Pamić: Ne mogu shvatiti Gattusove izmjene na poluvremenu, on je najveći krivac

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL

SVA TRI hrvatska predstavnika u kvalifikacijama nižih europskih natjecanja u četvrtak su ispala. I dok će Rijeka nastaviti put u play-offu Konferencijske lige protiv ljubljanske Olimpije, za Hajduk i Osijek europska je avantura završena.

Rijeka je u trećem pretkolu Europske lige nakon 1:1 kod kuće u Švedskoj izgubila od Elfsborga 2:0, u istoj fazi Konferencijske lige Osijek je na penale ispao od azerbajdžanske Zire (1:1 i 2:2), a Hajduk je nakon aktivnih 0:0 u Slovačkoj na Poljudu izgubio od Ružomberoka 1:0.

Dok neki sinoćnji potop nazivaju apsolutnom katastrofom i najnižom točkom hrvatskog nogometa, trener Karlovca i bivši hrvatski napadač Igor Pamić želi pričekati Rijekin popravni ispit protiv Slovenaca prije nego eurosezonu ove trojke nazove debaklom.

I dok za Rijekinu momčad ima razumijevanja, prema Hajduku više osjeća sažaljenje, kritizira njegova trenera Gattusa i podsjeća da je predvidio ovakvu budućnost splitskoga kluba već nakon odlaska Lukše Jakobušića.

Jesu li sinoćnji rezultati debakl hrvatskog nogometa ili realnost?

Ne znam jesu li debakl, nogomet je postao vrlo ujednačen. Ne možemo shvatiti ispadanje Hajduka kao debakl kad svake godine ispada od slabijih momčadi. Malo sam ironičan, ali to je tako. Makar, Hajduk nije čak ni bio loš, u prvom poluvremenu bio je dominantan, ali nakon neshvatljivih izmjena trenera na poluvremenu bio je jalov i to je po meni presudilo.

Rijeka je u Elfsborgu imala najjačeg protivnika, tvrda momčad koja je baš tim stilom igre pobijedila. Momčad su sa sustavom i uigranim linijama kretanja, tvrda, a dovoljno dinamična. 

Rijeku je svakako poremetila smjena trenera, ali to je stvar klupske politike. Čudna odluka  kojom Rijeka nije dobila ništa. Valjda su očekivali pozitivan šok, ne znam, ali nije se dogodilo. Vidjet ćemo hoće li u budućnosti.

Profimedia

Što se Osijeka tiče... Moram priznati da azerbajdžanska liga nije toliko loša. Ali Osijek je u prijelaznom razdoblju nakon odlaska Nenada Bjelice, s kojim su očekivanja bila velika. Imaju Portugalca za sportskog direktora, Talijana za trenera, nije to lako održati da funkcionira u ovoj državi, a Osijek je to skupo platio.

Još ne možemo reći je li debakl, ali bit će debakl ako Rijeka ispadne od Olimpije. A odmah ću reći da joj neće biti nimalo lako u te dvije utakmice.

Kažete da je Hajduk bio dominantan, ali u puno navrata bilo je neshvatljivih nesporazuma među igračima, kao da nisu na istoj valnoj duljini.

Prihvaćam, ali kad je trener stranac, a nije ekstra trener, komunikacija s igračima je diskutabilna jer njegove poruke dolaze do njih preko drugog, trećeg čovjeka.

Hajduk ima dobru momčad, bolju nego što igra pokazuje, a bio je opasan. Bilo je grešaka, nesretni rani gol ih je poremetio, a igrači onda nemaju mir, znamo pod kojim je pritiskom Hajduk. Zapravo sam iznenađen koliko je Hajduk nakon gola bio stabilan.

Ali ne mogu shvatiti Gattusove izmjene na poluvremenu, za mene je on jedan od najvećih krivaca za poraz, kao i za gubitak bodova protiv Lokomotive, kad je učinio iste.

Na koje konkretno izmjene mislite?

Vadio je iskusne igrače, a stavljao mlade. Moufi i Melnjak su igrači koji imaju kvalitete za takve utakmice, a Hajduk nema tu širinu da bude bolji kad netko novi uđe.

Ma, meni je iskreno njih žao. Traže se, hoće, a nikako da se nađu. Nikad mira, hoće li doći Rebić, hoće li otići Perišić... Prije nekoliko mjeseci rekao sam da će Hajduk skupo platiti smjenu Jakobušića jer je s njim postao ozbiljan klub, a sad je opet neozbiljan.

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Je li Hajduk pogriješio postavljanjem Kalinića za sportskog direktora i načinom na koji je on posložio momčad?

Hajduk je ostao isti, ali nije pogodio s trenerom. Ne podcjenjujem Gattusa, ali statistički, bio je u puno klubova i nigdje ništa nije napravio. Stranac teško prolazi bilo gdje, ne samo kod nas, pogotovo kad nema navike prihvaćanja drugih ideja, što ga čini dobrim i velikim.

Kalinić je bio dobar igrač, ali nije lako biti sportski direktor. Rekao sam da se divim hrabrosti novog predsjednika jer je jako zahtjevno prihvatiti tu ulogu nakon Jakobušića, ali dosad nije napravio dobar posao.

Što će ovakvom Hajduku Rakitić, kako mu može pomoći?

Rakitić može puno pridonijeti samom svojom pojavom i znanjem. Nemojmo podcjenjivati njegovo ime i prezime, znanje i igračku kvalitetu. Treba ga motivirati, njegov dolazak je dobra stvar, ali mora popraviti igru Hajduka. 

Ne treba očekivati čuda jer čuda ne postoje, nego mu treba pronaći najbolju poziciju u momčadi, iza špice ili gdje već. Gattuso se već malo gubio u formacijama, vidi se da nije siguran i zato Hajduk djeluje loše. Rakitić će biti pojačanje za Hajduk, ali trener mora znati kako ga iskoristiti da oplemeni igru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.