegova najomiljenija brdska dionica uopće, ima četiri etape prije kraja natjecanja osam sekundi prednosti pred 25-godišnjim Schleckom, lani drugoplasiranim vozačem ukupnog poretka baš iza Astanina Španjolca. Nije ih stekao zasluženo.

U ponedjeljak je, tijekom 15. etape, iskoristio mehanički problem na Schleckovu biciklu, što ne predstavlja baš Fair play, te mu je na cilju pobjegao 39 stotinki, čime je zaostatak od 31 sekunde pretvorio u osam sekundi prednosti. Vozač Team Saxo Banka tada je najavio osvetu.

Kako ju Schleck nije potražio u utorak, tijekom 16. etape pri kojoj su se također uspinjali na Tourmalet, mora je potražiti sada. U petak se vozi nezahtjevna, ravnija etapa koju će Contador sa svojim timskim kolegama iskontrolirati, baš kao i osam nedjeljnih krugova po pariškom Champs Elyseesu.

Problem je u subotnjemu 52-kilometarskom prologu. Dok Schleck, pokazao je to ove godine, moža apsolutno parirati Contadoru u planinama, Španjolac je daleko sposobniji u borbi sa štopericom, te je uvjeren da u subotu ima 60 sekundi prednosti pred Schleckom u kronometarskoj utrci.

"U ovoj etapi očekujemo Schleckov napad. Dao nam je do znanja da namjerava biti agresivan", izjavio je menadžer Astane Yvon Sanquer, a potvrdio ga je sam Luksemburžanin:

"U životnoj sam formi i spreman sam riskirati trenutačno drugo mjesto za pobjedu na Touru!"

Contador, na glasu kao uvjerljivo najbolji biciklist današnjice te pobjednik Toura iz 2007. i 2009. godine, misli:

"Bit će neizvjesno. I ja i Schleck smo jako blizu pobjedi. Mislim da će slaviti ineteligentniji. Bude li se ukazala prigoda, pokušat ću na Tourmaletu osigurati svoju treću titulu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.