ZOI PEKING

Poljska olimpijka raspala se nakon novog testa: Ne mogu više, nešto je u meni umrlo

Foto: Profimedia

OTKAKO je omikron postao dominantni soj koronavirusa, sportaši sve češće propuštaju svoje nastupe iako imaju vrlo blage ili nikakve simptome bolesti. Nogometaši preskoče jednu ili dvije od brojnih utakmica u sezoni, košarkaši poneku više, a tenisači moraju otkazati jedan ili dva turnira i idu dalje. 

No pozitivan test u pogrešnom trenutku u slučaju olimpijaca može imati razoran učinak na psihu. Propušteni nastup na njima znači da nova prilika neće doći još četiri godine, a za neke više nikada u karijeri. Manje je bitno ostaju li bez prilike za olimpijski debi, poput hrvatske snowboarderice Lee Jugovac, ili bez prilike za zlatnu medalju, poput Poljakinje Natalije Maliszewske.

Objavila emotivni status: Moje srce ovo ne može podnijeti

Ta se 26-godišnja brzoklizačica i bivša europska prvakinja potpuno slomila nakon što su joj javili da zbog pozitivnog testa ne smije nastupiti na kvalifikacijama utrke na 500 metara, samo dan nakon što su je pustili iz izolacije. Na društvenim mrežama objavila je emotivni, srceparajući status u kojem piše da "ne može ovo više podnijeti" i da je "nešto u njoj umrlo".

"Tako mi je prokleto teško reći bilo što. Recite mi da sam živa, iako mislim da je nešto u meni jučer umrlo", napisala je Maliszewska, koja je 30. siječnja bila pozitivna na testu, ali su je neočekivano pustili iz izolacije u petak, dan uoči nastupa. Ali nekoliko sati prije utrke ponovno je imala pozitivan test.

"Živjela sam u strahu više od tjedan dana i imala tolike promjene raspoloženja, plakala i ostajala bez daha, a time nisam zabrinula samo ljude oko sebe nego i sebe samu. Znam da puno ljudi ne razumije ovu situaciju. Pozitivni i negativni testovi, testovi koju potvrđuju izolaciju, iznenadno pozitivni testovi koji me kvalificiraju da budem u bolnici na ventilatoru...

Kasnije, opet dobri rezultati i šansa da budem puštena. I onda potpuni fijasko. Nema više mogućnosti i nada je umrla. Pripremala sam se za natjecanje, raspakirala opremu, objesila odjeću i odjednom mi kažu da su bili u krivu, da me nisu smjeli pustiti iz izolacije. Ta je noć bila užas. Spavala sam u odjeći iz straha da će me netko odvesti natrag u samicu. Samo sam malo virila kroz zavjese, jednim okom iz straha da će me netko vidjeti.

Ni ja ne razumijem. Ne vjerujem više ni u što, ni u nikakve testove ni u igre. Sve je ovo velika šala. Moje srce to više ne može podnijeti. Hvala i vidimo se uskoro", napisala je ogorčena Poljakinja, osvajačica svjetskog srebra i četiri europske medalje, među kojima i zlata na 500 m 2019. godine. U Pekingu je, na svojim drugim Igrama, bila jedna od favoritkinja.

Poljski šef misije: Natalia se osjeća odlično. Ne razumijem kako je ovo moguće

Vijest koja ju je shrvala Maliszewskoj je prenio Konrad Niedzwiedzki, šef poljske olimpijske misije, koji je za Eurosport rekao da ne razumije kako netko može biti pozitivan odmah nakon negativnog testa.

"Bila je iznenađena i već se pitala što slijedi jer su sportaši toliko traumatizirani tim hotelom da se ne žele vraćati u njega. Ja nisam liječnik i ne razumijem kako odjednom možeš dobiti pozitivan test nakon negativnog. Nataila je osjeća odlično, u dobroj je formi, ali u njoj je nešto nevidljivo što ni ne osjeća, no očito može prenijeti na druge i zaraziti ih. Rezultati testa su presuda koja odlučuje hoće li sportaš nastupiti, hoće li se boriti za svoju prvu medalju i hoće li ostvariti snove", rekao je Niedzwiedzki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.