Sesar otkrio što misli o otkazima reprezentaciji i kako igrati protiv Dončića

Foto: Igor Soban/PIXSELL

HRVATSKA košarkaška reprezentacija okupila se u utorak u Zagrebu i započela pripreme za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu, koji će se od 2. do 7. srpnja održati u Ateni. Doduše, najvećih zvijezda još nema, Dario Šarić i Ivica Zubac zbog NBA pravila ne smiju se priključiti do 17. lipnja.

Mario Hezonja i Danko Branković još igraju nacionalna finala s klubovima, a Jaleen Smith morao je skoknuti do Amerike i dolazi u petak ili subotu. Izborniku Josip Sesaru nisu se odazvali Karlo Matković i Luka Šamanić zbog NBA pravila te Luka Božić i Marko Ramljak, igrači Zadra koji redovito pronalaze razlog za neodazivanje. Sesar, kao i obično, nije želio govoriti o onima koji nisu tu.

Otkazi i kult reprezentacije

"Nikad nisam nikome zatvorio vrata niti to želim. Imamo u rujnu utakmicu za Dražena Petrovića, pa u studenom kvalifikacije i tko god bude spreman, zdrav i imao želju, tretirat ću ga kao sve druge na popisu. O uvjerljivosti opravdanja ne želim, svatko ima svoje razloge", rekao je izbornik i dodao kako ne vidi zašto bi otkazi štetili izgradnji vrlo klimavog kulta košarkaške reprezentacije.

"Po meni je najbolji način za građenje kulta da tu dolaze oni koji zaista žele. Ako netko ne dođe, ne vidim kako bi išta mogao narušiti onima koji su tu. Ne možeš nikog natjerati na silu, dovući ga tu za uši, što imamo od toga? Tu su oni koji žele biti tu. Možda žele i drugi, ali psihički i fizički zamor od sezone može biti velik i ako se igrač ne osjeća spremnim, ja tu ne vidim problem", objasnio je Sesar i naglasio važnost Darija Šarića u cijeloj priči.

"Bogdanović ni u jednom trenutku nije dovodio u pitanje dolazak u reprezentaciju, a Dario je isti tip, voli košarku i igru, ali u reprezentaciji uživa. Kapetan je, lider, uživa u ovoj poziciji i jedva čeka da nam se priključi."

Ostali se pripremaju individualno

Pripreme su započele dobro, možda i preentuzijastično, pa je Sesar već prve večeri morao malo "štopati" tempo, a kaže da se oni koji se tek kasnije priključuju već neko vrijeme individualno pripremaju.

"Danas krećemo u obnavljanje znanja od prošlog ljeta, a kad se priključe i preostala petorica, ide nadogradnja u taktičkom smislu i alternativne obrane. Ostalima smo poslali playbook da se individualno pripremaju za akcije i nadam se da će priključivanje proći bezbolno.

I lani su došli samo na zadnjih pet dana priprema, dok je ostatak reprezentacije zajedno bio mjesec dana. To su igrači visoke kvalitete, a meni je najbitnije zadržati kemiju i pozitivan stav od lani, da sve četvorica budu pozitivni, željni igre i da entuzijazmom guraju ostale", smatra izbornik.

Zagreb - Opatija - Atena - Pariz?

Reprezentacija se u ponedjeljak seli u svoju redovitu bazu Opatiju, gdje će od 23. do 26. lipnja igrati na turniru s Poljskom i Brazilom, a zatim odlazi u Atenu. Tamo je čekaju utakmice sa Slovenijom (2. srpnja u 20 sati) i Novim Zelandom (3. srpnja u 16:30), a dvije momčadi će u polufinale. U drugoj skupini su domaćin Grčka, Dominikanska Republika i Egipat. Samo pobjednik turnira ide u Pariz.

"Ne treba puno govoriti o Slovencima, sve ovisi o Dončiću, trebamo pronaći način kako mu smanjiti postotak uspješnosti i ne dopustiti da se drugi razigraju. Ali još važnija je utakmica protiv Novog Zelanda, jer ako dobijemo Sloveniju, a izgubimo od njih, može se stvoriti krug pa ispadnemo. Satnica je nezgodna, igramo navečer sa Slovenijom, pa sutradan već u 16:30 s Novim Zelandom, ali što je tu je, treba se što bolje pripremiti", zaključio je Sesar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.