SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Oni će obilježiti rukometno prvenstvo. Za ova dva Hrvata možda još niste ni čuli

Foto: HRS, EPA

Sve o Svjetskom prvenstvu pratite na Indexovoj temi klikom ovdje

DANAS je drugi dan na Svjetskom rukometnom prvenstvu. Prvu utakmicu večeras igra Hrvatska protiv Islanda.

Rukometni zaljubljenici na prvenstvu neće moći uživati u majstorijama jednog od najboljih u povijesti rukometa - Nikole Karabatića. Sjajni francuski reprezentativac otkazao je prvi put u karijeri veliko natjecanje zbog ozljede, no tu su i dalje najveće zvijezde ovog sporta.

Danac Mikkel Hansen, Domagoj Duvnjak, Nijemac Uwe Gensheimer, Makedonac Kiril Lazarov... Sve su to igrači koji su obilježili rukomet posljednjih 10-ak godina. Naravno, svi oni su vođe svojih reprezentacija pa očekujemo njihov dobar nastup na prvenstvu. No pitanje je tko bi mogao iznenaditi?

Na koga treba obratiti pozornost na turniru od 10. do 27. siječnja

SANDER SAGOSEN:


Država: Norveška
Godine: 23
Pozicija: Srednji vanjski


Debitirao je protiv Hrvatske


Možda i najpoznatiji igrač do 23 godine. Za reprezentaciju Norveške debitirao je 2013. godine protiv Hrvatske, a u samo pet godina izrastao je u jednog od vodećih igrača reprezentacije. Po igri podsjeća na hrvatskog rukometaša Domagoja Duvnjaka, a i igraju na istoj poziciji (srednji vanjski). Debi na velikom natjecanju imao je 2016. godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Norveška je na tom turniru osvojila četvrto mjesto, a Sagosen je uvršten u momčad turnira kao najbolji srednji vanjski. Godine 2015. poznati rukometni portal Handball-Planet.com proglasio ga je najboljim mladim rukometašem svijeta.  U ljeto 2017. prešao je iz danskog Aalborga u redove francuskog PSG-a.

Hrvatska je izgubila od Norveške 25:28 nakon produžetaka u polufinalu Svjetskog prvenstva u Francuskoj 2017., upravo je Sagosen s četiri pogotka na toj utakmici bio jedan od najboljih igrača Norveške, a fantastičnim predstavama kroz cijelo prvenstvo vodio je Norvežane do srebra. Sagosen će biti jedna od glavnih norveških uzdanica na prvenstvu.

NEDIM REMILI

Država: Francuska

Godine: 23
Pozicija: Desni vanjski

Zbog njega je Luka Stepančić napustio PSG

Još jedan igrač francuskog PSG-a. Nedim Remili, 22-godišnji francuski reprezentativac, igra na poziciji desnog vanjskog. Sin je bivšeg francuskog rukometaša Kamela Remilija. Sjajnim predstavama u dresu PSG-a izgurao je iz početne postave našeg Luku Stepančića koji je zbog toga potpisao za Pick Szeged. Nedim se rukometom počeo baviti s deset godina, za reprezentaciju je debitirao 7. siječnja 2016. godine te je pozvan u reprezentaciju za Euro 2016. u Poljskoj.

ALEX DUJSHEBAEV

Država: Španjolska
Godine: 26
Pozicija: Desni vanjski



Dobro govori hrvatski, a igrat će protiv izabranika Line Červara u skupini

Čak je i njegov otac Talant Dujshebaev bio jedan od najvećih u ovom sportu. Njegov 26-godišnji sin odigrao je ključnu ulogu u osvajanju Europskog prvenstva u Hrvatskoj prije godinu dana, a intervjue je u Zagrebu davao na hrvatskom jeziku koji jako dobro govori jer je kroz karijeru igrao s dosta Hrvata, a u Vardaru je naučio makedonski. Sada nastoji osvojiti svoj prvi svjetski naslov. Svakako treba napomenuti da ćemo ga gledati i protiv Hrvatske u posljednjoj utakmici skupine.


