Sheriff upucao Dinamo, ali ne i dopredsjednika: Koga će Mamić sada kriviti?

OVE je sparne ljetne večeri Dinamo ugostio "nekog tamo šerifa iz Moldavije" koji je toliki autsajder da su se na pressicu njihovog trenera odazvala tek dva novinara. Taj Sheriff je usred Zagreba izborio produžetke protiv "europskog Dinama" i dokrajčio ga u lutriji jedanaesteraca.

> Zajec: Tko nije očekivao ovakav rasplet, ne poznaje nogomet - Sheriff je jako kvalitetna ekipa!

> Superdrama na Maksimiru: Dinamo nakon penala ispao od Sheriffa!


Rezultat koji su Moldavci ostvarili protiv hrvatskog prvaka nije nikakva slučajnost. Velikan iz Tiraspola nije nikakav mali seoski klub, Sheriff je u razvoj moldavskog nogometa uložio puno više nego Dinamo, izgradili su kompleks stadiona i dvorana o kakvom Dinamo može samo sanjati, a prošle sezone ravnopravno su se nosili sa puno većim europskim klubovima nego što je Dinamo. Pa otkud nam onda pravo podcjenjivati protivnika nakon što je već u prvoj utakmici pokazao zube?!


Dinamu na Maksimiru zabili svi osim Špacine "pirije"

Velimir Zajec je slagao momčad bez standardnih Butine i Barbarića, što možda i nije hendikep kad znamo da su njihove pogreške Dinamo možda koštale pobjede u Moldaviji. Zeko je taktiku 4-3-3 promijenio u 4-2-3-1 sa isturenim Slepičkom dok su iza njega bili Rukavina, Vrsaljko i Sammir. Novo "perverzno pojačanje" Zdravka Mamića, prema najavi trenera, trebalo je odigrati samo jedno poluvrijeme, ali je ostao u igri 87 minuta tijekom kojih je bio nevidljiv. Još je jednu lošu utakmicu upisao i Badelj okrunivši je na kraju promašenim penalom, jednako kao i Sammir koji je pak s bijele točke u 55. minuti donio Modrima izjednačenje. Kazneni udarac zazivali su igrači, navijači, čak i Ivica Blažičko još dva puta do kraja susreta, ali nije imalo smisla oslanjati se na suca da sam preokrene susret u Dinamovu korist.

Sheriff je unatoč 1:1 u regularnom dijelu pokazao više od Dinama, a njegovi igrači su u prosjeku pretrčali po pola kilometra više od Zagrepčana. Osim fizičke podređenosti, Dinamovi udarci na gol ponovo su bili smiješno slabi, ili po travi ili visoko preko gola. Pogodak Volkova u 16. minuti opet je bio greška domaće obrane, točnije loše izvedene ofsajd zamke, te se još jednom pokazalo da je to najkritičniji dio Zajecove momčadi. Štoviše, svi su protivnici Dinama ove sezone zabili gol na Maksimiru, osim Špacine "pirije".

BBB obilježili "Oluju" pjesmom "Moja domovina" i "Ubij Srbina"

Dinamo je u uzvratu imao ogromnu potporu s tribina, kakva se već dugo, osim protiv Hajduka, nije vidjela. Deset tisuća grla navijalo je na sav glas svih 120 minuta. Čak su i igrači tražili potporu s tribina, ali Modrima to nije pomoglo promijeniti rezultat. Naravno, nije izostalo ni obilježavanje "Oluje". Bad Blue Boysi su standardnom repertoaru za ovu priliku dodali i pjesmu "Moja domovina" nakon čega je uslijedilo "Srbe na vrbe" i "Ubij, ubij Srbina", ali srpske nogometaše u momčadi Sheriffa to je, izgleda, još više motiviralo.

Kako pomoći Dinamu?

Dinamo u posljednjih deset godina nije strahovao za prolaz protiv samo tri kluba, mađarskog Zalaegerszega (6:0, 3:1) u pretkolu Kupa Uefe 2002. godine, Ekranasa (5:2, 4:1) u kvalifikacijama Lige prvaka 2006. i protiv Domžala u dva navrata 2007. (ukupno 5:2) i 2008. godine (ukupno 6:2). Izuzev tih protivnika, Modri su se mučili protiv Maribora, Primorja, Kopra, Linfielda, Heartsa, da ne spominjemo neke jače klubove.

Zdravko Mamić u tih je deset godina isprobao sve što je bilo u njegovoj moći, promijenio je 15 trenera (od kojih su se neki u Maksimir vraćali više puta), dovodio strane i najbolje domaće igrače, ali Dinamo se nije pomakao ni milimetra. I dalje svake sezone gledamo istu dramu na terenu i slušamo propovjedi o "europskom proljeću", a sve što dobijemo je nekoliko jesenskih utakmica protiv "zanimljivih" protivnika koje privuku iznadprosječan broj gledatelja na maksimirsko ruglo. Do kada?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.