SPORTSKA 2021.

Ove sportske fotografije obilježile su 2021. godinu

Foto: Instagram / Leonardo Bonucci

SPORTSKA 2021. godina bila je prepuna događaja. Pandemija koronavirusa godinu ranije odgodila je velika natjecanja poput Olimpijskih igara i Europskog prvenstva u nogometu. Svjedočili smo tako brojnim povijesnim uspjesima i emotivnim trenucima, a svi su ostali zabilježeni fotografijama. Izdvojili smo i kronološki poredali one najbolje iz godine koja je na izmaku.

Tom Brady osvaja Super Bowl s Tampa Bay Buccaneersima i ispisuje povijest (8. veljače)


Foto: Dirk Shadd/Guliver Image

Legendarni quarterback u 44. je godini osvojio svoj sedmi naslov prvaka NFL-a pobjedom u Super Bowlu protiv Kansas City Chiefsa 31:9. Ponio je i titulu najkorisnijeg igrača Super Bowla te sada ima dva naslova više od ijednog NFL igrača u povijesti i jedan više od ijedne NFL momčadi u povijesti.

Filip Zubčić osvaja svoju prvu medalju na Svjetskom prvenstvu (16. veljače)


Foto: Guliver Image

Uspješan početak 2021. godine imao je najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić. Sezonu je završio kao treći najbolji veleslalomaš te peti najbolji skijaš u ukupnom poretku Svjetskog kupa, a odličan uspjeh ostvario je i na Svjetskom prvenstvu u Cortini d'Ampezzo. Osvojio je srebrnu medalju u paralelnom veleslalomu i tako postao četvrti Hrvat s medaljom na skijaškom SP-u nakon Ivice i Janice Kostelić te Natka Zrnčić-Dima.

Posljednji pozdrav Zlatka Saračevića (21. veljače)


Screenshot: YouTube

Zlatko Saračević, istinska rukometna legenda, preminuo je 21. veljače u 60. godini. Pozlilo mu je nakon što je sa svojim rukometašicama Podravke pobijedio u derbiju s Lokomotivom. Po završetku utakmice pozdravio je svoje cure koje su slavile pobjedu, popravio ovratnik i otišao iz dvorane. Bio je to njegov posljednji pozdrav.

Niko Kranjčar u suzama čita pismo svom pokojnom ocu Zlatku (5. ožujka)


Foto: Index

Još jedan velikan napustio nas je 1. ožujka u 64. godini. Četiri dana kasnije održana je komemoracija za Zlatka Cicu Kranjčara, a posebno je emotivno bilo pismo njegovog sina Nike. "Bio si mi idol, bio si dobri duh i to ćeš još dugo ostati. Govorio si da je mene odgojila mama, ali nije ti to, moj Cicek, baš tak. Vodio si me na treninge u Rapid, dozvolio si mi da se zaljubim u nogomet. Pustio si me da se sam borim. Primjerom si me naučio da volim svoje i cijenim pripadnost, naučio si me kako biti Purger i Hrvat. Najveća lekcija koju sam od tebe naučio jest da smo na ovom svijetu svi jednaki. Svakome treba dati barem osmijeh, to nas ništa ne košta. I, tata, ti nisi otišao, ti ćeš s nama uvijek ostati. Volim te, volimo te i od sveg srca ti hvala. Tvoj sin", u suzama je čitao Niko, a na kraju govora kroz suze se i nasmijao u čast Cici kojem je osmijeh bio zaštitni znak.

Dinamo preokretom u drugoj utakmici izbacuje Tottenham iz osmine finala Europa lige (18. ožujka)


Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamu je trebalo čudo nakon što je u prvoj utakmici osmine finala Europa lige u Londonu izgubio od Tottenhama 2:0. Samo tri dana prije susreta osuđen je dotadašnji trener Zoran Mamić, a klupu je preuzeo njegov pomoćnik Damir Krznar. Prvo poluvrijeme na Maksimiru završilo je bez pogodaka, no zatim se ukazao Mislav Oršić. Odveo je utakmicu u produžetke pa još jednim fantastičnim golom gurnuo Dinamo u četvrtfinale EL-a i donio mu jednu od najvećih europskih pobjeda u povijesti kluba.

Danski igrači tijelima sakrivaju prizor oživljavanja Christiana Eriksena (12. lipnja)

Trenutak koji je obilježio Europsko prvenstvo dogodio se u njegovom drugom danu. Danski igrač Christian Eriksen pretrpio je srčani udar tijekom prvog poluvremena utakmice s Finskom. Dok su ga liječnici oživljavali na terenu, njegovi su suigrači tijelima skrivali taj prizor. Srećom, Eriksen je dobio najvažniju utakmicu svog života.

