Osijek i Rijeka nisu smjeli igrati Europu prošle godine, a HNS je to odobrio

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

PROŠLE godine u ožujku UEFA je zbog neplaćenih obaveza žestoko novčano kaznila Rijeku i Osijek. Rijeka je kažnjena u iznosu od 450.000 eura, a Osijekova kazna zato što nije bio isplatio plaće igračima za listopad i studeni 2022. godine iznosila je ukupno 600.000 eura, nakon što se zbroje 450.000 i 150.000 zbog recidiva. Navedeni klubovi bili su još uvjetno kažnjeni izbacivanjem iz idućeg natjecanja na koje se kvalificiraju ako ponove sličan prekršaj u sljedeće tri sezone.

Hrvatski nogometni savez nije se posebno očitovao o ovim slučajevima, a sada je UEFA objavila informaciju da nisu kažnjeni samo klubovi nego i Savez. Naime, HNS je odgovoran jer je Rijeci i Osijeku odobrio licence za nastup u UEFA-inim natjecanjima u sezoni 2022./2023., što nije smio učiniti. Jednostavno rečeno, Osijek i Rijeka nisu smjeli igrati UEFA-ina natjecanja prošle sezone, a HNS im je to odobrio u postupku licenciranja. UEFA je žestoko kaznila HNS, financijski bezuvjetno sa 100.000 eura i uvjetno sa 150.000 eura.

Nije vjerojatno, ali moguće je i izbacivanje hrvatskih klubova iz UEFA-inih natjecanja

HNS je s UEFA-om sklopio nagodbu kojom se obavezao platiti navedeni iznos kazne i provesti određene aktivnosti tijekom ove i iduće dvije sezone, a to su:

- ažurirati domaći pravilnik o licencama

- uvesti preliminarni datum provjere licenci prije krajnjeg UEFA-inog roka (31. ožujka)

- HNS-ov stručnjak za licenciranja mora izdavati detaljnije izvješće

- održati jednu radionicu godišnje sa svim klubovima

- održati jedan bilateralni sastanak godišnje s klubovima kojima se izdaje UEFA-ina licenca

- ishoditi neovisni certifikat o usklađenosti s UEFA-inim pravilnikom

- surađivati s UEFA-inim kontrolnim tijelom cijelo vrijeme nagodbe.

Za svaku stavku koju HNS ne ispuni iz nagodbe UEFA će Savez kazniti s dodatnih 50.000 eura. Ako HNS ne ispuni više od tri stavke (od navedenih sedam), tada će se nagodba raskinuti, a HNS će biti dodatno kažnjen sukladno pravilnicima UEFA-e o disciplinskim mjerama. Iako se tako nešto ne očekuje, teoretski je moguće da u tom slučaju naši klubovi budu izbačeni iz UEFA-inih natjecanja, a slične posljedice moguće su i za reprezentaciju.

UEFA: Osijek i Rijeka imali su neispravna financijska izvješća

Prilikom sklapanja nagodbe UEFA je kao olakotnu okolnost za HNS uzela u obzir to što se Savez tijekom svojeg postupka procjene oslanjao na izvješća neovisnih revizora, koja su pokazivala da Rijeka i Osijek nemaju dospjele obaveze na 31. ožujka 2022. godine iako su u stvarnosti te obaveze postojale. Dakle, klubovi su, tvrdi UEFA, doveli HNS u zabludu da ispunjavaju uvjete za UEFA-inu licencu te im ju je Savez temeljem tih izvješća odobrio.

UEFA ističe da je unatoč tome dužnost HNS-a procijeniti izvješća revizora, kao i radne postupke, te izvršiti sve potrebne naknadne radnje pa HNS ostaje u konačnici odgovoran za ispravnu ocjenu procedure i izdavanje licenci. Savez je u postupku priznao odgovornost za svoje propuste te je nagodba zaključena 9. kolovoza 2023., ali je javnosti tek sada postala dostupna. Vezano za ovaj razvoj događaja, Index je poslao upit HNS-u. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.