Rodri pokreće štrajk? Nogometaši su bijesni zbog novog natjecanja

Foto: EPA

IGRAČI nikad nisu bili bliže štrajku zbog rastućeg nezadovoljstva prema nogometnim tijelima, posebice prema FIFA-i i njezinom obnovljenom Svjetskom klupskom prvenstvu koje se uspoređuje sa Superligom, izjavio je u ponedjeljak čelnik sindikata igrača FIFPRO Europe.

Kalendar je pretrpan

David Terrier razgovarao je s Reutersom nakon što su FIFPRO Europe, udruženje europskih liga, i španjolska La Liga optužili FIFA-u za zloupotrebu te su podnijeli zajedničku žalbu antimonopolskim regulatorima Europske unije na raspored međunarodnih utakmica globalnog upravljačkog tijela.

Terrier je rekao da samo dijalog dionika sporta može spasiti sustav. "Očito bih kao sindikalni vođa trebao sanjati o štrajku jer vam daje više moći, ali jako sam privržen konceptu socijalnog dijaloga", rekao je Terrier.

"Bio bi ozbiljan neuspjeh doći do te krajnosti, ali ta je krajnost svakim danom sve bliža. Europska unija mora sve podsjetiti i reći im da moraju sudjelovati u dijalogu."

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak FIFPRO Europe, European Leagues i La Liga napali su FIFA-in prepuni kalendar utakmica, emitirajući videosnimke igrača, uključujući francuskog kapetana Kyliana Mbappéa, rekavši da imaju previše utakmica.

Rodri pokrenuo priče

Rodri iz Manchester Cityja otvorio je vrata štrajku u rujnu, iako je stručnjak za sportsko pravo rekao da je takav potez u Premier ligi malo vjerojatan. "Hoćemo li ići do kraja, do štrajka? Igrači su spremni i ne mogu podnijeti da ih FIFA ne čuje ili ne poštuje", rekao je Terrier.

"Sve više i više igrača govori nam da žele organizirati štrajk", dodao je, ciljajući na Svjetsko klupsko prvenstvo u SAD-u. Europu će predstavljati 12 klubova među 32 kluba od 15. lipnja do 13. srpnja 2025. 

Terrier je usporedio taj događaj s pokušajem 12 vrhunskih klubova iz Engleske, Italije i Španjolske da osnuju Superligu 2021. godine, što je propalo.

Rodri neće igrati do kraja sezone

Podsjetimo, City je krajem rujna ostao bez Rodrija, jednog od svojih najvažnijih igrača, a neće ga biti do kraja sezone. Briljantni španjolski veznjak teško je ozlijedio koljeno u dvoboju s Arsenalom i zadao Pepu Guardioli glavobolje pri slaganju momčadi za nastavak sezone. 

Rodri je nezamjenjivi zadnji vezni u španjolskoj reprezentaciji i Manchester Cityju. Sa Španjolskom je bio prvak Europe ove godine, dok je s Manchester Cityjem prije dvije sezone osvojio trostruku krunu - Ligu prvaka, Premier ligu i FA kup.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.