Ovo je postava s kojom Dalić napada Portugal pa Euro. Ima tri dileme

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NAKON što je na Rujevici svladala Sjevernu Makedoniju 3:0, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji je ostala još samo generalna proba uoči Europskog prvenstva na kojem će igrati u skupini s Italijom, Španjolskom i Albanijom. U subotu će od 18:45 igrati protiv Portugala.

I dok je susret sa Sjevernom Makedonijom uglavnom koristio kako bi izbornik Zlatko Dalić dao više minuta igračima iz drugog plana ili onima koji love ritam nakon ozljede, utakmica s Portugalom trebala bi proći u ozbiljnijem tonu i mogla bi nam više otkriti o Dalićevim idejama za turnir.

Iako je većina pozicija riješena i zna se tko su aduti, za nekoliko pozicija postoje dileme, dok je na nekim drugim rotacija šira i Dalić će igrače na njima birati ovisno o suparniku i formi. Ovako bi Hrvatska mogla izgledati protiv Portugala, ali i na predstojećem Euru.

Gvardiol ipak na beku?

U obrani ne bi trebalo biti većih iznenađenja, a jedino pitanje je hoće li Joško Gvardiol primarno igrati na beku ili na stoperu. Pisali smo da je u Manchester Cityju sjajni lijevi bek, ali Hrvatska igra bitno drugačiji nogomet.

Iza Borne Sose nije sjajna sezona, a činjenica da Borna Barišić nije ni na popisu sugerira da je Sosa zamjena za Gvardiola jer je teško zamisliti da izbornik ne bi poveo barem dva igrača za tu poziciju.

U vezi se sve zna

U vezi je situacija najjasnija. Tercet koji se sastoji od Marcela Brozovića, Luke Modrića i Matea Kovačića dominira već godinama i Dalić gotovo sigurno neće prestati koristiti formulu koja mu je već donijela uspjeh.

Ovisno o situaciji tijekom susreta i rezultatu, šanse bi mogli dobiti Luka Sučić i Martin Baturina, dok bi se Marija Pašalića ili Lovru Majera moglo koristiti u nešto povučenijoj roli, posebno ako netko od prvotimaca bude imao problema s ozljedom ili suspenzijom.

U napadu najviše pitanja. Glavno je Perišić

Najmanje je već godinama standardizirana prednja linija. Ona će najviše ovisiti o zdravstvenoj situaciji Ivana Perišića. On se odavno oporavio i igra, ali i dalje nije jasno koliko dugo može držati najjači ritam, a i u SHNL-u se vidjelo da u duel igri to i dalje nije to.

Majer je odigrao sjajnu utakmicu protiv Makedonaca i dvama golovima je istaknuo kandidaturu za prvi sastav, dok je iza Pašalića sjajna sezona u Atalanti. Njihove minute ovisit će vrlo vjerojatno o tome koliko će Dalić koristiti Budimira i Petkovića.

Sigurno je da ta dva napadača neće igrati zajedno, a uz jednog od njih je praktički zagarantirano mjesto Andreju Kramariću, kojem Dalić vjeruje. Moguća je, ali ne i vjerojatna, opcija da napadač Hoffenheima zaigra na poziciji devetke, što bi oslobodilo poziciju na krilu za Majera ili Pašalića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.