MMA

Prekretnica za MMA: Hoćemo na Olimpijske Igre! Mirkovo koljeno je naša Božja ruka

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

DRAŽEN Forgač poznato je ime u svijetu slobodne borbe. Nekadašnji MMA borac, Forgač danas vodi American Top Team Zagreb, domaću podružnicu najpoznatije svjetske MMA dvorane. Ali Forgač je posljednjih krenuo u još jednu veliku bitku - pozicioniranje slobodne borbe u sportu. 

Forgač je s nekoliko suradnika odlučio osnovati MMA Uniju. Radi se o inicijativi koja će težiti profesionalizaciji MMA-a u Hrvatskoj, koju Forgač predano promovira i na društvenim mrežama, okupljajući oko sebe mase boraca koji nemaju status sportaša. Forgač je nastavio stopama Mirka Filipovića, koji od završetka karijere ulaže puno energije da otvori pitanja o problemima domaćem i svjetskog MMA.

MMA je ružno pače svjetskog sporta

Forgač je trenutnu situaciju objasnio u ovako:

"Datum je 18. lipnja 2020. godine. CEO IMMAF-a Densign White po tko zna koji put u posljednje četiri godine otvara mail poslan s adrese GAISF-a s istim odgovorom: 'GAISF (Svjetska zajednica sportskih federacija) Council has resolved not to grant.' Zahtjev da MMA bude priznat kao sport ponovno je odbijen.

Za razliku od veljače 2019., kada su kao razlozi navedeni utjecaj komercijalnih struktura (UFC sponzorira IMMAF), natjecanje s drugim savezima koji tvrde da se bave MMA-om te briga za sigurnost i zdravlje sportaša, ovaj put zahtjev je odbijen bez ikakvog objašnjenja i uputa kako unaprijediti poziciju MMA-a u budućnosti.

Naravno da navedeni razlozi nemaju veze sa stvarnim razlozima odbijanja pridruživanja MMA-a GAISF-ovoj obitelji sportova. Najveći protivnici primanja MMA-a su oni koji bi po logici trebali biti najbliži MMA-u, a to su predstavnici tradicionalnih borilačkih sportova koji imaju veliki utjecaj na GAISF-ovo vijeće za primanje novih sportova.

Njihov stav oko statusa MMA-a je jasan i razumljiv. Godinama i desetljećima su stvari išle svojim tijekom i ne pada im na pamet dozvoliti da MMA poremeti dobro utabane staze. Dovoljno im je muka što je profesionalni MMA daleko najpopularniji borilački sport. Ne treba im da se to dogodi u amaterskom sportu, a pogotovo ne na Olimpijskim igrama.

Takvo ponašanje je samo odgađanje neizbježnog. Nemoguće je ignorirati sport s preko 400 milijuna fanova (po nekim istraživanjima preko 600 milijuna). IMMAF ima +100 članova u vidu nacionalnih MMA saveza, od kojih je 40 priznato od nacionalnih ministarstva za sport. Redovno održava kontinentalna i svjetska prvenstva. Na svjetskom prvenstvu 2019. godine nastupila je 51 reprezentacija. IMMAF je dobio jakog saveznika u superzvijezdi Khabibu Nurmagomedovu koji si je nakon završetka karijere kao jedan od ciljeva postavio dovođenje MMA-a na Olimpijske igre", stoji u njemu.

Iduće zasjedanje GAISF-a predviđeno je za svibanj 2021. u ruskom Ekaterinburgu. Neke su od tema IMMAF i status amaterskog MMA-a.

"Ono što je za Argentince Božja ruka, to je za hrvatski MMA Mirkovo koljeno"

Forgač je prezentirao i kratku povijest MMA scene u Hrvatskoj te je objasnio da je ona započela s Cro Copom i njegovim probojem u svijetu.

"Godina je 1998., trinaesti dan ožujka. Mjesto radnje New Orleans, Louisiana. UFC održava svoju šesnaestu priredbu pod nazivom Battle in the Bayou. Pravila su bitno drugačija od ovih koja danas poznajemo. Runde ne postoje. Održava se turnir četvorice u velter kategoriji, a osvaja ga Pat Miletić, američki borac hrvatskog podrijetla. Nadimak mu je 'Croatian Sensation'. To je prvi put da se Hrvatska spominje na velikoj sceni u kontekstu MMA-a.

Dva dana kasnije Branko Cikatić će u japanskoj Yokohami nastupiti na legendarnom PRIDE-u protiv Marka Kerra. Bila je to tek druga priredba te mitske japanske MMA promocije.

Ipak, najveći događaj za hrvatski, a i regionalni MMA sport odigrao se 19. kolovoza 2001. godine u japanskoj Saitami. U ringu su iskusni japanski hrvač Kazuyuki Fujita koji već ima sedam pobjeda u MMA skoru i K1 zvijezda Mirko 'Cro Cop' Filipović. Rijetko tko je očekivao da Mirko ima šanse s obzirom na protivnika, zapravo je Mirko bio jedini K1 borac koji je prihvatio meč protiv Fujite po MMA pravilima. U 39 sekundi borbe Fujita kreće u double leg rušenje, Mirko ga kontrira koljenom u glavu i ostalo je povijest. Ono što je za Argentince Maradonina 'Božja ruka', to je za hrvatski MMA Mirkovo koljeno protiv Fujite. Mirko ostaje u MMA-u, vrlo brzo postaje jedna od najvećih zvijezda, što posljedično rezultira razvojem sporta u Hrvatskoj.

Prvi klub u Hrvatskoj nastao je nakon Mirkovog uspjeha 

"2002. godine registriran je prvi MMA klub u hrvatskoj BAN TEAM koji u idućim godinama postaje rasadnik boraca i nositelj domaće MMA scene. Kreću prvi domaći MMA eventi, 2003. Durata Grand Prix koji osvaja Igor Pokrajac, tada član CRO COP Teama, pobijedivši tri protivnika u večeri, a 2004. održava se legendarni Ultimate Fight Dubrava, kada je nekoliko stotina ljudi ostalo pred dvoranom bez karte", prisjetio se Forgač i nastavio:

"Kao što popularnost Mirka Filipovića raste svakom novom pobjedom u Japanu, tako se sve brže razvija i domaća MMA scena.

2005. kreće serija od četiri Ultimate Nokaut turnira, dok Zvonimir Brala organizira svoje evente pod nazivom Noć Škorpiona. Također je to godina u kojoj Maro Perak pokreće Noć Gladijatora u Dubrovniku, a klub Gladijator Dubrovnik postaje jedan od vodećih klubova u regiji i u nadolazećim godinama stvara neke od najboljih MMA boraca

Iz te generacije regionalnih boraca najviše su se istaknuli Goran Reljić koji 2008. godine potpisuje za UFC i uspješno debitira pobjedom nad Wilsonom Gouveiom, čime se pridružuje Mirku koji je za UFC prvi put nastupio 2007. godine pobjedom nad Eddiejem Sanchezom, zatim Zelg Galešić, koji je svoj put gradio kroz engleski Cage Rage i također legendarni PRIDE FC, te odlični borci poput Damira Mirenića, Stjepana Bekavca, Mara Peraka, Marka Igrca i drugih", zaključio je ovu priču.

No, borba je tek počela. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.