HNL

Rekordna prodaja prava na HNL. Evo tko bi mogao prenositi utakmice

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

DUGO i pompozno najavljivani ugovor sa švedskom firmom Endorphin Magine o novim TV pravima za HNL (te utakmice ženskog nogometa, futsala i određene susrete reprezentacija) propao je. Hrvatski nogometni savez sada traži nove partnere, a iz izvora bliskih klubovima saznali smo kako bi mogao izgledati novi ugovor.

Zašto je propao posao sa Šveđanima?

Podsjećamo, priča o švedskoj tvrtki bila je vrlo upitna od samog početka. Ugovor je tadašnji predsjednika Saveza Davor Šuker potpisao na poluvremenu utakmice finala Kupa između Rijeke i Lokomotive na Šubićevcu. Pregovori su, kao i ono što se događalo u iduće dvije godine, provedeni vrlo tajno.

Šveđani su tim dogovorom trebali dobiti pravo prodati prijenos HNL-a TV kućama za idućih sedam godina, a čitav posao bio je težak čak 103 milijuna eura. Međutim, sumnje su se opravdano pojavile s obzirom na to da je Endorphin Magine osnovan mjesec dana ranije u Londonu sa 6 tisuća funti početnog kapitala.

Nakon višestrukog probijanja rokova u kojima su trebali uplatiti sredstva, HNS je konačno objavio kako će prava biti prodana drugom konzorciju po drugačijoj tarifi. Novi kupac trebao bi biti Hrvatski Telekom.

Novi ugovor trebao bi biti manji od dogovorenog sa Šveđanima, ali i dalje puno veći od onog što klubovi trenutno dobivaju

Prema neslužbenim informacijama, novi dogovor bi imao vrijednost oko 60 milijuna kuna godišnje, što je otprilike 15 milijuna kuna manje od onog što su nudili Šveđani. Ipak, i to je bitno više od trenutnog ugovora prema kojem klubovi dijele 12 milijuna kuna po sezoni.

Od navedenog iznosa prvoligaški klubovi trebali bi dijeliti oko 55 milijuna eura, dok bi ostatak pripao preostalim klubovima pod ingerencijom HNS-a. Zasad nije poznato hoće li ugovor trajati tri, četiri ili pet godina, a počinje od iduće sezone.

Bitno je napomenuti i da postoji velika vjerojatnost kako će se prava za prijenos utakmica, komercijalne djelatnosti i klađenje prodavati zasebno. U poslu s Endorphinom sva prava vezana uz HNL trebala su biti prodana u velikom paketu.

Gdje će fanovi moći gledati HNL?

Zasad još nije poznato na kojim će se TV kanalima prenositi domaća liga. Postoji mogućnost kako će Hrvatski Telekom kreirati nove kanale na kojima će puštati utakmice HNL-a. U ovom trenutku, naravno, nije poznato u sklopu kojeg bi paketa ti programi bili dostupni.

Hrvatski Telekom mogao bi ponuditi i dodatne mogućnosti praćenja, poput nove aplikacije ili korištenja postojećih platformi. Time bi se, između ostalog, olakšalo i ljudima izvan Hrvatske da prate domaće prvenstvo.

Ono što veseli velik broj navijača je glasina da bi se nakon dugo vremena HNL mogao vratiti na HRT. Naime, jedna utakmica tjedno prikazuje se na TV programu koji nije ekskluzivno vezan za TV prava. Ono što je dosad bio HNTV, prema novom dogovoru mogao bi biti HRT. Ta utakmica vjerojatno će biti nedjeljom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.