Povijesni uspjeh prvaka BiH. Bodom u Banjoj Luci prešli Srbiju na tablici UEFA-e

Foto: Profimedia

BORAC iz Banje Luke, prvak Bosne i Hercegovine, ostvario je velik uspjeh u prvom kolu Konferencijske lige. Na svom terenu odigrao je 1:1 protiv grčkog velikana Panathinaikosa. Tako je Borac omogućio Bosni i Hercegovini da na sezonskoj tablici UEFA-inih koeficijenata preskoči Srbiju i Izrael.

BiH je na sezonskoj tablici prešla Srbiju

BiH je sad na 35. mjestu i ima koeficijent 2.000, dok su ove sezone klubovi iz Srbije donijeli 1.900, a oni iz Izraela 1.875. Borac, Zrinjski, Sarajevo i Velež osvojili su ove sezone u Europi ukupno 8.000 bodova. Kada se to podijeli s 4, koliko je klubova predstavljalo BiH, rezultat je 2 ili navedeni koeficijent.

Bosna i Hercegovina je tako dakle skočila na 35. mjesto. Da Borac ostvari još koji dobar rezultat, BiH bi preskočila i Kosovo, koje na 34. mjestu također ima koeficijent 2.000, ali ove sezone više nema predstavnika. Ako bi Borac uspio pobijediti nekoga do kraja KL-a, BiH bi se probila još više. To je važno jer primjerice 32. mjesto na trajnoj tablici koeficijenata iduće sezone donosi klub u pretkolu Europa lige. 

Na trajnoj tablici BiH je sada 40., ali Borac je može pogurati daleko više

Bosna i Hercegovina je na toj tablici na 40. mjestu, ali zemlje/lige ispred nje nemaju veliku prednost. Tako bi Borac mogao s dvije pobjede donijeti BiH spomenuto 32. mjesto, što bi značilo da od sezone 2025./2026. prvak BiH ide u pretkolo Lige prvaka, pobjednik kupa u pretkolo Europa lige, a dva kluba još u prvo i drugo pretkolo Konferencijske lige. 

Osim što je pogurao BiH na tablicama UEFA-e, Borac je remijem protiv Panathinaikosa osvojio i 133 tisuće eura. To je za klub iz BiH značajan novac. Kako su u toj zemlji preračunali, Borac je osvojio skoro 260 tisuća konvertibilnih maraka. 

Tablice omogućuje Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.