SPORTSKI JUNACI 2021.

Ovo su sportski junaci 2021. godine

Foto: Guliver

KALENDARSKA 2021. primakla se svom kraju, što uobičajeno predstavlja vrijeme za podvlačenje crte i naglašavanje trenutaka koji su odjeknuli svijetom sporta zbog nevjerojatnih dostignuća, dosad nezamislivih iznenađenja, majstorskih poteza ili poteza koji su u šoku ostavili sve koji su ih vidjeli. Iz takvih su isplivali junaci koji se na izmaku godine moraju spomenuti.

Za mnoge nitko i ništa ne može nadmašiti ono što je 12. lipnja napravio Simon Kjaer. Tog dana, u prvoj utakmici skupine B Europskog prvenstva, u ogledu Danske i Finske, bez ikakvog kontakta i naočigled iz čista mira, na travnjak se srušio Christian Eriksen.

Kjaer se za sve pobrinuo

Uslijedile su dramatične scene. Igrači su se okupili oko njega i odmah pozvali pomoć jer su vidjeli da je ostao bez svijesti. Najpribraniji među njima bio je Kjaer. Prvi je priskočio u pomoć teško unesrećenom kolegi. Izvadio mu je jezik kako se ovaj ne bi njime ugušio u nesvjestici, postavio je Eriksena u pravilan položaj i dao mu umjetno disanje. Zatim je oko njega rasporedio sve suigrače kako grozne scene njegove agonije ne bi vidjeli navijači na stadionu ni gledatelji diljem svijeta. Nakon svega navedenog tješio je Eriksenovu djevojku Sabrinu Kvist Jensen, koja je izbezumljena došla na teren i plakala.

Foto: Tomi Hänninen Newspix24/Guliver

Eriksen je za nekoliko dana otpušten iz bolnice s dijagnozom srčanog udara i ugrađenim defibrilatorom. Veliko je pitanje bi li dobio priliku za to da Kjaer nije reagirao na najbolji mogući način.

Sve ostalo u svijetu sporta, isključivo zbog Kjaerovog poteza, ostaje u sjeni, no to ne znači da junaka na sportskom planu nije bilo, pa je tako već i na istom natjecanju Italija, kojoj i dalje prijeti da nakon prošlog propusti i sljedeće Svjetsko prvenstvo, postala europski prvak nakon drame izvođenja jedanaesteraca u finalu s Engleskom. Najboljim igračem turnira proglašen je Gianluigi Donnarumma.

Olimpijski junaci

Aktualna godina bila je prva neparna u povijesti u kojoj su se održale Olimpijske igre. Pandemija koronavirusa opasno je prijetila da nakon 2020. otkaže Olimpijske igre i u 2021., no one su ipak održane u sumornoj atmosferi praznih bojišta, a sportski svijet dobio je priliku slaviti neke nove junake.

Srušena su tri svjetska atletska rekorda, od kojih je Yulimar Rojas u troskoku srušila rekord Ukrajinke Inese Kravec iz 1995. godine i Svjetskog prvenstva u Göteborgu. Druga dva rekorda su srušena na utrkama 400 m prepone, i to samo mjesec dana nakon što su postavljeni novi svjetski rekordi. Te su, kao i nove na Igrama, postavili Karsten Warholm i Sydney McLaughlin.

Spomenuti Olimpijske igre, a ne spomenuti ono što je napravila Anita Wlodarczyk bilo bi pogrešno. Dan nakon što je Sandra Perković bila neuspješna u pokušaju da osvoji treće uzastopno zlato na Olimpijskim igrama u istoj atletskoj disciplini, u njenom slučaju - bacanju diska, i tako postane prva žena u povijesti koja je to uspjela napraviti, upravo do tog uspjeha došla je Anita Wlodarczyk.

Foto: David J. Phillip/AP Photo/Guliver

Legendarna poljska bacačica kladiva postala je prva žena u povijesti koja je uspjela osvojiti tri olimpijska zlata u nekoj atletskoj disciplini nakon što je u Tokiju osvojila zlato s najboljim rezultatom sezone od 78.48 metara.

Dva zlata i bronca Sifan Hassan posebna su priča, ali trenutak u kojem se u kvalifikacijskoj utrci na 1500 metara spotaknula o suparnicu i pala 300 metara prije cilja, a onda se pridigla i s posljednjeg mjesta odjurila do pobjede, svakako ostaje u sjećanju kao jedna od pamtljivijih scena iz Tokija.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ NEVIĐEN FINIŠ UTRKE NA 1500 METARA

Pamtit će se i podjela zlata u muškom skoku u vis, tri zlata Elaine Thompson-Herah, ali i ono što je napravila Allyson Felix. U Tokio je došla nakon prekida karijere zbog trudnoće i nakon poroda pri kojem su životi nje i njene kćeri visjeli o niti. Uspjela je osvojiti broncu na 400 m, svoju desetu medalju, i tako postati atletičarka s najviše olimpijskih odličja, a onda tu brojku povećati i zlatom na 4x400. Pobjeda Jakoba Ingebrigtsena u kraljevskoj disciplini na 1500 metara s olimpijskim i europskim rekordom i to u direktnom dvoboju protiv Timothyja Cheruiyota, svjetskog prvaka i zadnje tri godine najboljeg trkača na 1500 m, guraju ga među sportske junake Igara.

