Sjajni Hrvat je u polufinalu kanua na divljim vodama

Foto: EPA

NAJBOLJI hrvatski kanuist na divljim vodama Matija Marinić (33) plasirao se u polufinale Olimpijskih igara u disciplini C1 slalom osvojivši sjajno treće mjesto u kvalifikacijama. Prva vožnja kvalifikacija se održala danas u 15 sati, a druga u 17:10. U kvalifikacijama je nastupilo 20 sportaša, a 16 najboljih se plasiralo u polufinale. Vremena dvije vožnje u kvalifikacijama se ne zbrajaju, nego se za konačni plasman kvalifikacija sportašu računa bolja od dvije vožnje.

U prvoj vožnji kvalifikacija Marinić je imao sjajno vrijeme od 91.61 sekunde, čime je u prvoj vožnji zauzeo treće mjesto i time već tada praktično osigurao polufinale jer se u drugoj vožnji trebalo dogoditi čudo da ostane bez plasmana. Nakon što su svoju drugu vožnju završila četiri kanuista, svi su imali lošiji rezultat od Marinića u prvoj vožnji pa je već tada bilo jasno da je Marinić osigurao ulazak u polufinale.

Marinić je u drugoj vožnji dotaknuo jedna vrata zbog čega je dobio kaznene dvije sekunde i završio ju je s vremenom 98.44. Na kraju je rezultatom iz prve vožnje zauzeo ukupno treće mjesto u kvalifikacijama, a ispred njega su bili samo Britanac Adam Burgess (90.87) i domaći kanuist Nicolas Gestin (88.87). Polufinale je na rasporedu u ponedjeljak, 29. srpnja, u 15:30. U finale ulazi 12 sportaša, a održava se također u ponedjeljak u 17:20.

Kako se održava natjecanje u kanuu?

U kanu slalomu se natječu dvije vrste čamaca, kanu (C) i kajak (K). U kanuu, veslo s jednom lopaticom koristi sportaš koji je privezan za čamac s nogama savijenim u koljenima i uvučenim ispod tijela, za razliku od vesla s dvije lopatice koje se koristi u sjedećem položaju u kajaku.

Natjecanja u kanuu i kajaku održavaju se tako što se mjeri vrijeme u kojemu natjecatelji plove stazom na divljim vodama prolazeći kroz kombinaciju vrata uzvodno i nizvodno. Svaka staza je drugačija, ali može biti duga najviše 300 metara i sadržavati najviše 25 vrata, s najmanje šest vrata uzvodno.

Vrsta vrata je označena bojom - crvena za uzvodno i zelena za nizvodno. Staze su dizajnirane tako da će ih vodeći sportaši završiti u prosječnom vremenu između 90 i 110 sekundi, iako se mogu dobiti vremenske kazne za dodirivanje vrata (dvije sekunde) i promašaj vrata (50 sekundi).

Mariniću je ovo drugi nastup na Olimpijskim igrama

Marinić je član Kajak kanu kluba Zagreb, a nastup na Olimpijskim igrama je osigurao ispunivši olimpijsku normu na Svjetskom prvenstvu u londonskom Lee Valleyju u rujnu prošle godine kada je zauzeo 17. mjesto. Bivši je U-23 europski prvak u slalomu iz 2013. godine, a osvojio je i brončanu medalju na Svjetskom kupu iste godine. Ovo mu je drugi nastup na Olimpijskim igrama, a prije tri godine u Tokiju je zauzeo 11. mjesto u disciplini C1 slalom.

Tada je imao velikih problema s pripremom za nastup jer je u avionu s kojim je došao u Japan identificiran putnik s koronavirusom zbog čega je treninge mogao odrađivati samo s grupom koja je bila u izolaciji, a jedini termin je bio u 13 sati na temperaturi od 40 Celzijevih stupnjeva. Za nastup u Parizu se pripremao na stazi gdje se i voze olimpijske utrke.

Odustao je od vaterpola jer mu je bilo dosta bivanja u vodi

Od prošlog listopada je pet puta po tjedan dana proveo u Parizu tako da bolje pripreme nije mogao odraditi. Uoči nastupa na Igrama najavio je da želi okruniti svoju karijeru olimpijskim odličjem, ali je osnovni cilj ulazak u finale slaloma. Staza na kojoj nastupa nije idealna za njega jer ima manji protok vode, što bolje odgovara nižim i lakšim kanuistima.

Svoje treninge tijekom godine odrađuje djelomično u Zagrebu, ali Sava nije idealna za trening kanua jer  je mirna rijeka. Stoga se za natjecanja većinom priprema u Ljubljani gdje često trenira s aktualnim olimpijskim pobjednikom, Slovencem Benjaminom Savšekom. Marinić se do 12. godine bavio vaterpolom, a nedavno je humoristično komentirao da se prebacio u kajak i kanu jer mu je bilo dosta bivanja u vodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.