Esport

Perkz ušao u povijest: Hrvatsku ću zastavu ponosno nositi na finalu SP-a

Foto: Riot Games

LUKA "Perkz" Perković je u nedjelju, 8. rujna, postao najuspješniji europski League of Legends igrač svih vremena i to u samo nekoliko godina. On i njegov G2 Esports su u finalu europskog prvenstva nadigrali Fnatic 3-2 i osvojili šesti europski te ukupno sedmi trofej. Sada im slijedi World Championship, svjetsko prvenstvo koje planiraju osvojiti.

>Najbolji hrvatski gamer na vrhu Europe. Ovo još nitko nije uspio

>Jedan od najmoćnijih ljudi gejminga: "Odmah sam znao da će Hrvat voditi moj tim"

S Perkzom smo popričali svega nekoliko dana nakon velikog finala u Olimpijskom centru u Ateni. 

U Ateni si igrao svoje osmo europsko finale. Možeš li ga usporediti s onima prije po pitanju atmosfere, produkcije i protivnika?

U atmosferi i produkciji je jako slično svim ostalima, malo je bilo lošije organizirano za udobnost nas igrača, ali ne bih išao u detalje. Gledajući mečeve, bilo je sigurno najuzbudljivije finale, nije nas nikad netko toliko namučio u Europi kao Fnatic prošle nedjelje, pokazao nam je neke mane koje sam i sam znao da imamo. To nam je dobro za budućnost.

Fnatic je dan prije finala igrao tri meča protiv Schalke 04 na pozornici pred publikom. Smatraš li da im je to što su osjetili pozornicu i atmosferu dalo ikakvu prednost u finalu?

Pa mislim da možda i da. Da je taj meč bio težak vjerujem da bismo mi bili u prednosti, ali kako se nisu ni trebali truditi da pobjede Schalke 04 s 3-0, to im je samo služilo kao zagrijavanje i dalo im momentum za finale.

Ponio si hrvatsku zastavu na finale, postoji li neki poseban razlog za to ili je to nešto što od tebe možemo očekivati i u budućnosti, možda na Worldsu?

League of Legends European Championship nije bio, niti će biti organiziran u Hrvatskoj u bližoj budućnosti. Roditelji su me posjetili u Ateni i tata mi je donio zastavu. Nema posebnog razloga, planiram je nositi ponosno u Parizu na finalu SP-a :).

Tvoj suigrač i najbolji igrač ljetnog dijela sezone Marcin "Jankos" Jankowski je nakon meča tebe istaknuo kao odličnog vođu i najboljeg bot igrača u Europi te da smatra kako ne dobivaš dovoljno priznanja. Osjećaš li i ti to, da možda uz sjajne suigrače često ne dobivaš dovoljno priznanja?

Karijere pro igrača jako puno ovise o analizi komentatora i kako te oni doživljavaju, ja ne znam kako me oni predstavljaju jer ne gledam snimke. Kao samo bot (ADC) igrač sigurno bih mogao dobiti više priznanja jer sam odigrao jako dobro ove godine.

Vlasnik G2 Esportsa Carlos "ocelote" Rodriguez je u intervjuu za Index rekao da vjeruje kako ćemo vas u najboljoj formi vidjeti na Worldsu. Kako ćete se pripremati ove godine? 

Uzet ćemo dva tjedna slobodno i onda se jako pripremati za SP, unijeti cijelo srce i svakom meču i vježbi pristupiti s maksimalnom koncentracijom. Tako se stvaraju pobjednici.

Znam da posljednjih dana često odgovaraš na ovo pitanje, ali ga moramo proći. Najtrofejniji si europski igrač svih vremena i čini se kako ne planiraš uskoro stati. Kakav je osjećaj biti Kralj Europe?

Osjećam se sretno i zahvalan sam svom klubu G2 Esports. Ponosan sam na to što smo Carlos i ja izgradili kroz posljednje četiri i pol godine u LoL ekipi. Došli smo daleko od početka i kao što si rekao, ne planiramo stati!

Perkzu slijedi zasluženi odmor, a potom kreću pripreme za Worlds koji počinje 2. listopada i trajat će sve do 11. studenoga, kada je na rasporedu veliko finale u Parizu. Čini se kako su europski fanovi League of Legendsa napokon u prilici vidjeti kako jedna europska ekipa podiže trofej svjetskih prvaka i to na domaćem terenu.

Perkz i društvo imaju priliku postati prva ekipa u povijesti koja je osvojila sve velike turnire u jednoj godini, nedostaje im samo Worlds. Bio bi to početak dominacije kakvu su pokazale samo najveće ekipe u esportu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.