Pajovič za Index: Hrvati, nemojte napadati Dagura

HRVATSKI rukometaši izgubili su od Slovenije 31:29 u važnoj utakmici u borbi za plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara. Nakon teško izborene pobjede nad Japanom momčad Dagura Sigurdssona izgubila je od jednog od glavnih konkurenata u borbi za mjesto među najboljih osam. Hrvatskoj će sada za prolazak trebati barem jedna pobjeda protiv Njemačke, Švedske ili Španjolske. Nakon susreta naš sugovornik je bio Aleš Pajovič, aktualni izbornik Austrije i jedan od najboljih slovenskih rukometaša ikad. 

Nakon odličnog početka Hrvatske i vodstva 5:1 uslijedio je veliki pad. Slovenija je to znalački iskoristila. Što se dogodilo?

Pa ništa čudno. Ne bih rekao da je Hrvatska upala u neku crnu rupu, takve su situacije uobičajene kad igraju dvije podjednake ekipe, a na početku se jedna od njih odvoji. Počeli smo slabo, kao da se nismo probudili, što je Hrvatska iskoristila i vrlo brzo je otišla na +4. Kasnije je sve došlo na svoje.

Lesjak, Zarabec i Vlah su pokazali da su klase i na svojim pozicijama među najboljima na svijetu, a i golmani su pokazali da su jako dobri. Lesjak se razbranio pred kraj prvog, a Ferlin je briljirao u drugom poluvremenu. Veseli me da smo izdržali i očekujem da će do kraja turnira izbornik Zorman koristiti tu bržu igru jer je ona bila jedan od ključeva ove pobjede.

Je li taktički Zorman nadmudrio Sigurdssona?

Ne bih rekao. Nije ovo bila utakmica gdje smo mogli vidjeti neke različite taktičke varijante. Po tom pitanju nije to bilo ništa posebno. Susret su odlučili Janc i Vlah na svoju individualnu kvalitetu. To je bila naša velika prednost, što imamo takva dva igrača koji su svjetske klase.

Do posljednjih 15 minuta utakmica je bila izjednačena, ali tada se naš golman razbranio, niste imali rješenja za Janca i Vlaha, u vašu ekipu se uvukla nervoza, počeli ste griješiti i u obrani i u napadu i niste se više mogli vratiti u susret. Ponavljam, i slovenski i hrvatski igrači uglavnom su igrali na individualnu kvalitetu. Slično je bilo i protiv Španjolske, samo u toj smo utakmici sami sebe pobijedili. 

Kako je moguće da Blaž Janc, koji je nominalno krilo, može Hrvatsku tako iznerediti s vanjskih pozicija?

Pa upravo zato i govorim da je Janc jedan od najboljih igrača svijeta. Može jednako vrhunski igrati i krilo i beka i to je jedna od ogromnih taktičkih prednosti Zormana. Da sam ja izbornik Slovenije, Janc bi mi igrao beka, jer na krilu imamo odličnog Novaka. To je ono što me raduje jer imamo jako puno mogućnosti.

Utakmica je obilovala s puno isključenja, igralo se puno 5 na 5 i tu je Janc bio ključan faktor. Prebrz je bio za vaše igrače. Ja bih također tako igrao u Austriji, ali moram 6 na 5 jer nemam takve klase u ekipi.

Hrvatska je sa 6-0 obranom imala puno problema s Japanom u prvom poluvremenu. Kad se prešlo na 5-1 s Duvnjakom kao prednjim, to je Hrvatskoj donijelo pobjedu. Zašto Sigurdsson i danas nije koristio takvu obranu i Duvnjaka?

Iskreno, kad je Dagur u jednom trenutku postavio 5-1 obranu, malo sam se zabrinuo jer znam kako dobro igrate takvu obranu. Ipak, nije prošlo. Naši brzi igrači kao što su Zarabec, Vlah i Janc su se jako dobro snašli i Sigurdsson je odmah vidio da je jako teško igrati 5-1 ako za protivnika imaš nekoliko jako brzih igrača.

U obrani imate visoke igrače, Šoštarić je morao igrati na dvojci jer Martinović ne igra obranu pa je morao igrati obranu na prvom, a znamo da on nije najbolji obrambeni igrač i nije mogao čuvati Vlaha. Ne znam, Grahovac mi se čini jako dobar obrambeni igrač, možete igrati i 6-0 i 5-1 obranu, samo ona danas nije djelovala najbolje. Vjerujem da će se do kraja turnira i to popraviti, jer sam siguran da možete bolje. 

Ako kažete da je ova utakmica bila prilično divlja, da se igrala na individualnu klasu bez nekih većih uloga izbornika i taktičke discipline, onda me zanima vaše mišljenje o tome što je to točno Dagur Sigurdsson donio Hrvatskoj?

Ha-ha, jako dobro znam kakva su očekivanja u Hrvatskoj od rukometne reprezentacije i jasno mi je da se nakon svakog lošijeg rezultata odmah napada izbornik. Dagur je tek došao, a već sam za Index rekao da hrvatski igrači, ako igraju čiste glave i opušteno, mogu dobiti svakoga.

To ste pokazali i na turniru u Njemačkoj. Mislim da je u ove prve dvije utakmice dao malo više slobode igračima da sami rješavaju. Oni to mogu, ali danas je bio vaš ključan problem u obrani. Niste mogli zadržati Janca i Vlaha, naš golman je bio nešto bolji od vašeg i to je odlučilo dvoboj.

Dagur je dobar trener, taktički je jako dobro potkovan i ne slažem se s tim da se sad postavljaju pitanja zašto je on na klupi Hrvatske. Mislim da mu treba dati vremena. Imate dobru ekipu, kvalitetnu i morate zaboraviti ovu utakmicu i krenuti dalje. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.