INTERVJU: IVICA IVUŠIĆ

S 23 godine skoro je završio u Americi. Danas ruši rekorde i na Dalićevom je popisu

Milan Sabic/PIXSELL

OSIJEK je ove sezone ostvario svoj najbolji plasman u povijesti osvojenim drugim mjestom sa 77 bodova. Momčad Nenada Bjelice do kraja se borila s Dinamom za naslov rušeći klupske rekorde.

Bijelo-plavi u netom završenoj sezoni imaju najboljeg strijelca, asistenta i vratara s najviše čistih mreža. Ramon Mierez zabio je 22 gola, Petar Bočkaj dodao je deset asistencija, a Ivica Ivušić u 20 HNL utakmica nije primio gol.

Ivušić po broju čistih mreža među tri najbolja vratara u Europi

Po tom je Osijekov vratar treći najbolji u Europi, iza Lilleovog Mikea Maignana te Stivija Frashërija iz albanske Teute koji su 21 utakmicu završili netaknute mreže. Ivušić je branio svaku HNL sekundu za Osijek prošle sezone i primio je najmanje golova (25) od svih prvoligaša.

Isticao se krucijalnim i efektnim obranama tijekom cijele sezone, poput onih kada je Hajduku na Poljudu i Rijeci na Rujevici u posljednjim minutama branio jedanaesterce. Tijekom cijele sezone bio je konstantno u formi kojom se isprofilirao u jednu od najpouzdanijih karika Bjeličinog sastava.

Rođenog je Riječanina prethodna sezona dovela na popis izbornika Zlatka Dalića za Europsko prvenstvo. Ivušić je zaradio pretpoziv, a zasad na Europsko prvenstvo putuju Dominik Livaković, Lovre Kalinić i Simon Sluga. 

Ovaj 26-godišnjak trenutačno se nalazi u Rijeci gdje se priprema za novu sezonu s Osijekom. Za Index je Ivušić govorio o reprezentaciji Hrvatske, Osijeku, Nenadu Bjelici te svojoj karijeri koja je mogla otići sasvim drugim smjerom prije tri godine.

Naime, Ivica je imao ponudu iz Amerike koju je ozbiljno razmatrao, no na kraju je došlo do preokreta i danas oduševljava na vratima Osijeka.

Od ljeta 2018. godine si u Osijeku i čini se da uživaš najbolje dane karijere. Kakav je tvoj dojam o minuloj sezoni?

Bila je itekako uspješna. Bilo je tu puno rekorda svih nas - Mierezov, Bočkajev, moj... Stvarno su to podaci koji pokazuju da smo dobro radili. Najvažnije je ono što smo ostvarili kao ekipa, 77 bodova. To je puno u ovako jakoj ligi. Od sljedeće sezone očekujemo da ćemo to podići.

Od tebe su samo dva vratara u Europi imala više sačuvanih mreža. U čemu je tajna?

Nema tu tajne. Prošle sezone sam imao 18 čistih mreža, to je isto dobar rezultat. Sigurno da nisam jedini koji utječe na to. Naša momčad dopušta jako malo prilika protivnicima. Kad do njih i dođe, nastojim biti koncentriran.

Je li ti ovo najbolji period karijere?

Mogu reći da je. Stvarno sam uživao u ovoj sezoni. Postavili smo si neke ciljeve i bilo je odlično. Sigurno da mi je ovo najbolja sezona.

Jesi li se nadao pozivu ili pretpozivu u reprezentaciju?

Nisam imao nikakva očekivanja. Cijelu sezonu sam bio fokusiran samo na klub. Naravno da sam zadovoljan i ponosan što sam stavljen na popis. Nisam razočaran što sam na pretpozivu. Tu su vratari koji su po izborniku zaslužili poziv više nego ja. Zadovoljan sam što me i primijetio.

Je li ti kapetan Mile Škorić dao kakav savjet s obzirom na to da je Dalić njega na taj način digao uoči Portugala u listopadu prošle godine?

