Prka donio 15. naslov: Cibona u infarktnoj završnici uzela prvenstvo Hrvatske!

CIBONA je prvak Hrvatske! Vukovi su u Višnjiku slavili u infakrtnoj završnici i tako došli do ukupnih 3:1. Cibona je do naslova došla u doslovno posljednjim sekundama utakmice, Nikša Prkačin je ubacio sedam desetinki prije kraja za konačnih 69:67! 15. je to put da su Vukovi postali najbolja momčad u Hrvatskoj. Ciboni je ovo 15. naslov prvaka otkako je samostalne Hrvatske, a titulu je osvojila treći out za redom. Hrvatski kup je uzela šest puta.

Zadrani su imali i 16 koševa prednosti u prvom dijelu, ali su dopustili Ciboni da se vrati. Vukovi su u trećoj četvrtini smanjili prednost protivnika i u završnici utakmice bila koncentriranija. Zadrani su imali minus dva deset sekundi prije kraja utakmice. Stipčević je tri sekunde prije kraja išao na polaganje, ali ga je Rozić faulira. Uz ogroman pritisak na leđima, Rok je krenuo na liniju slobodnih bacanja. Na oduševljenje navijača u Višnjiku, pogodio je oba i samo tri sekudne prije kraja je bilo 67:67 i činilo se da ćemo gledati produžetke. Međutim, i to je Ciboni bilo dovoljno da uzme naslov! Lopta dolazi do nečuvanog Andrića koji promašuje, ali Prkačin skače ispod koša i ubacuje za 69:67, samo sedam sedam desetinki prije kraja! U Višnjiku ogroman šok i razočarnaje, a na drugoj strani veliko slavlje Cibosa.

Najefikasniji u redovima prvaka ponovo je bio Anderson sa 24 koša, ali je Amerikanac danas jedan dio susreta odigrao dosta nervozno. 16 koševa pridodao je Kus, a 10 je ubacio Andrić, Zanimljivo, Prkačinu je koš za naslov prvaka bio jedini iz igre. Kod Zadrana nitko posebno ne odskače po broju ubačenij koševa. Gečevski je ubacio 13, Boisa 11, a Perić deset. Na kraju se kobnim po Zadar pokazalo katastrofalno izvođenje slobodnih bacanja, imali su mizernih 33 posto (4/12).

"Dali smo sve od sebe, borili smo se koliko smo mogli. Cibona je ponovo pokazala da se može vratiti i kad gubi deset koševa, a to su demonstrirali nekoliko puta ove sezone", rekao je Zmago Sagadin, trener Zadra.

"Trofej je tu, to je najvažnije. Bilo je teško protiv Zadra, nismo odigrali najbolje, ali je bitno da smo prvaci", rekao je Velimir Perasović, strateg Vukova.

Zadar imao i plus 16

Cibona je u utakmicu krenula napravivši seriju od 4:0, ali Zadar odgovara sa šest koševa. Obje ekipe su u tim trenucima imale loš šut, igralo se s dosta pogrešaka i uz puno nervoze, posebno kod Andersona. No, potom Zadar dalekometnim šutevima torpedira Cibonu, Gečevski ubacuje drugu tricu za 13:8. Pridružuje mu se i Stipčević za 16:6, a četvrtinu završava Perić također tricom za 19:8.

Cibona je tek nakon 11 minuta došla do 10 koševa nakon slobodnih bacanja Kusa. Gečevski ponovo ubacuje tri poena za 22:10, Vukovi odgovaraju preko trica Trohe i Andersona. Amerikanca je u tim trenucima čuvao Johnson jer je Perić vrlo rano zaradio tri osobne. Cibona je u tim trenucima došla na manje od deset koševa zaostatka. No, vrlo dobro se vidjelo da je Anderson nervozan, promašio je dva od tri slobodna, a onda napravio korake. Zadar odgovara svojim starim oružjem - tricom. Prvo je ubacio Car, a onda i Rančić pogađa za 37:21 i vodstvo od plus 16 što je bila najveća prednost. Drugu dionicu utakmice završio je Homan za konačnih 39:25.

Potpuni pad Zadra u trećoj četvrtini

Nevjerojatan pad imao je Zadar u trećoj četvrtini, Cibona je taj period dobila 25:15 i sasvim se vratila u igru. Nastavak je dobro je otvorio Anderson ubacivši pet koševa, a tome se pridodao i Kus prvom tricom na utakmici. Time je Cibona u samo nekoliko minuta smanjila sa minus 14 na minus 9, 45:36.  Promašio je Gečevski tricu i šut za dva, a na drugoj strani Kus ubacuje  45:38. Nakon toga, Car krivo dodaje loptu, na drugoj strani polaže Andrić za samo minus pet. Loše igra Zadra se nastavila, Andrić je pogodio tricu, što je bila serija od 20:8 u trećoj četvrtini. Boisa je pogodio jedno slobodno, Kus je uzvratio na drugoj strani i dvije i pol minute prije kraja četvrtine na semaforu je pisalo 47:46. Potom suci sviraju nesportsku Rančiću na Andriću koji pogađa jedno slobodno za izjednačenje. Zadar je uspio obraniti sljedeći napad Cibone, a Boisa polaže za plus dva. Cibosi ponovo ne koriste napad, Anderson u nastavku radi treću osobnu, Perić pogađa jedno. Zadar je do kraja četvrtine ipak uspio doći do zraka, Stipčević je uspio pogoditi tricu za 54:50.

Prka heroj u dramatičnom finišu

Cibona je odmah na početku posljednje četvrtine došla do vodstva. Prvo je koš i bacanje pogodio Andrić, a onda je Kus ukrao loptu Caru i položio za 55:54. Ipak, Gečevski odgovara vrlo važnom tricom, ali Anderson izjednačuje na 57:57. Trica i dalje drži Zadar u igri - Rančić ubacuje za 60:57, no Anderson uzvraća na isti način za novo izjednačenje. Gečevski ubacuje za 64:62, Zadrani nakon toga kradu loptu Andersonu, a Cibosi rade prekršaj na Boisi. Gruzijac promašuje oba slobodna, ali na drugoj strani promašuje Kus. Gečevski je neprecizan za tri, ali Perić skače u napadu, no Boisa promašuje cijeli obruč. Cibona potom preko Andersona dolazi do izjednačenja, a na drugoj strani je neprecizan Gečevski. 1:53 minute prije kraja Kus preko ruke Gečevskog pogađa tricu za 67:64. Boisa pokušava za tri, ali je neprecizan, potom se Zadar brani od Ciboninog napada, ne ide na prekršaj minutu i četiri sekunde prije kraja. To im se isplatilo, Andrić ne pogađa zicer, a Stipčević sa sedam i pol metara hrabro baca preko dva igrača i - pogađa! 67:67, devetnaest i pol sekundi prije kraja! Gečevski 13 sekundi prije kraja radi faul na Andersonu koji ubacuje oba slobodna. Stipčević tri sekunde prije kraja ide na polaganje, ali ga Rozić faulira. Rok ubacuje oba, ali Zadrani u nastavku katastrofalno reagiraju. Lopta dolazi do nečuvanog Andrića koji promašuje, ali Prkačin skače ispod koša i ubacuje za 69:67. Samo sedam sedam desetinki prije kraja, Prka je pogodio za naslov prvaka!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.