Kako je "osječki lobi" postao "osječki gang", kojem i Uefa plaća za "pošteno suđenje"?

Niti mjesec dana prije što će Željko Širić pasti u zamku Hrvoja Maleša i Uskoka, a Vlatko Marković ga se odreći, čelnici HNS-a ponosno potpisuju 400 tisuća eura težak pristup sudačke komisije u Uefinu sudačku konvenciju



"UEFA je sretna što hrvatske suce prima u članstvo sudačke konvencije. S obzirom na njihovu kvalitetu, to se trebalo i ranije dogoditi", hvalio je Vlatko Marković prošlog mjeseca naše dične suce, dok ga je Željko Širić, prvi među kvalitetnima, slušao s neskrivenim ponosom.

"Izvještaji koje dobivamo o njihovom suđenju u međunarodnim natjecanjima uvijek su savršeni", dodao je predsjednik Marković, prije no što je umočio pero u tintaru i zajedno s neizostavnim Zorislavom Srebrićem, svečano potpisao ulazak naših sudaca u "elitni klub", "Uefinu sudačku konvenciju o obrazovanju i organiziranju sudaca te promicanje uloge nogometnih sudaca i sudačkih dužnosnika u cilju poboljšanja kvalitete svih dužnosnika na utakmicama."

Širić: Uefinih 400 tisuća eura je za "tehniku, aparaturu i školovanje" sudaca

Osim što je od Krapinskih toplica do splitskih hotela, od Hrvoja Maleša nastojao iskamčiti 100 tisuća eura, popularni Širkan nije sjedio skrštenih ruku ni kada su u pitanju "nešto legalniji" načini punjenja budžeta hrvatske sudačke organizacije, kojoj je na čelu.

Ulaskom u Uefinu sudačku konvenciju, Širićeva organizacija trebala je u četiri godine dobiti ukupno 500 tisuća švicarskih franaka (400 tisuća eura) pomoći - 200 tisuća prve godine članstva i za svaku sljedeću godinu po 100 tisuća. Znači, Širiću i njegovima u četiri godine za "za novu tehniku, aparaturu i školovanje" od Uefe, kao za četiri godine "poštenog suđenja" od Hajduka.

Osječki rasadnik talenata: Grad koji je Hrvatskoj dao Šukera, Vlaovića, Burila, Vučemiloviće...



"Osječki lobi ne postoji, to treba demistificirati", odgovorio je potpisniku teksta Željko Širić prije točno godinu dana, uoči degutantnog izbora za predsjednika HNS-a, na predstavljanju predsjedničke kandidature Vlatka Markovića, kada sam ga pitao da nam objasni ulogu i zasluge moćnog osječkog kružoka u HNS-u.

Krenimo u demistifikaciju: Jedna od izraubanijih nogometnih frazetina, "rasadnik talenata", kao da je izmišljena za Osijek, iz čijeg "Gradskog vrta" je nikla "plejada" sjajnih nogometaša. Međutim, Osijek je u novije vrijeme poznatiji po nasljednicima sudačkih, nego igračkih veličina. U prijevodu, češće čujete za malog od Burila, nego za malog od Špehara.

U podjeli lena onima koji pri testiranju glasačke mašinerije dižu ruke kako gazda Zdravko kaže, Osječanima je dopala sudačka organizacija, u kojoj su Širić i Djedović radili što im se prohtije.

Tata i sin u crnom: U Osijeku se prvoligaška zviždaljka prenosi s koljena na koljeno



Funkcije koje u HNS-u i sudačkoj organizaciji drže Osječani pokazuju da je nepotizam po rodbinskoj (gradskoj) liniji način na koji se sastavljaju sudačke liste u "elitnom razredu hrvatskog nogometa". Uostalom, o tome koliko su Osječani "talentirani" za suđenje, dovoljno govori što ih je na listi glavnih sudaca 1. HNL čak petorica, dok su tamo tri Zagrepčana i tek jedan Splićanin!

Visoki (sudački) dužnosnici HNS-a iz Osijeka


Željko Širić: Predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, Potpredsjednik HNS-a (bivši nogometni sudac)
Stjepan Djedović: Član Komisije nogometnih sudaca HNS-a (bivši nogometni sudac)
Ante Vučemilović stariji: Član Izvršnog odbora HNS-a, direktor za unutarnji ustroj HNS-a, Delegat 1. HNL

A lista - Glavni suci 1. HNL iz Osijeka:


Damir Batinić, sin pokojnog Antuna, koji je bio na B-listi (pomoćni suci) HNL
Andrej Burilo, sin Antuna, bivšeg suca HNL, koji je ocjenjivač na drugoligaškim utakmicama
Ante Vučemilović, nećak Ante Vučemilovića starijeg
Domagoj Ljubičić
Danijel Trampus

Svi Mamićevi osječki ljudi: Šuker drži kutiju, Vučemilović pravilnik



Notorna izborna skupština za predsjednika HNS-a otkrila je koliko su bitni "svi Mamićevi osječki ljudi": Davor Šuker se tada za Markovićevog nasljednika kalio na mjestu kontrolora "stranačke stege". Centrirali su ga odmah uz glasačku kutiju, jer su svi Markovićevi glasači imali zadatak da prije no što listić ubace unutra, isti pokažu prema "Zlatnoj kopački", držeći ga okomito s dva prsta.

Osječki lobi zaslužan je za Markovićevu pobjedu barem jednako koliko i Mamić: Uvođenjem Davora Šukera, Mamićevoj (Markovićevoj) kandidaturi priskrbljena je prijeko potrebna karizma, a zahvaljujući broju klubova u Osječko-baranjskoj županiji i četiri glasa. Za ispravna tumačenja pravnih i mandatskih začkoljica vezanih za (ne)postojanje kredibiliteta ključnih skupštinara Tomislava Jurjevića i Mate Previšića, također je bio zadužen čovjek s njihovog terena, Ante Vučemilović. Između njega, kao predstavnika verifikacijske komisije i poraženog Igora Štimca, bjesnio je verbalni rat, u kojem je Vučemilović citirao Njegoša, a Štimac ga optuživao da je kao brojača glasova na skupštini zaposlio sina svoje ljubavnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.