Rekao mi je da budem spreman i u treningu. Mislim, ne daj Bože da se netko ozljedi, moram biti spreman.

Smatraš li da je Sluga dobio poziv prije tebe jer je već bio u reprezentaciji ranije? Obojica ste imali dobru sezonu.

Hijerarhija se mora poštovati. Oni su već dugo tamo. Kažem, sretan sam što sam uopće i dobio taj pretpoziv i ponosan sam.

Vidiš li se u reprezentaciji Hrvatske u budućnosti?

Naravno da je to neki cilj, svim sportašima je to poput krune. Nadam se da ću jednoga dana zaslužiti taj poziv.

Imaš li kakvih ponuda ili ostaješ u Osijeku?

Fokusiran sam samo na Osijek i uopće se ne zamaram ničim drugim. Jako sam zadovoljan tu i što se tiče profesionalne karijere i života s obitelji. Sve je super i stvarno ne mogu biti zadovoljniji. Zbog toga već razmišljam o novoj sezoni i vidim se u Osijeku, ne vidim se nigdje drugdje.

Što te u Osijeku toliko oduševljava?

Ambicija kluba. Svake sezone idemo na nešto više i trudimo se to ostvarivati. I ove godine smo ostvarili odličan rezultat. Jedva čekam da počne sljedeća sezona da pokažemo svima da možemo još i više.

Ivušić je u pionirskim danima iz Rijeke otišao u milanski Inter. Tamo je proveo šest godina. Klub ga je slao na posudbu u Seregno i Prato, a imao je priliku trenirati i s brojnim tadašnjim Interovim zvijezdama. Upitali smo Ivicu što je naučio tamo.

Otišao sam jako rano iz Hrvatske, s 14 godina. Proveo sam u Italiji šest lijepih godina. To mi je puno pomoglo da se izgradim kao čovjek i prije sazrem. Prvi trening s prvom momčadi Intera sam imao s 15 godina. Tada je trener bio Rafa Benitez, a tamo je bio i trener vratara Alessandro Nista koji je dugi niz godina bio Buffonov trener. Bila mi je čast. Bio sam klinac, nisam tad shvaćao što znači trenirati s Javierom Zanettijem, Ivanom Cordobom i takvim igračima. Mogu reći da me se najviše dojmio Samir Handanović. Njegov pristup treninzima je bio najupečatljiviji. Stvarno je čovjek fanatik i vjerujem da se samo tako može napraviti takva karijera. Svaki trening je bio na 150 posto. Ako je utakmica danas, on sutra već trenira. 

U Olympiakosu si bio 2018. godine, ali bez minute igre. Što se tamo dogodilo?

Prije toga sam bio dvije sezone u Istri, gdje sam dobio prve HNL minute. U Istri znamo kako je bilo, nisu isplaćivali plaće pa su mi oslobodili papire. Nisam imao ništa idućih mjesec, mjesec i pol. Trebao sam ići u Houston Dynamo, bio sam pred potpisom. U tom trenutku jedan menadžer me kontaktirao i rekao da postoji interes Olympiakosa. Na prvu nisam znao što bih. Ugovor mi je bio na pola godine, do ljeta, a onda još tri godine. Na kraju sam otišao u Grčku. To je veliki klub, bilo je lijepo iskustvo, ali kad ne braniš i kad vidiš da je teško izboriti se... Na kraju sam se odlučio za Osijek.

Žališ li za Amerikom?

Nije mi žao. U tom trenutku to mi je bila praktički jedina opcija. Da nije bilo tog Olympiakosa, vjerojatno bih otišao u Houston. S 23 godine baš i nije najbolje otići u Ameriku, ali mislim da je ovaj moj put dobar.

Je li Bjelica najbolji trener pod kojim si radio? 

Da, sigurno je najbolji. Kod njega me oduševljava najviše taj fanatizam, glad za uspjehom i svakom pobjedom i bodom. To je nešto što je prenio na nas igrače. Očarao me taj fanatizam i pobjednički mentalitet, ali i njegove druge sposobnosti, poput taktičke pripreme ekipe.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.