Predsjednik splitskog HDZ-a: Hajduk je oštećen, tko je odgovoran za ovu sramotu?

Foto: Ena Dragičević/Index, Miroslav Lelas/PIXSELL

ŠEF KOMISIJE nogometnih sudaca Bruno Marić održao je konferenciju za medije, o kojoj možete čitati OVDJE. Objasnio je što se događalo u komunikaciji između VAR sobe i glavnog suca Frana Jovića tijekom subotnje utakmice Varaždina i Hajduka (1:1) u 24. kolu SuperSport HNL-a i kako je ta, a potom i snimka s utakmice Dinamo - Rijeka (1:0), dospjela u javnost.

Nakon Marićeve konferencije, predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta oglasio se na Facebooku. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Šuta: Marić je poklonio povjerenje kolegama premda ne postoje argumenti kojima bi obranio nedosuđeni penal za Hajduk i poništen gol Livaje zbog zaleđa

"AFERA VAR, HAJDUK I UDRUGA PRVOLIGAŠA

Od jučer društvenim mrežama i medijima cirkuliraju audio i video snimke iz VAR sobe tijekom subotnje utakmice Hajduka i Varaždina, a HNK Hajduk objavio je cjelovite snimke s čitavim kontekstom da bi danas šef sudačke organizacije Bruno Marić održao presicu u kojoj je glavni zaključak sljedeći: 'nismo oštetili Hajduk, vjerujte nam na riječ'. Dakle bez konkretne elaboracije i argumentacije ključnih situacija.

Bruno Marić referirao se na protokol korištenja VAR-a koji je ispravan i to nitko ne spori. No, nije se referirao na sadržaj odluka i razinu komunikacije među sucima već je poklonio bezuvjetno povjerenje kolegama premda ne postoje argumenti kojima bi obranio nedosuđeni penal za Hajduk i poništen gol Livaje zbog zaleđa.

Ne ulazeći u meritum sporta, nogometnih pravila, autonomije sudaca kao niti činjenice kako su sporne snimke dospjele u javnost - razvidno je kako je riječ o nesnalaženju sudaca, općoj konfuziji i donošenju ad hoc zaključaka na štetu Hajduka.

Postavlja se pitanje može li sudačka organizacija uslijed svega zadržati kredibilitet i trezvenost nakon ovakvog curenja podataka? Pogotovo u finišu prvenstva gdje tri kluba pretendiraju na titulu. Jutros je objavljena i nova snimka s utakmice Dinama i Rijeke, a pitanje je koliko snimki je još izašlo van VAR sobe i što još možemo očekivati?

Šuta: Kako to da smo uspješni na svim međunarodnim poljima osim kad su u pitanju suci?

Tko bi trebao biti odgovoran za ovu sramotu koja ne šteti samo klupskom nogometu već i čitavom hrvatskom sportu? Što je radila sudačka organizacija više od desetak godina? Indikativan je i podatak da hrvatska reprezentacija od 1998. pa do danas ima tri medalje sa SP-a, a HNL je daleko najjača liga na ovim prostorima.

Kako to da smo uspješni na svim međunarodnim poljima osim kad su u pitanju suci? Očito nešto ne funkcionira. Jer ne žali se samo Hajduk. Koliko vidim i čitam i drugi klubovi dižu glas. Očito je dugoročno rješenje u revitalizaciji Udruge prvoligaša na kojoj uz Hajduk inzistiraju i još neki klubovi.

Ako hrvatska javnost nije primijetila ovdje je riječ o temi koja je usijala ogroman broj ljudi u svim dijelovima Hrvatske. Nemojmo se praviti da ovakve situacije ne pridonose polarizaciji i radikalizaciji društva. To kao odgovorni građani trebamo zaustaviti odmah.

Kao neskriveni navijač Hajduka očekujem od nadležne institucije odnosno HNS-a objašnjenje i žurno djelovanje. Svjedočili smo i nebitnijim situacijama u hrvatskom nogometu pa su reakcije stizale žurno.

Ovo što sada gledamo i slušamo ne ide u povoljnom smjeru za hrvatski nogomet i sve hrvatske navijače. Previše godina iz Splita smo gledali prema otuđenim nogometnim strukturama koje su služile interesima i klubu koje ovdje neću spominjati jer svi znaju o kome i čemu se radi. Kao navijač tražim samo objektivnost, poštenje i ujednačene kriterije. Ništa više.

Tomislav Šuta, predsjednik HDZ-a Split i gradski vijećnik Grada Splita"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.