Raptorsi umirovljuju dres svoje prve superzvijezde. Evo zašto je odluka kontroverzna

Foto: Profimedia

VINCE CARTER postat će prvi košarkaš u povijesti kojem će u istoj sezoni dres umiroviti dva kluba. Nekoliko dana nakon što su Brooklyn Netsi objavili da će to učiniti 25. siječnja iduće godine, istu je odluku objavila njegova prva NBA momčad Toronto Raptors, koji će broj 15 pod strop dvorane podignuti 2. studenog.

Dok Netsi već imaju šest umirovljenih dresova, među kojima i broj 3 u čast Dražena Petrovića, Carter će postati prvi igrač ikad kojem će Raptorsi ukazati to priznanje. Sve je odavno planirano u sklopu proslave 30. sezone jedinoga kanadskog NBA kluba, koji je 2019. osvojio naslov prvaka.

Povodom proslave obljetnice Raptorsi su vratili ljubičastu boju, koja ih je simbolizirala u ranoj eri, uključujući i vrijeme koje je tamo proveo Carter, a na barem jednu garnituru dresova vratili su i prepoznatljivog dinosaura s košarkaškom loptom. Samo, ovaj put dinosaur nije u pozi driblinga, nego slavnoga Carterovog zakucavanja kroz noge te prigodno nosi njegov broj 15.

Twitter / Toronto Raptors

Vijest o umirovljenju Carterova dresa kao prvog u povijesti kluba naišla je na različite reakcije Torontovih navijača jer mnogi smatraju da je ta čast trebala pripasti Kyleu Lowryju, koji je s njima i osvojio naslov 2019., ali on je još aktivan i igra za Philadelphia 76erse, pa bi se u tom slučaju Carter morao načekati i Netsi bi ih preduhitrili.

Zašto je odluka o Carteru kontroverzna?

Carter je bio prva i jedina superzvijezda Raptorsa do one šampionske sezone u kojoj ih je predvodio Kawhi Leonard, ali je kontroverzan zbog načina na koji se rastao s klubom.

Raptorsima je donio relevantnost, postavio ih na košarkašku kartu, vodio ih do prvih uspjeha u doigravanju i doveo na loptu do finala Istoka 2001., vjerojatno spasio franšizu od selidbe u SAD, kao što se dogodilo Vancouver Grizzliesima, te naveo milijune Kanađana da se zaljube u košarku, pa je to sad zemlja s daleko najviše NBA igrača, ne računajući SAD.

No, Carter je i promašio taj šut za pobjedu nad Allenom Iversonom i 76ersima u majstorici konferencijskog polufinala 2001., a mnogi su to pripisali činjenici da je istog jutra otputovao na dodjelu diplome i vratio se privatnim avionom taman pred utakmicu. 

Puno gore bilo je njegovo ponašanje kad je 2004., nezadovoljan nesposobnom upravom, isforsirao trejd ne trudeći se na terenu, pa čak i sabotirajući momčad i otkrivajući akcije protivnicima. Početkom svoje sedme NBA sezone razmijenjen je u ondašnje New Jersey Netse u vjerojatno najgorem trejdu u povijesti za igrača takvoga kalibra.

Najbolji zakucavač ikad

Mržnja Kanade prema Carteru trajala je dobrih deset godina, a posebno je počela jenjavati nakon što su Raptorsi 2019. osvojili naslov prvaka. I dok mu je dobar dio navijača oprostio, ne zaboravljajući prekrasne trenutke, mnogi vjeruju da ipak nije trebao biti prvi kojem će franšiza iz Toronta umiroviti dres.

Carter je nakon odlaska iz Kanade pet godina proveo u Netsima, a poslije je igrao za Orlando, Phoenix, Dallas, Memphis, Sacramento i Atlantu, a posljednju utakmicu odigrao je 2020. kao 43-godišnjak, postavši prvi igrač u povijesti koji je karijeru razvukao na četiri desetljeća - 1990-e, 2000-e, 2010-e i 2020-e.

Osim što je ostao zapamćen kao najbolji zakucavač svih vremena, Carter je osam puta bio All-Star, dvaput All-NBA igrač, rookie godine i olimpijski pobjednik 2000., kad je u Sydneyju izveo "zakucavanje smrti" doslovno preskočivši 218 cm visokog francuskog centra Frederica Weisa. 

Karijeru je završio s 25.728 poena i donedavno bio među 20 najboljih strijelaca svih vremena, dok ga krajem prošle sezone nije istisnuo James Harden.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.