Luka Modrić slavi ključni pogodak na Europskom prvenstvu (22. lipnja)


Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska reprezentacija otvorila je Europsko prvenstvo porazom od Engleske 1:0 te remijem protiv Češke 1:1. U zadnjem kolu grupne faze trebala joj je pobjeda protiv Škotske, koja je igrala na domaćem terenu, kako bi se plasirala u osminu finala. Do 62. minute utakmice bilo je 1:1, a onda ju je majstorijom prelomio Luka Modrić. Hrvatski kapetan vanjskom je stranom kopačke savršeno pogodio mrežu, da bi kasnije Ivan Perišić potvrdio pobjedu i odveo Hrvatsku u drugi krug.

Mario Pašalić u sudačkoj nadoknadi osmine finala Eura baca navijače u delirij (28. lipnja)


Foto: AP Photo/Martin Meissner/Pool/Guliver Image

Kada je Ferran Torres u 77. minuti utakmice osmine finala Eura između Španjolske i Hrvatske zabio za 3:1, činilo se da je sve gotovo i da je pitanje pobjednika riješeno. Ipak, Mislav Oršić je u 85. minuti vratio Hrvatsku u život, a Mario Pašalić u drugoj minuti sudačke nadoknade postigao pogodak za 3:3. Hrvatski navijači na punom stadionu Parken u Kopenhagenu bili su u deliriju. Momčad Zlatka Dalića na krilima je tog gola ušla i u produžetke, igrala je dobro, no Španjolci su ipak zabili dva gola i prošli u četvrtfinale.

Argentina slavi Messija i osvajanje Copa Americe (10. srpnja)


Foto: EPA-EFE

Tri puta je Lionel Messi gubio finala Copa Americe s Argentinom. Ipak, ove je godine napokon postao prvak Južne Amerike. Argentinci su golom Angela di Marije svladali Brazil 1:0 u finalu, a Messi je s četiri gola bio najbolji strijelac turnira te je proglašen i najboljim igračem. Argentinski reprezentativci su uz prvi naslov na Copa Americi od 1993. slavili i svog kapetana te ga nakon finala bacali u zrak.

Chiellini i Bonucci u krevetu s trofejom prvaka Europe (12. srpnja)


Foto: Instagram

Nogometna reprezentacija Italije na oduševljenje mnogih postala je prvak Europe nakon dramatičnog finala i pobjede protiv Engleske poslije raspucavanja jedanaesteraca. Sutradan je svijet obišla slika omiljenog stoperskog tandema, Leonarda Bonuccija i Giorgija Chiellinija, kako leže u krevetu s trofejom.

Giannis Antetokounmpo doveo Milwaukee Buckse do prvog NBA naslova nakon 50 godina (21. srpnja)


Foto: AP Photo/Paul Sancya/Guliver Image

Milwaukee je čekao naslov NBA prvaka od 1971. godine i ere Kareema Abdul-Jabbara (tada Lewa Alcindora) i Oscara Robertsona. Napokon su ga osvojili ove godine pobijedivši u finalu Phoenix Sunse u šest utakmica, a najzaslužniji za to bio je Grk Giannis Antetokounmpo koji je kroz tih šest susreta prosječno zabijao više od 35 poena i hvatao 13 skokova. Proglašen je i najboljim igračem finala.

Hrvatski osvajači medalja na Olimpijskim igrama (23. srpnja - 8. kolovoza)


Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski sportaši osvojili su osam medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju, što je drugi najbolji učinak od samostalnosti države. Zlatne medalje osvojili su Matea Jelić u taekwondou, Martin i Valent Sinković u veslanju u dvojcu bez kormilara te Mate Pavić i Nikola Mektić u teniskim parovima. Marin Čilić i Ivan Dodig bili su srebrni, kao i Tonči Stipanović u jedrenju u klasi Laser te Tin Srbić na preči. Brončane medalje osvojili su Toni Kanaet u taekwondou i veslač Damir Martin u samcu.

Hrvatsko finale teniskog turnira u parovima na Olimpijskim igrama (30. srpnja)


Foto: AP Photo/Patrick Semansky/Guliver Image

Od 1908. godine se nije dogodilo da finale teniskog tunira na Olimpijskim igrama igraju parovi iz istih zemalja. Ipak, ove godine su u Tokiju to ostvarili Nikola Mektić i Mate Pavić te Marin Čilić i Ivan Dodig. Svaki par osvojio je po jedan set u finalu, no Mektić i Pavić opravdali su ulogu favorita te u završnom tie-breaku izborili olimpijsko zlato, dok su Čilić i Dodig osvojili srebro.

Podjela zlata u finalu muškog skoka u vis na Olimpijskim igrama (1. kolovoza)

Foto: Moritz Muller/Guliver Image

Talijan Gianmarco Tamberi i Kataranin Mutaz Essa Barshim u muškom finalu skoka u vis na Olimpijskim igrama letvicu su na svim visinama preskakali iz prvog pokušaja. Ipak, na 239 centimetara zapela su obojica pa su imali izbor - skakati za zlato ili ga podijeliti. Prihvatili su drugu opciju te odmah potom priskočili jedan drugom u zagrljaj.

