Prijave protiv Balakova i Maleša zbog sudjelovanja na ilegalnom turniru izazvale buru u HNS-u!

NE SAMO da je vijest o prijavi 30 igrača, trenera i dužnosnika HNS-a zbog sudjelovanja na turniru Torcida Kup izazvala zbunjenost među konzumentima malog nogometa i aktivirala HNS-ove "podružnice" već je došlo i do svojevrsnog raskola u Prvoj malonogometnoj ligi. Stvar je otišla toliko daleko da su unutar Udruženja 1. HMNL počele prijetnje tužbama.

Kao predstavnik kluba Nacional Ivica Đolo, ujedno i predsjednik komisije za provedbu odluke IO-a za organizaciju turnira po Fifinim napucima, osnovanoj pri Udruzi 1. HMNL danas će HNS-ovoj Disciplinskoj komisiji podnijeti prijave protiv članova HNS-a, koji su nastupali na turniru Torcida Kup u Splitu. Među njima su trener Hajduka Krasimir Balakov, predsjednik Hrvoje Maleš i Paško Viđak, predsjednik splitsko-dalmatinskog nogometnog saveza.

Tko tu koga: HNS osnovao komisiju da sredi turnire, ali joj ne dopušta da prijavi nepravilnosti!

Udruženje malonogometaša već dugo vodi bitku s usklađivanjem pravila odigravanja malonogometnih turnira. U Hrvatskoj pravila propisana od strane Fifinog boarda još nisu zaživjela, a HNS je osnovao i komisiju za provedbu odluke IO-a do 31. ožujka 2011. I tu dolazimo do bizarnosti koje se odvijaju iza kulisa malonogometne tradicije. Naime, nakon što je Index objavio vijest da Đolo šalje prijavu protiv sudionika Torcida kupa, na noge se digla Udruga 1. HMNL. Tajnik Romeo Čižmešija i presjednik Ivo Zoković demantirali su da Udruga 1. HMNL prijavljuje Balakova, Maleša, Viđak, iako je pod njenom ingerencijom Komisija za provedbu odluka IO-a HNS-a, ali samo zato što od strane HNS-a još nije priznata kao njihova članica! Naime, Udruga 1. HMNL se u potpunosti zalaže za uspostavu Fifinih pravila futsala na turnirima, ali kaže da nema mehanizam za djelovanje. Dakle, Komisija koja je dužna uvesti red na betonskim igralištima od Danila do Španskog, a osnovao ju je Izvršni odbor HNS-a s ciljem da riješi nepravilnosti, te nepravilnosti uopće ne može prijaviti!

Đolo to može učiniti kao predsjednik Nacionala koji je priznati član HNS-a. Ipak, odjednom kao da nema podršku vlastite Udruge, makar se načelno svi bore za istu stvar. Mali nogomet na ovim principima egzistira već godinama, ali drugačije je kada su u kontekstu imena poput Balakova, Maleša ili Torcide i njezinog, hvalle vrijednog, humanitanog prihoda. Naravno da su u Splitu, nakon objave da Udruženje malonogometaša nikoga ne prijavljuje, jer to nema pravo, vijest okarakterizirali kao - podvalu iz Zagreba. No, radi se tek o specifičnom načinu na koji HNS kroji svoje zakone i dodjeljuje odnosno oduzima legitimitet instant komisijama.

"Što se tiče dopisa iz Udruženja 1. HMNL, kako ste objavili u vašem članku, da ja sve podmećem Udruženju 1. HMNL i da se lažno predstavljam ispred Udruženja, to je za mene plod bolesnog uma i onaj tko je to plasirao će za to odgovarati", rekao je između ostalog Đolo.

Nema više "u gajbu pive"

Pravila futsala su decidirana, ali očigledno i teško primjenjiva u sredini gdje su malonogometni turniri tradicija koju štuje svaki zaseok.

Odlukom IO-a HNS-a te Komisije za futsal svaki takav turnir na kojem se ne poštuju pravila (broj igrača na terenu, vrsta lopte, primjena sankcija, veličina gola itd) praktički je nelegalan. Na Torcida kupu, primjerice, ekipe su igrale u sustavu 5+1 i (Fifa propisuje 4+1), a organizatori su stvar pokušali kompenzirati produljenjem terena. To nije jedina nepravilnost

Problem nastaje i kod isplate nagrada koje moraju ići preko Udruženja klubova 1. HMNL, uz obvezno plaćanje poreza državi.

"U pravilima nogometne igre mali nogomet igra se po pravilima futsala. Mali nogomet je hrvatska riječ za futsal, da bi objasnili onima koji tvrde  drugačije. To je propisano i od strane Fife. Nije bitno radi li se o privatnom turniru, jer on mora imati dozvolu koju mu po napucima HNS-a izdaje županijski savez. Na turnirima bez dozvole ne bi smjeli sudjelovati članovi HNS.-a, pa ni Maleš bi Balakov", rekao je Đolo.

Zanimljivo, među prijavljenim imenima zbog organizacije "divljeg" turnira trebao bi biti i Mario Jurić, tajnik komisije za Futsal pri HNS-u, koji je donio odluku o usklađivanju pravila. Jurić je na Torcida kupu bio u ulozi povjerenika za suđenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.