Šibeniku se posrećilo: TPS pobijedio Cercle u prvoj utakmici

TPS Turku ili Turun Palloseura finski je prvoligaš koji je osnovan 1922. godine, a igra na Veritas stadionu kapaciteta gotovo 10 tisuća mjesta. Predsjednik kluba je Marco Casagrandem, a trener Marko Rajamaki. Prošle sezone završili su kao trećeplasirana momčad tamošnje lige.

TPS je osam puta osvojio prvenstvo Finske, a posljednji put davne 1975. godine. Finski kup osvojili su dvaput, odakle datira i posljednji trofej koji je TPS osvojio 1994. godine.

Najveći europski uspjeh TPS je ostvario 1989. godine kada je dogurao do četvrtfinala Kupa Uefe, gdje je ispao od Grasshoppersa. Prošle sezone ispali su u drugom pretkolu kvalifikacija od danskog Odensea s ukupnih 3:1.

Što se tiče momčadi, tu ima nekoliko kvalitetnih igrača. Prvenstveno 26-godišnji nigerijski napadač Babatunde Wusu, zatim švedski veteran Jonatan Johansson, 25-godišnji Finac Mikko Manninen te kapetan momčadi, 31-godišnji branič Jarno Heinikangas.

Belgijanci Europu izborili 9. mjestom i porazom u finalu Kupa

Drugi mogući protivnik Šibenika je belgijski Cercle Brugge koji je na domaćem terenu u prvoj utakmici 2. kola kvalifikacija poražen od finskog TPS-a sa 1:0.

Belgijanci nisu ostavili gotovo nikakav trag u europskim natjecanjima u kojima su nastupili tek dva puta. Prvi put ih je u 1. kolu izbacio Dynamo Dresden 1985. godine, a 11 godina kasnije bolji je s ukupnih 6:3 bio norveški Brann.

Stadion dijele s najvećim rivalom Club Bruggeom, a naslov prvaka Belgije osvojili su tri puta, posljednji put 1930. godine. U prvu ligu vratili su se 2003. godine nakon šest godina izbivanja, a prošlu sezonu završili su na slabom 9. mjestu. Europu su izborili zahvaljujući finalu belgijskog Kupa u kojem su poraženi od Genta.

Trenutna momčad puna je stranaca, među kojima su dva Brazilca, Ukrajinac, Slovenac, Kinez, Crnogorac, Makedonac i još neki, a na klupi je Belgijanac Bob Peeters koji je u karijeri između ostalih vodio i Lierse, Millwall i Racing Genk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.