KRIZA U HNL-u

Postoji još jedan scenarij za HNL. Najviše bi pogodio Hajduk

Foto: hajduk.hr

HNS je objavio tri moguća scenarija za nastavak prekinute sezone HNL-a i Hrvatskog kupa, prema kalendarima kakve dosad još nikada nismo imali u domaćem nogometu. Igrat će se izgleda tijekom cijelog ljeta, ali nitko službeno o tome još ne može ništa kazati. Sve je bazirano na projekcijama. 

Ima i četvrti scenarij 

Postoji tako i četvrta opcija, svjesni su u Savezu, ako UEFA iscrpi sve mogućnosti i rokove za slaganje kalendara. Moguće je proglašavanje prvaka, dodjela naslova i raspodjela europskih pozicija po trenutnom renkingu odnosno HNL ljestvici koja stoji od prekida prvenstva nakon 26. kola. Kada bi se to dogodilo, propale bi ambicije Hajduka za poziciju koja vodi u kvalifikacije Lige prvaka.

Najrealnije je da će se HNL nastaviti 13. lipnja, vjeruju odgovorni u HNS-u, što je, treća i posljednja varijanta kalendara koje imaju. Postoje i rokovi koje je HNS iznio, do kojih će objaviti koji od kalendara će se primijeniti. Do 20. travnja tako će se znati hoće li sezona nastaviti 16. svibnja prema najoptimističnijem scenariju, no u njega trenutno malo tko vjeruje.

Nije izvedivo ni aktivirati igrače u nekoliko dana da izađu na teren koliko-toliko spremni. Prema odluci Stožera civilne zaštite zabranjeni su treninzi i ta mjera bi morala djelomično popustiti kako bi natjecanje u HNL-u bilo moguće. Upitno je kako će igrači putovati, gdje će boraviti kada dođu na gostovanje i hoće li na taj način uopće moći biti organizirano natjecanje u HNL-u. U ovom periodu aktualiziraju se tendencije prema mogućoj promjeni formata lige i povratku za play-off, odnosno Ligu za prvaka i Ligu za opstanak, a takav turnir trenutno bi bilo i lakše organizirati. 

>>> Pet razloga kako HNL može opet biti zanimljiv i iskoristiti ovu krizu 

Vlada je jučer donijela odredbu da se produže rokovi za donošenje propozicija za iduću sezonu, a osim Stožera suglasnost će o tome donositi Središnji državni ured za sport, navodeći kako će time održati regularnost natjecanja.

Bez publike, sa strogim kontrolama 

HNL zasad ne razmišlja o djelomičnom provođenju treninga u grupama i otvaranju jednog hotela po gradovima za potrebe smještaja uz stroge kontrole, o takvim idejama zasad nema upute ni iz Stožera odnosno Središnjeg državnog ureda za sport, čijim se propisima vodi birokracija HNS-a po pitanju prve lige, svog često neželjenog djeteta.

Klubovi u HNL-u, oni koji se nisu rasuli poput Intera iz Zaprešića, drže se optimističnog scenarija da će se sezona ipak odigrati do kraja kada se epidemija stavi pod kontrolu. Čelni ljudi Saveza poput Damira Miškovića ističu da i po nastavku sezone nitko neće imati novca da kupuje njihov proizvod, ulaznice i preplatu za TV. "HNL čeka godinu dana pakla, pa je moguće ako netko propadne, da ne bude više ni ovakve prve lige", rekao nam je Mišković u intervjuu o krizi HNL-a.

Ako se sezona nastavi, pretpostavlja se da će se igrati bez publike. Momčadi će prijaviti manje igrača u zapisnik (18 umjesto 23), smanjit će se broj službenih osoba na minimum. Bit će potrebno uspostaviti i stroge mjere kontrole, ali o tome zasad praktičnih vijesti nema.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.