Sve navedeno ipak ne može u istu rečenicu s pobjedom talijanskog sprintera Lamonta Marcella Jacobsa na 100 metara. Autor najvećeg pojedinačnog iznenađenja u Tokiju nije bio niti u kombinacijama za medalju prije utrke, a čak je i u finale ušao po vremenu. U njemu je istrčao sjajnu utrku i dohvatio olimpijsko zlato, a potom došao i do drugog kao član talijanske štafete 4x100.

Drama u Formuli 1 i na teniskom US Openu

Odmak od svijeta nogometa i Olimpijskih igara nudi nove sportske junake, poput Maxa Verstappena u Formuli 1. Spektakularna i dramatična posljednja utrka u kalendaru pobjednika je dobila u infarktnoj završnici posljednjeg kruga u Abu Dhabiju gdje je Verstappen u direktnom obračunu na stazi sa sedmerostrukim svjetskim prvakom Lewisom Hamiltonom stigao do svoje prve titule.

Foto: Rula Rouhana/Reuters/Guliver

Korak do toga da na bezuvjetno poštovanje natjera i onaj mali broj teniskih zaljubljenika koji mu radije traži manu nego broji vrline, ostao je Novak Đoković. Svjetski broj jedan bio je u prilici da u istoj godini osvoji sva četiri Grand Slama, a neuspješno je pokušao doći i do zlata na Olimpijskim igrama, no nakon pobjeda na Australian Openu, Roland Garrosu i Wimbledonu, u finalu US Opena zaustavio ga je Daniil Medvedev. Ipak, US Open je mjesto na kojem treba tražiti ovogodišnjeg sportskog junaka.

Točnije, junakinju. Emma Raducanu ušla je u kvalifikacije US Opena kao 150. tenisačica svijeta, a deset mečeva kasnije, bez izgubljenog seta ili nastupa u tie-breaku, tada 18-godišnja Britanka slavila je čudo koje je ispisala pobjedama protiv favoriziranih tenisačica. Osvojeni naslov bio je njen prvi uopće u karijeri profesionalke.

Foto: Imago Sports/Guliver

Antetokounmpo, Osaka, Messi...

Košarkaškog junaka sezone mnogi će, a posebice navijači Milwaukee Bucksa, vidjeti u Giannisu Antetokounmpu, koji je titulu NBA prvaka vratio u Milwaukee nakon 50 godina čekanja. Dominacija u finalu protiv Phoenix Sunsa najbolje se očitovala u posljednjoj utakmici serije u kojoj je ubacio 50 poena, uz 14 skokova i pet blokada, a konačni prosjeci od 35.2 poena, 13.2 skokova i 5.0 asistencija dovoljno govore o tome kako je sve izgledalo i što je Grk uložio u ispunjenje obećanja danog sebi i gradu 2014. Tada, kao 20-godišnjak obećao je da neće napustiti Buckse niti Milwaukee sve dok ta momčad ne bude podignuta na razinu šampionske ekipe.

VIDEO: Arena Sport

Tampa Bay Bucaneersi su u 2021. postali prva momčad u povijesti NFL-a koja je osvojila titulu na domaćem terenu, a za to je najzaslužniji bio 43-godišnji Tom Brady. Neuništivi bivši quarterback New England Patriotsa svoj sedmi naslov prvaka osvojio je s momčadi u koju je tek pristigao i kojoj su stručnjaci prije početka sezone davali oko deset posto šanse za titulu. Usput je osvojio i peti naslov MVP-ja Super Bowla.

Čudo Phila Mickelsona odlična je priča iz golfa, dosanjani naslov na Copa Americi s Argentinom učvrstio je status Lionela Messija u očima njegovih obožavatelja i za neke će oni biti najveći junaci godine na izmaku.

Drugi će visoko podići Naomi Osaku koja je poslala snažnu poruku o borbi s anksioznošću i depresijom povlačenjem s Roland Garrosa, čime se suprotstavila Vijeću Grand Slam turnira koje ju je kaznilo novčano zbog nepojavljivanja na konferenciji za medije i zaprijetilo izbacivanjem s najjačih turnira.

Neki će istaknuti ono što je napravila Peng Shuai, nekada prva tenisačica svijeta u parovima, koja je početkom studenoga optužila bivšeg zamjenika premijera Zhanga Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na seks, a kasnije to, pod čudnim okolnostima, demantirala.

Primjera ima vjerojatno koliko i sportova, ali nema sumnje da se u vrhu svake od tih lista ponavlja jedno ime, ono Simona Kjaera. Igrača koji se ponio prvo kao čovjek, a onda kao kapetan u trenucima najvećeg užasa na terenu. I postao sportski junak godine u očima mnogih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.