Osumnjičenima prijeti i izgon iz nogometa, a Dinamu - druga liga i oduzimanje naslova!

"U NAJKRAĆEM roku sastat će se HNS-ova Disciplinska komisija koja će provesti postupak i odlučiti o statusu dvojice osumnjičenika", gotovo je povijesna izjava naše nogometne vlade, svojevrsno priznanje da su spremni amputirati vršitelje kriminalnih radnji iz svojih redova. Jasno da je takav stav traži Uefa, koja je pritisnula Rusanovu, ali i to je možda početak temeljitog čišćenja, prijeko potrebnog hrvatskom nogometu.

Zoran Mamić i Bruno Marić ispitani su u svojstvu osumnjičenika. Taj je odgovor HNS dobio, ne od Uefine službe za odnose s medijima, već od njihove Disciplinske komisije. Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković, dok odvjetnik suca Brune Marića, Vladimir Grdelj, sugerira nevinost svog pulena, koji očekuje da bude delegiran već u sljedećem kolu. Marić, naime, tvrdi da ja telefonskim pozivom obaviješten o ispitivanju te da mu nitko nije spomenuo da je osumnjičen.

Ipak, HNS je svoje rekao, a uskoro će i Disciplinska komisija. Prema Disciplinskom pravilniku HNS-a Bruni Mariću (koji nije delegiran otkako je počela nova sezona HNL-a, a  povjerenik Djedović tvrdi da je tomu tako isključivo zbog zaštite suca Marića), Zoranu Mamiću, ali i NK Dinamo prijete suspenzije pa čak i isključenje iz nogometne organizacije. Zorislav Srebrić potvrdio je i da bi Dinamo mogao ostati bez naslova pobjednika Kupa 2009. godine.

Pravilnik HNS-a

Nagovaranje, podmićivanje, dogovaranje i lažiranje

Članak 80

1) Tko: - nagovara igrača u izravnom kontaktu ili preko druge osobe da ne igra kako zna i može i da se ne zalaže za svoju momčad, - obećava ili pruža dar ili drugu materijalnu pogodnost igraču u izravnom kontaktu ili drugu materijalnu pogodnost igraču, djelatniku kluba, sucu ili članu nogometnog rukovodstva da lažira utakmicu, odnosno da učine nešto što se protivi postojećim propisima, odnosno da učine nešto što su dužni i bez toga učiniti po propisima nogometne organizacije, - prihvati ponudu igrača, kluba, suca i djelatnika za bilo koji od spomenutih primjera, bit će kažnjen: - igrač - zabranom igranja od šest mjeseci do dvije godine ili isključenjem iz nogometne organizacije, - djelatnik - zabranom obavljanja funkcija od šest mjeseci do dvije godine ili isključenjem iz nogometne organizacije, - klub - oduzimanjem do šest bodova ili kaznom do šest negativnih bodova ili vraćanjem u niži stupanj natjecanja.


2) Za počinjene prekršaje iz ovog članka može se kumulativno izreći i novčana kazna.

3) Za pokušaj će biti kažnjen.

Sudjelovanje u neregularnosti

Članak 81

Igrač, nogometni djelatnik, klub, sudac ili drugi sudionik na utakmici ili natjecanju koji: - na bilo koji način sudjeluje u neregularnosti utakmice ili natjecanja tako da posluži ili šteti svom i drugom klubu ili na drugi način povrijedi propise nogometne organizacije ili Pravila nogometne igre, ili natjecanja, uključujući i pokušaj sudjelovanja u neregularnosti - kaznit će se: - igrač - zabranom igranja od šest mjeseci do dvije godine ili isključenjem iz nogometne organizacije, - nogometni djelatnik, sudac ili drugi sudionik na utakmici ili natjecanju - zabranom obavljanja funkcije u trajanju od šest mjeseci do dvije godine ili isključenjem iz nogometne organizacije, - klub - oduzimanjem do šest bodova, odnosno do šest negativnih bodova ili vraćanjem u niži stupanj natjecanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.