Poklonimo se malom čovjeku koji je bio velikan: Deset godina od kada je otišao Mirza Delibašić

DANAS se navršava tužnih deset godina od smrti legendarnog bosanskog košarkaša Mirze Delibašića, koji je sjajnim igrama zadužio tuzlansku Slobodu, sarajevsku Bosnu, madridski Real, jugoslavensku reprezentaciju i sve ljubitelje košarke, ma gdje bili.

Tim povodom je španjolska Marca u njegovu čast objavila tekst sjećanja u kojem se spominju sve igračke, trenerske i ljudske vrijednosti čovjeka koji je umro u 48. godini života.

"Mirza Delibašić, posljednji košarkaški romantičar, igrao je uvijek kao da se zabavlja. Njemu je košarka bila zabava, imao je viziju, u svakom trenutku je znao što odigrati, podjednako je bio dobar u poentiranju i razigravanju svojih suigrača" ističe Marca.

Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu. U Njemačkoj je 1993. godine predvodio reprezentaciju BiH do njenog najvećeg uspjeha - 8. mjesta na Eurobasketu. Bila je to ujedno njegova posljednja utakmica.

"U ratu, u najtežim trenucima za njegovo voljeno Sarajevo, ostao je u gradu koji su svakodnevno pogađale granate. Pored ratne vodio je još jednu bitku - vlastitu sa zdravljem. Na kraju ju je 8. prosinca 2001. godine izgubio tu bitku na žalost svih zaljubljenika u sport" zaključuje Marca.

Marca je istakla i da je pod njegovim vodstvom Bosna 1979. godine postala prvi klub iz bivše Jugoslavije koji je osvojio naslov prvaka Evrope, te da je 2000. godine izabran za sportaša stoljeća u Bosni i Hercegovini.

Mirza Delibašić "Kinđe" je tijekom briljantne karijere igrao za samo tri kluba - Slobodu, Bosnu i Real. S reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je osam medalja na najvećim natjecanjima, uključujući i zlato sa Svjetskog prvenstva 1978. godine u Manili, zlato s Olimpijskih igara 1980. godine u Moskvi, te dva naslova prvaka Europe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.