Pojavio se video žestokog sukoba trenera. "Kineska ku*vo", "Ku*vin sine, ubit ću te!"

Screenshot: Marca

NEDJELJNI derbi Wisle Plock i Kielcea glavna je tema u svijetu rukometa, a scene sukoba igrača i trenera završile su čak i na udarnim pozicijama naslovnice španjolske Marce. Prvi ovosezonski "Sveti rat", kako se naziva ovaj derbi, u poljskom prvenstvu završio je pobjedom domaće Wisle 29:25, no obilježile su ga stvari koje nemaju veze s rukometom.

Maqueda ugrizao Terzića

O tome kakva je bila utakmica dovoljno svjedoči da su suci dodijelili čak 21 isključenje, a pokazan je i plavi karton, najveća moguća kazna u rukometu. Plavi karton dobio je Španjolac iz Kielcea Jorge Maqueda, koji je usred utakmice na terenu za rame ugrizao suparnika Mirsada Terzića, legendarnog reprezentativca Bosne i Hercegovine. Opisanu situaciju možete vidjeti na sljedećem videozapisu.

Španjolski treneri se žestoko izvrijeđali, malo je nedostajalo da se potuku

Poslije utakmice u žestok sukob ušli su i treneri, koji su pritom sunarodnjaci. Iz Wisle tvrde da je njihov trener Španjolac Xavi Sabate nakon utakmice čuo kako mu suparnički trener Talant Dujšebajev viče: "Kurvin sine, ubit ću te!" Dujšebajev ga je nakon toga i pljunuo, požalio se Sabate.

Iz Kielcea su, pak, iznijeli drugu stranu priče. Oni tvrde da je Dujšebajev bio isprovociran te da je odgovorio na rasistički povik Sabatea. Trener Wisle navodno mu je doviknuo "kineska kurvo", što je razbjesnilo Dujšebajeva, naturaliziranog Španjolca koji je rodom iz Kirgistana te se smatra jednim od najboljih rukometaša svih vremena. 

Malo je nedostajalo da dođe i do fizičkog sukoba između trenera, a razdvajao ih je i Sandro Meštrić, vratar hrvatske reprezentacije i Kielcea. Video sukoba Sabatea i Dujšebajeva možete pogledati OVDJE.

Dujšebajev govori o napadu na državu, Sabate vodi sukob na sud

Iz Kielcea su poslije utakmice objavili i priopćenje u kojem su se požalili na rasističke uvrede domaćih navijača, ponajprije upućene francuskom tamnoputom rukometašu Dylanu Nahiju. Također su na društvenim mrežama objavili i fotografije Nahija i Dujšebajeva uz opis "stop rasizmu".

"Rasizam je neprihvatljiv. Želim se boriti protiv toga. Volim svoje igrače kao svoju djecu, nije me briga za njihovu boju kože. Bio je to vrlo ozbiljan napad, protiv nas, protiv kluba i države", rekao je Dujšebajev nakon utakmice. S druge strane, iz Wisle su se oglasili da je Sabate ovaj sukob odlučio odvesti na sud kako bi "zaštitio svoja prava".

Dodajmo da su se usred cijelog tog kaosa našli i brojni hrvatski rukometaši. Već Spomenuti Sandro Meštrić je na golu Kielcea obranio četiri udarca, a Igora Karačića nije bilo u sastavu zbog ozljede. Kod Wisle je s 13 obrana briljirao 39-godišnji Mirko Alilović, dok se Lovro Mihić i Leon Šušnja nisu upisali u strijelce.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.