tenis

Pilić za Index o tome zašto Nadalova titula ne vrijedi kao ostale i tko je GOAT

Foto: EPA

RAFAEL NADAL je ispisao tenisku povijest. Nakon što je u dramatičnom meču protiv Rusa Medvedeva nadoknadio 0:2 u setovima, osvojivši Australian Open, postao je jedini tenisač u povijesti koji je osvojio 21 Grand Slam. Nadal je držao rekord s Federerom i Đokovićem, koji imaju po 20 najvažnijih tunira, no Španjolac je sad sam na vječnoj listi.

Kralj zemlje u karijeri je imao seriju od 81 pobjedničkog meča na toj podlozi, osvojio je Roland Garros 13 puta, US Open četiri puta, Wimbledon dvaput i sad drugi put Australian Open. Čak 14 godina zaredom osvojio je barem jedan Grand Slam, što je rekord.

Je li Nadal sad najveći svih vremena?

Ukupno je 209 tjedana bio najbolji na ATP ljestvici i godinu je kao broj 1 završavao pet puta. Ima 36 osvojenih Masters 1000 turnira, u karijeri je pobijedio u 1037 mečeva, a izgubio 209. Jedini koji u ovom izboru igra lijevom rukom ukupno je osvojio 89 titula na ATP turnirima.

Na Roland Garrosu, gdje je četiri puta osvajao naslov bez izgubljenog seta, ima omjer pobjeda i poraza 105-3 i nikad nije izgubio finale. Nikad nije osvojio ATP Finals, ali je pet puta osvojio Davis Cup te zlata u pojedinačnoj konkurenciji i konkurenciji parova na olimpijskim igrama.

Je li sve ovo dovoljno da bude najveći svih vremena? Odgovor smo potražili kod legendarnog Nikole Pilića.

''Rafa je fenomen''

''Nadal je u trećem setu uhvatio svoj ritam, igrao je puno bolje, podigao je razinu igre, dok je Medvedev fizički pao i u četvrtom i petom setu je jedva hodao. Nadal je bio svježiji i očito puno bolje fizički pripremljen od Medvedeva i kako je meč išao prema kraju, jasno je bilo da će otići na njegovu stranu'', rekao nam je Pilić, a onda je komentirao kako je moguće da deset godina stariji igrač na fizičku spremu pobijedi rivala koji je pobjedom mogao postati broj 1.

''Nadal je uvijek bio nevjerojatno fizički moćan igrač. Što reći za čovjeka koji je 13 puta osvojio Roland Garros? French Open je daleko najzahtjevniji turnir na svijetu, tamo su izmjene dugačke, a mečevi traju i po pet, šest sati. Tko taj turnir osvoji 13 puta, taj je fenomen.''

Pilića smo pitali kako komentira čitav turnir u kontekstu neigranja Novaka Đokovića, kojem je Australian Open domaći teren koji je osvojio rekordnih devet puta.

''Svaka čast Nadalu, ali ovo bez Novaka nema težinu''

''Nadalu čestitam od srca, ovo što je napravio ima svoju težinu, ali ovo nije pravi trijumf kad je osvojen bez najboljeg igrača svijeta. Neke stvari se u ATP-u moraju pod hitno mijenjati. ATP mora, a to je rekao i John McEnroe, titule na Grand Slamu nagrađivati s 3000 bodova, a ne s 2000 kao što se danas radi.

Kako je moguće da igrač, koji je u jednoj kalendarskoj godini osvojio tri Grand Slama i igrao finale četvrtog za povijesni kalendarski Grand Slam, na račun prvog Grand Slama sezone, koji nije igrao, izgubi prvo mjesto? Da je Medvedev osvojio Australiju, to bi se dogodilo. To je nedopustivo i to se mora promijeniti'', rekao je Pilić.

Odmah nakon što je Nadal osvojio rekordni 21. Grand Slam, na društvenim mrežama i na brojnim portalima su počele rasprave je li ipak on sad najbolji svih vremena. Pilić se ne slaže i smatra da je Novak Đoković ipak najbolji.

''Samo za zapadne medije Nadal je najbolji svih vremena. Pitajte Connorsa i McEnroea tko je najbolji''

''Da, jesu, ali u kojim medijima? Onim zapadnjačkim, koji ne mogu pojmiti da je netko s Balkana najbolji u njihovom sportu. Baš kao što su Rusima u Madridu nakon osvajanja Davis Cupa pustili neku baladu od Čajkovskog, a ne njihovu himnu. U pitanju su milimetri. Nikad se više neće dogoditi da punih 15 godina tenisom dominiraju ovakva tri igrača.

Međutim, ako uzmemo međusobni skor između njih trojice, broj provedenih tjedana na broju 1 i još neke parametre, vidjet ćemo da je Novak najbolji. Naravno da će jedan Španjolac reći da je Nadal najbolji, a da će neki Srbin reći da je to Novak, ali ako pitate Johna McEnroea ili Jimmyja Connorsa, onda ćete čuti pravu istinu, a oni su je više puta rekli'', zaključio je Pilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.