Pakleni raspored dao je Dinamu veliku šansu da gradi budućnost kluba

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

DINAMO u 21 sat otvara svoju novu epizodu u Ligi prvaka, u nikad bogatijem i nikad glamuroznijem izdanju najvećeg svjetskog klupskog natjecanja. Tom prigodom gostuje kod Bayerna na Allianz Areni, a bit će to prva od ukupno osam utakmica grupne faze za Plave.

Bit će to uvod u ubitačan ritam za Dinamo u narednih mjesec i pol dana. Naime, do kraja studenog, kada ga očekuje novi derbi s Hajdukom, Plavi će odigrati čak 15 utakmica - devet u prvenstvu, jednu u kupu i pet u Ligi prvaka, od čega će biti čak deset gostujućih utakmica. 

Ovo ljeto Dinamo je poduplao većinu pozicija i postoji konsenzus da ima daleko najdublji kadar u ligi. No jasno je da je pred njim period kad će uslijed ozljeda, umora i drugih faktora ta teza biti testirana više nego ikad. Idealna je to prilika da Plavi daju šansu novim igračima koje klub mora razvijati.

Pavić je već dobio šansu. Igra na kritičnoj poziciji

Jedna od pozicija na kojoj Plavi nemaju naročitu dubinu je ona na šestici. Dio navijača je očekivao da će klub tu tražiti pojačanja, ali čini se kako je donesena dugoročna odluka da se na toj poziciji da više minuta Branku Paviću.

On je već startao za Dinamo u SHNL-u ove sezone. Bilo je to na utakmici protiv Gorice u kojoj je mladi veznjak odigrao vrlo dobar susret. Bio je miran na lopti, pokazivao širok raspon rješenja u kreiranju iz dubine i odradio je solidan posao u defenzivi.

S obzirom na prirodu te pozicije na kojoj se često zarađuju kartoni te činjenicu da je 30-godišnji Mišić bio već ozlijeđen ove sezone, pakleni Dinamov raspored će gotovo sigurno uvjetovati puno rotacija u tom dijelu terena.

Jakirović nije htio 17-godišnjaku dati start u derbiju, već je promijenio uloge Petru Mišiću i Ademiju, ali protiv slabijih protivnika u ligi, posebno kada klub bude igrao svaka tri dana, više šansi Paviću bila bi jedina smislena strateška odluka.

Grafika: Sofascore

Što je s Mikićem?

Još jedan igrač koji se nada šansi je iznimno talentirani Noa Mikić, 17-godišnjak koji primarno igra na poziciji desnog bočnog. Riječ je o igraču koji je zrelošću i kombinatorikom vrlo dominantan u svojoj konkurenciji, ali neke prijateljske utakmice, poput one protiv Šahtara, pokazale su da mu duel igra tek treba evoluirati za veću razinu.

Dinamo je jako dobro pokriven na bekovima, ali na Sadegha Moharramija se ne računa, dok je teško očekivati da se Ronaël Pierre-Gabriel i Stefan Ristovski mogu raubati iz tjedna u tjedan i ostati zdravi.

Konkurencija u SHNL-u je za Dinamo puno ozbiljnija nego prije deset godina kad je bez problema mogao stalno vrtjeti kroz ekipu po par igrača koji su i dalje praktički juniori ili čak kadeti. Situacija više nije takva i više nema laganih bodova, zbog čega je i teže probiti se mladim igračima.

Pakleni raspored je sjajna šansa za neke nove klince

U situaciji u kojoj Dinamo brani ili lovi par bodova razlike u odnosu na konkurenciju, rijetko koji trener će dati šansu igraču čije greške mora istrpjeti i istovremeno mu ne ubiti nadu, kao što se lani dogodilo se Morenom Živkovićem.

On je povučen s posudbe u Lokomotivi, ali su se u klubu predomislili i već su nakon prve utakmice, poraza od Lokomotive, zaključili kako još nije dorastao razini Dinama. Uza sve te objektivne probleme, Dinamo je i dalje klub koji mora odgajati igrače jer mu pozicija na tržištu uvjetuje da će uvijek biti razvojni klub.

U zadnje vrijeme promovirao je Martina Baturinu i Petra Sučića, koji su se probili i u reprezentaciju, ali već sad mora gledati unaprijed jer je pitanje hoće li već iduće ljeto ostati bez nekog od nositelja. Pakleni raspored je sjajna šansa da gurne u vatru neke nove klince.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.