Messi zaplakao zbog odlaska iz Barcelone (8. kolovoza)


Foto: Marc Gonzalez Aloma (Europa Press via AP/Guliver Image)

Lionel Messi u Barcelonu je došao iz Argentine 2000. kao 13-godišnjak. Ovo ljeto mu je istekao ugovor te je sve bilo dogovoreno za potpis novoga, no financijski problemi Barcelone bili su preveliki pa joj nije bilo dozvoljeno potpisati novi ugovor sa svojim najboljim igračem. Messi je tako prisilno napustio Barcu i otišao u Paris Saint-Germain, a na oproštajnoj konferenciji za medije se rasplakao.

Cristiano Ronaldo zabio dva gola u svom drugom debiju za Manchester United (11. rujna)


Foto: EPA-EFE

Uz Lionela Messija, klub je ovo ljeto promijenio i Cristiano Ronaldo. Portugalac i Juventus složili su se da je nakon tri godine najbolje da napusti Torino. Isprva se činilo kao da će završiti u Manchester Cityju, no ipak se odlučio za povratak u drugi klub iz Manchestera, United, gdje je i postao jedan od najboljih igrača svijeta. Svoj drugi debi za United imao je 11. rujna i odmah postigao dva pogotka u pobjedi 4:1 nad Newcastleom.

Toni Kukoč ušao u Košarkašku kuću slavnih, uveo ga Michael Jordan (12. rujna)


Foto: AP Photo/Jessica Hill/Guliver Image

Jedan od najboljih hrvatskih i europskih košarkaša svih vremena ove je godine napokon dobio priznanje na koje je i predugo čekao. Toni Kukoč ušao je u Košarkašku kuću slavnih i tako postao peti Hrvat u njoj nakon Krešimira Ćosića, Dražena Petrovića, Mirka Novosela i Dina Rađe. U Kuću ga je uveo najbolji košarkaš svih vremena i njegov suigrač iz Chicago Bullsa Michael Jordan.

Đoković se slomio u finalu US Opena (12. rujna)


Foto: AP Photo/John Minchillo/Guliver Image

Novak Đoković bio je na pragu povijesnog uspjeha. U 2021. osvojio je Australian Open, Roland Garros i Wimbledon te mu je samo US Open nedostajao kako bi bio pobjednik sva četiri Grand Slama u jednoj godini. Postao bi jedini čovjek uz Roda Lavera koji je to napravio u Open Eri. Ipak, nije uspio. U finalu US Opena u tri seta ga je svladao drugi igrač svijeta Danil Medvedev, a Đoković se rasplakao na klupi uoči zadnjeg gema.

Oleksandr Usik šokirao svijet boksa (25. rujna)


Foto: AP Photo/Frank Augstein/Guliver Image

Anthony Joshua bio je veliki favorit za obranu titula u teškoj kategoriji WBA-a, IBF-a, WBO-a i IBO-a protiv Ukrajinca Oleksandra Usika. Borba se održala pred Joshuinim navijačima u Londonu, no Usik je bio bolji boksač i nakon 12 rundi pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom. Joshui je to bio tek drugi poraz u profesionalnoj karijeri.

Hrvatska se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Kataru (14. studenog)


Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji trebala je pobjeda protiv Rusije u zadnjem kolu kvalifikacija kako bi se izravno plasirala na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Hrvatska je dominirala na punom Poljudu, no ruska obrana se držala. Sve do 81. minute. Tada je Fjodor Kudrjašov zabio autogol i odveo Hrvatsku na SP. Posebno je emotivan nakon utakmice bio izbornik Zlatko Dalić, rasplakao se, a zatim i proslavio veliku pobjedu s kapetanom Lukom Modrićem.

Marko Livaja slavi s Torcidom (30. studenog)


Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Igrač koji je najviše obilježio hrvatski klupski nogomet u 2021. jest Marko Livaja. Početkom godine je došao u Hajduk te zaludio cijeli Split. Vrlo brzo je pokazao da je jedan od najboljih, a po mnogima i najbolji igrač lige. Sjajna fotografija koju vidite nastala je na utakmici Hrvatskog kupa između Lokomotive i Hajduka u kojoj su Splićani pobijedili 6:3 i plasirali se u polufinale, što je Livaja i proslavio s Torcidom.

Max Verstappen u zadnjem krugu sezone postao prvak Formule 1 (12. prosinca)


Foto: Guliver Image

Drugi put u 50-godišnjoj povijesti Formule 1 dva su vodeća vozača u završnu utrku sezone ušla bodovno izjednačena. Lewis Hamilton vodio je kroz cijelu Veliku nagradu Abu Dhabija i bio je pred osvajanjem svog osmog naslova, no ludim spletom okolnosti Max Verstappen je u predzadnjem krugu stigao odmah iza njega. U zadnjem se krugu tako vodila borba za titulu, a Verstappen je uspio prestići Hamiltona i osvojiti svoj prvi naslov u najluđoj završnici F1 sezone ikada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.