LIGA PRVAKA

Pet stvari po kojima ćemo pamtiti prvi dan Lige prvaka

Foto: Index

LIGA PRVAKA je ponovo tu. Završeno je prvih osam utakmica, a iznenađenja i vrhunskog nogometa nije nedostajalo.

Izdvajamo pet stvari za koje smatramo da su obilježile prvi dan Lige prvaka te koje će utjecati i na daljnji razvoj natjecanja.

Blistali sadašnji i bivši vratar Barcelone

Barcelona je odigrala gotovo pa kriminalno lošu utakmicu na Signal-Iduna Areni u Dortmundu. BVB je stvorio gotovo pa pola tuceta sjajnih prilika, ali imali su tu nesreću da je na vratima Barcelona bio Marc-Andre ter Stegen, vratar koji je vjerojatno imao poseban motiv dokazati se pred Joachimom Loewom, koji je ponovo njemu pretpostavio Manuela Neuera. Ter Stegen je, iako uz naknadne sudačke kontroverze, obranio i 11-erac Marcu Reusu te tako Barceloni sačuvao iznimno važan bod, koji bi mogao na kraju biti od presudne važnosti. Obranu pogledajte OVDJE.>

Osim Ter Stegena, odlično je branio i Jasper Cillesen, koji je donedavno bio baš njegova zamjena. Osim što je obranio 11-erac Rossu Barkleyju pred sam kraj utakmice, tijekom svih je 90 minuta bio dobar i siguran. Tako je Valencija došla do važne pobjede u gostima na Stamford Bridgeu, iako su prethodno njezini igrači najavili medijski bojkot, sve dok iz samog kluba ne objasne zašto na klupi više nije Marcelino.

VAR neće spriječiti sudačke kontroverze

Kada se uveo prošle sezone, VAR je odmah pokazao svoju važnost u utakmici četvrtfinala između Cityja i Tottenhama. Međutim, oni koji su se nadali da će njegovo uvođenje poništiti sudačke kontroverze bili su potpuno u krivo. VAR ne može ukinuti sudačku procjenu niti može biti ispravljač svih pogrešaka. Štoviše, osim u slučajevima geometrije uvijek će sudac biti taj koji ima posljednju riječ. O trima odlukama koje su odlučivale utakmice, a bile su itekako sporne pisalo smo već jučer, ali ovo sigurno nije posljednji put da će suđenje biti jedna od glavnih tema.

Ajax je i dalje moćan

Ajax je ovoga ljeta ostao bez dva najvažnija igrača - Frenkija de Jonga i Matthijsa de Ligta, koji su za velike sume preselili u Barcelonu i Juventus. Međutim, odmah su na početku Lige prvaka, uvjerljivom pobjedom protiv Lillea 3:0 pokazali kako će i ove sezone za sve biti vrlo opasni. Kako u momčadi nije bilo niti Donnyja van de Beeka, a iz kluba je otišao i Lasse Schoene, vidjeli smo dosta novih igrača - Desta, Martineza, Alvareza i Promesa - ali staru kvalitetu igre.

Najbolje sliku na terenu ocrtava podataka da je Lille osvojio tek dvije lopte na Ajaxovoj polovici, dok su Kopljanici osvojili čak 16 na protivničkoj. Francuzi su većinu utakmice bili sabijeni u posljednjoj trećini svog dijela terena, a Ajax je potpuno dominirao, kako kombinatorikom tako i pritiskom na protivničku distribuciju lopte. Najbolji igrač, vjerojatno i cijele večeri Lige prvaka bio je Nicolas Tagliafico, koji je bio dominantan u oba smjera igre na lijevoj strani terena.

Grafika za INDEX SPORT: Sofascore 

Napoli zna kako protiv Liverpoola

Prije otprilike godinu dana, Liverpool je poražen otišao sa stadiona San Paulo te na kraju čupao prolazak skupine u posljednjem kolu. Redsi su na kraju otišli do naslova u Ligi prvaka, ali ostaje zapamćeno da su do posljednje minute drhtali na Anfieldu i držali minimalnu prednost protiv Napolija.

Sada, u jeku njihove velike serije od čak 14 pobjeda u nizu u Premier ligi, ponovo su došli u Napulj samo da bi im se ponovio isti scenarij. Prošle su godine poraženi 1:0 golom Lorenza Insignea u posljednjoj minuti, a sada su kasirali dva gola u posljednjih 10 minuta. Kazneni udarac za Napoli u najmanju je ruku dvojben, ali činjenica ostaje da su Napolitanci još jednom pokazali da znaju igrati protiv prvaka Europe. Utakmica je po svemu bila baš 50-50, samo što je Napoli iskoristio pogreške protivnika. Redsi nisu to učinili, ali s obzirom da je ove sezone konkurencija u skupini nešto slabija, ne bi smjeli imati briga oko prolaska do zadnje minute, kao prošle sezone.

Nova nogometna zvijezda je rođena

Erling Braut Haland nakon svoje prve utakmice u Ligi prvaka postao je glavna tema europskog nogometa. Kako smo već pisali, u svom je debiju postigao hattrick, a za to mu je trebalo samo jedno poluvrijeme. Postignuće je to kakvo dosad još nismo vidjeli u Ligi prvaka. Ovaj je mladić dosad već postigao 11 golova u austrijskoj Bundesligi u samo sedam nastupa, a kao tinejdžer je već upisao i dva nastupa za norvešku A-selekciju.

Međutim, nakon ovakve večeri u Ligi prvaka njegova cijena se vjerojatno umnogostručila, a sljedećih ćemo mjeseci vrlo vjerojatno konstantno čitati o tome koji će ga europski velikan dovesti narednog ljeta za vjerojatno neku rekordnu sumu. 

Jedna stvar je sigurna; prve noći Lige prvaka u sezoni 2019/20, nova je zvijezda rođena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.