Pukštasa želi šest klubova iz liga Petice. Mogao bi srušiti Vuškovićev rekord

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

KRAJ SEZONE za navijače Hajduka ne može doći dovoljno brzo. Do prije samo mjesec dana i poraza od Lokomotive na Poljudu, nade u naslov prvaka su bile žive i oko kluba se stalno nešto događalo te se stalno o nečemu raspravljalo, ali nakon općeg potonuća i pet uzastopnih poraza nad Hajduk se nadvila tišina koja para uši. Dojam je da bi navijači najradije utonuli u san na par mjeseci dok se sve ne završi i ne krene nova sezona.

Osim na terenu, Hajduk je ostao, barem privremeno, obezglavljen u vrhu kluba jer je, sada bivši, predsjednik Lukša Jakobušić smijenjen, a njegov nasljednik se čeka i zasad, prema dostupnim informacijama, nije na vidiku. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je također objavio da na kraju sezone odlazi iz kluba, tako da u klubu ne postoje osobe koje imaju legitimitet raditi planove za iduću sezonu, što je zabrinjavajuće.

Hajduk mora zaraditi 10 milijuna eura od transfera

To ne znači da klub sad samo bezglavo luta bez ikakvih kratkoročnih ili srednjoročnih planova. Hajduk je posljednjih godina postao ozbiljno ustrojen klub (iako se to ne bi reklo gledajući samo zadnjih mjesec dana) te postoje procesi koji su odavno pokrenuti i koje će trenutna garnitura ljudi u klubu provesti. Nikoličius možda neće tu biti iduće sezone, ali će svoj posao do kraja ugovora sigurno pošteno odraditi, a to uključuje i izlazne transfere koji se već duže planiraju.

Još na glavnoj skupštini kluba prošlog prosinca Hajduk je jasno naznačio u svom planu proračuna za 2024. godinu da očekuje blizu 10 milijuna eura profita u stavci ulaznih i izlaznih transfera. No, to je samo ako klub dohvati skupine europskih natjecanja. Ako se to ne dogodi, iznos transfera koji su potrebni za funkcioniranje kluba raste za nekoliko milijuna eura. Iz tog razloga su procesi u smjeru izlaznih transfera odavno pokrenuti te se tu ne radi o samovolji Nadzornog odbora ili sportskog direktora na odlasku, već o normalnom nastavku funkcioniranja kluba u pomalo nenormalnim okolnostima.

Najvažniji posao koji Nikoličius treba odraditi je prodaja Rokasa Pukštasa. Nije nikakva tajna da je mladi Amerikanac sljedeći eksponat kluba namijenjen prodaji nakon što je prošle godine Luka Vušković prodan u Tottenham za klupski rekord od 11 milijuna eura. Ne treba biti previše pametan da se dođe do logičnog zaključka da najveću tržišnu vrijednost u klubu imaju Pukštas i Niko Sigur.

Hajduk želi zadržati Sigura, a prodati Pukštasa

Hajduk bi Sigura volio zadržati i sljedeće sezone te je to čitavo vrijeme plan kluba. Osim što je odigrao odličnu sezonu i tako mlad već znači jako puno Hajduku na terenu, procjenjuje se da njegov tržišni potencijal još nije na vrhuncu. Sigur je dogurao do pretpoziva za reprezentaciju Hrvatske i, ako nastavi pokazivati kvalitetne partije, nije nimalo ludo zamisliti da bi tijekom iduće sezone mogao zaraditi i pravi poziv. Hajduk se svakako nada da će ga, kada za to dođe vrijeme, prodati kao hrvatskog reprezentativca i tada će mu prodajni potencijal biti na maksimumu.

Međutim, za Pukštasa se još prošle zime procijenilo da je vrijeme za njegovu prodaju. Amerikanac je zapeo za oko klubovima prije nego što je uopće zaigrao za prvu momčad, a posebno od utakmice juniora Hajduka protiv Atletico Madrida, koja je na Poljudu odigrana u sklopu Lige prvaka mladih u veljači 2022. godine. Poznato je da ga od tada prati nekoliko bundesligaških klubova, a poznato je i da su ga prošlog prosinca skauti Arsenala uživo gledali protiv Gorice.

Grafika: Sofascore

Hajduk je bio voljan prodati Pukštasa prošle zime uz uvjet da ostane u klubu na posudbi do ljeta i da se radi o transferu koji će ponovo srušiti rekord kluba. Do prodaje tada nije došlo, a Pukštas je prethodno produžio ugovor s klubom do ljeta 2027. godine.

Međutim, sa strane igrača ugovor je produžen iz poštovanja prema klubu koji mu je dao priliku i lansirao karijeru, ali sada se traži sljedeći korak prema ligama Petice kako bi Pukštas dobio jači podražaj, usavršio se kao igrač i izborio svoje mjesto u reprezentaciji SAD-a na Svjetskom prvenstvu koje se za dvije godine igra u Sjevernoj Americi.

Hajduk za Pukštasa ima ozbiljne upite iz tri najbolje europske lige

Upitno je može li Hajduk nakon ove polusezone za Pukštasa dobiti ono što je očekivao, a to je 12 milijuna eura, što bi bio novi rekord kluba. Momčad je odigrala jako lošu polusezonu, a Pukštas isto nije bio na razini koju je pokazivao na samom početku sezone, kada je bio jedan od ključnih igrača momčadi. Ozljeda koju je doživio poremetila mu je ritam, a nakon toga se i on nekako utopio u opće sivilo na terenu te su izostali golovi iz drugog plana, što mu se percipiralo kao najveća kvaliteta.

Međutim, ozbiljan skauting se ne radi tako da se forma uzima kao najvažnija te je Pukštas i dalje iznimno interesantan tržištu. Njegove karakteristike u fizičkom i taktičkom smislu te više puta dokazani karakter čine ga vrijednim eksponatom. Nije poznato je li na Poljud već stigla neka službena ponuda, ali doznajemo da Hajduk ima vrlo ozbiljne upite i razgovore u vezi Pukštasa s klubovima iz tri najbolje europske lige.

Osim već spomenutog Arsenala, za Pukštasa je zagrizao još jedan neimenovani klub iz gornjeg dijela Premier lige te se nameće kao financijski favorit u ovoj priči. Osim Engleza, za Pukštasa je ozbiljno zainteresiran jedan neimenovani klub iz španjolske La Lige, a daleko najveći interes postoji iz Njemačke, čija su tri kluba već duže vrijeme u kontaktu s Hajdukom. Špekuliralo se da se radi od RB Leipzigu, ali, kako doznajemo, to nije istina.

Ovdje se ne radi o nekim početnim upitnima, već su se vodili konkretni razgovori. Konkurencija za dovođenje Pukštasa postoji i to je melem za uši ljudima u Hajduku. Jasno je da više zainteresiranih klubova znači veću odštetu na kraju. Nije nemoguće da Hajduk za njega na kraju dobije rekordnu odštetu. S druge strane, sigurno ga neće prodati za sitniš, već s tom prodajom želi zatvoriti rupu od 10 milijuna eura prije nego što se uopće krene razgovarati o potencijalnim odlascima iskusnijih igrača.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.