HALIL JAGANJAC

Država: Hrvatska
Godine: 20
Pozicija: Lijevi vanjski



Lino, daj mu minute, ispatit će se

Najmlađi igrač na Červarovu popisu igrača za SP. Halil Jaganjac mogao bi biti najveće iznenađenje za naše suparnike, relativna nepoznanica za ostale reprezentacije na prvenstvu. Sa samo 18 godina ostvario je transfer života, o kojem igrači njegove dobi mogu samo sanjati. Iz riječke Kozale otišao je u redove PSG-a, gdje je jednu sezonu igrao za njihovu drugu momčad i tek par treninga je odradio s Karabatićem i društvom.

>> Igrao je na betonu u drugoj ligi, a onda je stigao poziv kojeg nije mogao odbiti

Kada su neki već pomislili da je Jaganjac potpuni rukometni promašaj, mladi Riječanin se odlučio na sjajan potez, napustio je Francusku i otišao prema Makedoniji, gdje je potpisao za Metalurg. Doživio je pravi preporod. Bio je najbolji strijelac SEHA lige prošle sezone, dobar je bio i u Ligi prvaka, a jedan je od najboljih igrača svijeta u svom godištu. Halil je dokazao da u budućnosti može biti jedan od vodećih igrača hrvatske rukometne reprezentacije. Iako je Lino Červar izjavio da nije u nekim njegovim planovima, ipak se očekuje njegov nastup na prvenstvu. Dobro će nam doći nevjerojatan Halilov talent.

DIKA MEM

Država: Francuska

Godine: 21
Pozicija: Desni vanjski

Od njega Francuzi puno očekuju

Drugi najmlađi na popisu igrača Francuske za Svjetsko prvenstvo. Dika Mem je 2016. godine iz francuskog Tremblaya otišao u redove španjolskog prvaka Barcelone. U listopadu 2016. godine je debitirao za seniorsku reprezentaciju, nakon što je od 2014. igrao za mlađe uzraste te je dobio priliku nastupati na Svjetskom prvenstvu 2017. godine, gdje je pozvan u momčad kao zamjena za tada ozlijeđenog Luku Karabatića. Rukometni stručnjaci ga u budućnosti vide kao jednog od najboljih svjetskih rukometaša. Na prvenstvu se od njega puno očekuje.

DAVID MANDIĆ

Država: Hrvatska
Godine: 21
Pozicija: Lijevo krilo


Malo tko zna za njega, ali mogao bi oduševiti

Uz Vidu i Vrankovića debitant u hrvatskoj reprezentaciji. Zamjena je legendarnom Manuelu Štrleku, no mogao bi dobiti dosta minuta na prvenstvu. Igra u PPD Zagreb kod Červara koji ga je odlučio povesti i u Njemačku, sasvim zasluženo. Nastupima za Zagreb pokazao je da Hrvatska ne treba brinuti za budućnost, a u pripremnim utakmicama protiv Crne Gore i Italije dokazao je klasu. Mandić je rođen u Ljubuškom, gdje je u Izviđaču i počeo karijeru, a prošle godine je potpisao za Zagreb i u Ligi prvaka s osam golova srušio veliki Flensburg. Velika je nepoznanica za širu hrvatsku javnost.

"Za mene je Mandić najugodnije iznenađenje od svih igrača koje sam vidio, pogotovo na krilima prošlih godina. Strašan realizator, vrhunski je fizički spreman i jako dobar obrambeni igrač. Igra u dva smjera i to je ono što treba cijeniti i u što treba polagati nade s obzirom na to da igra obranu pa se automatski bek ili pivot može odmoriti u tom dijelu. Baš mi je jako drago da smo dobili takvog igrača. Činjenica da igra i obranu u karijeri će mu jako dobro doći. Govorim to iz iskustva, takvi igrači su vrhunska roba", rekao nam je Ljubo Vukić u razgovoru uoči Svjetskog prvenstva. 

Od ostalih rukometaša na prvenstvu svakako treba gledati majstorije Luke Cindrića (Hrvatska), Patricka Groetzkia (Njemačka), Arona Pálmarssona (Island), Jima Gottfridssona (Švedska) Rasmusa Lauge Schmidta (Danska), Mattiasa Zachrissona (Švedska)... Tu su odlični golmani Wolf (Njemačka), Landin (Danska), Cupara (Srbija), Appelgren (Švedska), Gérard (Francuska)... Bit će to zanimljivo prvenstvo s dosta iznenađenja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.