Samo je jedan klub u ždrijebu eurokupova prošao bolje od Rijeke i Osijeka

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

HRVATSKI predstavnici u UEFA europskim natjecanjima danas su doznali svoje potencijalne protivnike u play-offu Lige prvaka, Europa lige i Konferencijske lige. Hrvatski prvak Dinamo će u play-offu Lige prvaka igrati protiv pobjednika susreta Qarabag (Azerbajdžan) - Ludogorec (Bugarska). Dinamo u kvalifikacije za elitno europsko natjecanje kreće od posljednje runde, što znači da mora izbaciti samo jednog protivnika kako bi ušao u glavnu fazu Lige prvaka.

U ovom ždrijebu Dinamo je izbjegao turskog prvaka Galatasaray, koji djeluje kao najveća prepreka svim klubovima u kvalifikacijskoj fazi. Prva utakmica igra se na Maksimiru 20./21. kolovoza, a uzvrat je 27./28. kolovoza u Azerbajdžanu ili Bugarskoj. Qarabag i Ludogorec sutra od 18 sati igraju svoj prvi ogled, a sedam dana kasnije je uzvrat. Favorit prema kladionicama je Qarabag.

Rijeka je bila u ždrijebu dva natjecanja

Rijeka u četvrtak igra protiv švedskog Elfsborga prvu utakmicu trećeg pretkola Europa lige. Uzvratna utakmica je tjedan dana kasnije. Rijeka je danas saznala i potencijalnog protivnika ako izbaci švedski klub. To će biti pobjednik para Molde (Norveška) - Cercle Brugge (Belgija).

U slučaju da Rijeka ispadne od Elfsborga, tada će svoj europski put nastaviti u play-offu Konferencijske lige. Ondje je u ždrijebu od 14 sati saznala da potencijalno može igrati protiv pobjednika između slovenske Olimpije iz Ljubljane ili moldavskog Sheriffa, kojeg je danas preuzeo bivši Hajdukov trener Mislav Karoglan.

Hajduk prošao jako loše, Osijek može biti sretan

Hajduk i Osijek u četvrtak igraju prve utakmice trećeg pretkola Konferencijske lige. Hajdukov protivnik je slovački Ružomberok, protiv kojeg će prvo igrati u gostima, a zatim na Poljudu. Osijek će u prvom susretu ugostiti Ziru, dok će sedam dana kasnije putovati u Azerbajdžan. 

Osijek će, ako prođe Ziru, igrati protiv pobjednika iz dvomeča ciparske Omonije i mađarskog Fehervara. Hajduk će, ako prođe Ružomberok, igrati protiv pobjednika iz dvomeča armenskog Noaha i grčkog AEK-a.

Samo jedan klub je bolje prošao od Rijeke i Osijeka u ždrijebu

Odmah nakon ždrijeba su većinom prevladavali komentari da Dinamo može biti jako zadovoljan jer je prvenstveno htio izbjeći Galatasaray. Za Hajduk se čini da je prošao vrlo loše u ždrijebu jer će za ulazak u skupine morati pobijediti AEK koji je prošle sezone izbacio Dinamo u dramatičnoj završnici trećeg pretkola Lige prvaka, a zbog čega je Igor Bišćan smijenjen s mjesta trenera.

Na prvu se čini da su Osijek i Rijeka odlično prošli u ždrijebu, a to je potvrđeno i matematički. Ovo otkriva Football Meets Data, platforma koja se bavi nogometnom statistikom te permutacijama i simulacijama UEFA-inih koeficijenata i rankinga. Oni kroz cijele kvalifikacije prate šanse klubova za plasman u skupine europskih natjecanja, a prema njihovom izračunu šanse Rijeke da se kvalificira u bilo koju skupinu u odnosu na prije ždrijeba su skočile za 12% dok su šanse Osijeka skočile za 11%.

Prema novom izračunu, Rijeka ima 16% šanse da će zaigrati u skupini Europa lige te 62% šanse da će zaigrati u skupinama Konferencijske lige tj. ukupno 78% šanse da će igrati neke skupine. Osijek po novome ima 31% šanse da će igrati skupine Konferencijske lige, a Hajduk 21% šanse.

Jedini klub kojem su se više povećale šanse za plasman u neke skupine je norveški Brann čije su se šanse povećale za 22%. Oni u trećem pretkolu Konferencijske lige igraju protiv škotskog St. Mirrena, a danas su za protivnika u play-offu izvukli pobjednika para Corvinul Hunedoara (Rumunjska) - Astana (Kazahstan). Podsjetimo, Corvinul je rumunjski drugoligaš kojeg je Rijeka izbacila u drugom pretkolu Europa lige.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.