Ovdje će se ovog vikenda igrati košarka. Iza svega stoji bivši hrvatski NBA igrač

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

KAO ŠTO pulska Arena postaje poprište borbi modernih gladijatora kad se u njoj održavaju MMA borbe pod okriljem FNC-a, slična bi sportska tradicija mogla zaživjeti na još jednoj povijesnoj lokaciji iz starorimskog doba. U amfiteatru u staroj Saloni pokraj Solina ovog će se vikenda održati turnir Gladiators4Salona u košarci 3X3.

Idejni začetnik i organizator događaja bivši je hrvatski košarkaš Bruno Šundov, koji je u bogatoj karijeri promijenio 37 klubova iz 17 zemalja, a sedam godina proveo u NBA ligi igrajući za Dallas, Indianu, Boston, Cleveland i New York. Danas predsjednik splitskoga košarkaškoga kluba Adriatic, taj 221 cm visok centar želi razdrmati uspavanu košarkašku scenu u Hrvatskoj.

"Košarka nam je u padu i želio bih da je dignemo na bilo koji način. Osim toga, želimo oživiti antičku Salonu i vratiti povijesne borbe u prirodno borilište za gladijatore modernog doba", rekao je Šundov za Index.

Prijavilo se više od 40 ekipa

Sutra od 12 sati počinju turniri mlađih kategorija u U-12, U-14, U-16 i U-18 konkurenciji, a u nedjelju u istom terminu, možda i ranijem, kreće seniorski turnir. Od 18 sati predviđen je početak finalnih utakmica u svih pet kategorija. Pobjednike seniorskog turnira očekuje novčana nagrada od 800 eura, a nagrade će se dijeliti u svim kategorijama.

"To je zajednička ideja mene i djevojke Maje Zlokić, koja radi u medijima i turizmu, a moram zahvaliti na pomoći KK Solinu, Gradu Solinu i konzervatorima Salone, koji su bili oduševljeni idejom i samo pitali kako mogu pomoći. U sklopu turnira bit će održana edukacija o antičkoj Saloni, a bit će održana i neka šuterska natjecanja", rekao je Šundov, koji navodi da se dosad prijavilo oko 40 ekipa, ali prijave i dalje stižu.

Turnir u Saloni pratit će i HRT uz uključenje uživo u emisiju Dobro Jutro, Hrvatska, a Šundov se nada da će ovo biti samo prvi u nizu ovakvih turnira te da će se dogodine igrati na više lokacija i polako buditi košarka na cijelom području.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.