Predsjednik Slavena: Ako ne može pošteno, onda neka Hajduk i Dinamo sami igraju ligu

Screenshot: Youtube

U PRVOM kolu nove sezone SuperSport HNL-a Hajduk je uz dosta muke pobijedio Slaven Belupo 2:1. Domaćini su poveli golom Marka Livaje iz penala u 18. minuti, na 2:0 je povisio Sanyang Bamba u 37. minuti, a strijelac za goste bio je Matej Šakota u nadoknadi prvog poluvremena. 

Trener Slavena Ivan Radeljić nakon utakmice se otvoreno bunio na suca Zdenka Lovrića, smatrao je da je Hajduku poklonio penal te da je neopravdano prekinuo akciju krajem utakmice, u čijem je nastavku stoper Hajduka Dominik Prpić postigao autogol. Sudačka komisija se u svom službenom izvješću složila da je Slavenu gol neopravdano poništen, ali je penal Hajduka proglasila ispravnim.

Lovrić nije delegiran među suce nadolazećeg drugog kola i tako je suđenje ekspresno postalo najaktualnija tema domaćeg nogometa i u novoj sezoni. Za komentar situacije smo zamolili Roberta Markulina, predsjednika Slaven Belupa, koji je prošle sezone tijekom "VAR afere" podržao sudačku organizaciju.

Kako ste vidjeli suđenje na Poljudu? 

Već sam rekao da smatram da je suludo da se 14 sati vozimo do Splita po ljetnim gužvama, trošimo novac, a onda netko na svoju ruku donosi odluke kojima odlučuje utakmice. Došlo je vrijeme da svi naši klubovi, veliki ili mali, imaju jednak tretman kod sudaca i da se svima sudi jednako.

Iako je UEFA rekla da takve situacije nisu za penal, VAR za ruku na Poljudu zove suca iako se situacija nije dobro vidjela jer nije bilo kamera s druge strane. Nakon takvog penala sudac je potpuno odlučio utakmicu jer nam je poništio regularan gol za 2:2.

Jeste li o suđenju pričali s nekim iz HNS-a, gdje ste član Izvršnog odbora?

U nekoliko navrata sam bio prisutan kad je predsjednik Kustić čelnicima sudačke organizacije rekao da želimo da suđenje bude što poštenije i da se nikome ne moraju dodvoravati. HNS se godinama proziva zbog sudaca i njihovih odluka.

Imali smo zajednički dogovor da ne komentiramo suđenje, ali ne želimo više šutjeti i trpjeti pogreške koje izravno utječu na rezultate naših utakmica, pogotovo kad igramo s većim klubovima. Tko se ne može nositi s pritiskom punog stadiona, ne mora dolaziti suditi takve utakmice.

Mogu li se stvari promijeniti?

Već 20 godina sam član Izvršnog odbora i siguran sam da je došlo vrijeme da se stvari počnu mijenjati. Svi klubovi trebaju imati isti tretman. Ako lopta pogodi igrača u ruku, nije bitno je li to igrač Dinama, Hajduka ili Rijeke.

Svi kažu da žele zanimljivo prvenstvo. Ako zaista to želimo, trebamo imati i pravedno suđenje za sve ekipe. Ako tako ne može, onda neka prvenstvo igraju samo Dinamo i Hajduk, a mi svi ostali neko drugo prvenstvo.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.